Çip maliyetini yüzde 50 düşürecek yeni tesis üretime başladı

Çip maliyetini yüzde 50 düşürecek yeni tesis üretime başladı

access_time08 Ekim 2021 12:07
Çin’de kısa süre önce çip üretim teknolojisi konusunda önemli bir adım atıldı

Çin’in ilk tek kristalli nano bakır üretim hattı, 2 Ekim’de ülkenin güneyindeki Wenzhou kentinin Pingyang ilçesinde yer alan fabrikada hizmete sokuldu. Böylece, Çin çip üretiminde kritik öneme sahip tek kristalli nano bakırın seri üretimini tamamen kendi imkanlarıyla gerçekleştirmeye başladı.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre Tek kristalli nano bakırın çapı 13 mikron çapında, bu da bir saç telinin inceliğinin yaklaşık onda birine denk geliyor. Tek kristalli nano bakır, entegre devre yarı iletken üretimi için önemli bir malzeme.

Çin, yarı iletkenlerdeki kritik malzemelerin çoğunu ithal ediliyor ve bu malzemeler arasında altın ve gümüş gibi değerli metaller de yer alıyor. Bu da Çin’in çip üretimini uzun süredir kısıtlayan en ciddi sorunlardan biri.

Tek kristalli nano bakır teknolojisinde kaydedilen atılım sayesinde, değerli metallerin yerini bakır bazlı malzemelerin alması yönünde önemli bir eşikten geçildi. Böylece, çip üretiminin maliyetinin büyük ölçüde azaltılması ve çiplerin fiyatının benzer ithallerine kıyasla yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesi bekleniyor.

Tek kristalli nano bakır haberleşme, otomotiv, sağlık ve endüstriyel kontrol alanlarındaki çiplerde kullanılıyor. Pingyang’daki üretim hatlarının tam üretim kapasitesiyle, Çin’de ilgili sektörlerin ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’u karşılanabilecek. Bu ilerlemenin Çin’in çip üretiminde önemli bir engeli aşmasına büyük katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin son yıllarda Çinli işletmelere çip konusunda yaptırım uygulamasıyla, küresel çip tedarik zinciri bozuldu.

Geçen yıl ortaya çıkan Kovid-19 salgının etkileri de çip tedarikini iyice ciddileştirdi. Bu durumdan en ciddi şekilde etkilenen sektörlerden biri otomotiv sektörü. Bu yıl küresel çapta otomobil üretim hedefinin yüzde 6,2 oranında azalması bekleniyor. Tedarik zincirindeki aksaklık nedeniyle, küresel otomobil üreticilerinin bu yılki otomobil üretimlerini 7 milyon 700 bin adet azaltacağı, ekonomik kaybın ise 210 milyar dolara çıkacağı ifade ediliyor.

 Aoto Forecast Solutions tarafından açıklanan verilere göre, çip krizi ağustos itibarıyla küresel çapta otomobil üretiminin 5 milyon 850 bin adet azalmasına yol açtı. Bu azalmanın 1 milyon 122 bini Çin piyasasına ait. Çip krizinin etkileri sadece otomotiv sektöründe hissedilmiyor söz konusu krizin etkileri akıllı telefon ve video oyunu gibi sektörlerde de görülüyor

Skoda Auto, çip sıkıntısı nedeniyle Çekya'da üretimi sınırlayacak

 

Çip krizi yavaşlatmaya devam ediyor: BMW'yi de vurdu

 

Alman devini çip krizi vurdu: Yüzde 30 düştü!

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)