'Devlet de el atmalı'

'Devlet de el atmalı'

access_time06 Mayıs 2013 07:09
Kibar Holding CEO’su Ali Kibar, yerli otomobil için devletin de destek olması gerektiğini söyledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yıl önce dile getirdiği yerli marka otomobil tartışmaları devam ederken Kibar Holding CEO’su Ali Kibar, yerli üretim için bir pazar oluşturulması gerektiğine işaret etti.
 
Kamu alımlarına vurgu yapan Kibar, “Bir genelge ile kamu alımlarında yerli araçlar tercih edilsin denildi. Ancak hâlâ kamu kullanımlarında ithal tüketim var.” dedi. Yerli üretim için kolları sıvayan bir ülkenin bu ürünleri en azından kendi pazarında satabilmesi için kamu alımlarının kaldıraç görevi görmesinin önemine değinen Kibar, böylece başka ülkelere de ürün satılabileceğini kaydetti. Türkiye’de daha çok sedan, Avrupa’da ise hatchback modellerin ağırlıklı olarak tercih edildiğini söyleyen Kibar, Avrupa’da sedan pazarının çok kısıtlı olduğunu ve yerli otomobilin sedan olması halinde gelişmiş ülkelerde pazar sıkıntısı yaşanabileceğini dile getirdi. “Bazı taraflarda fiyat, bazı taraflarda standart anlamda sıkıntılar mevcut. İşin teknik, ekonomik ve fizibilite anlamında maliyet sıkıntıları var. İç pazarda ÖTV sorunları görüyoruz. Bu açmazlar konusunda bir karar alınması lazım. Sonrasında ben bu işi istiyorum demeliyiz. Yerli otomobil üretelim tamam ama yerli marka çıkarmak gerekli. Buna katılıyorum. Avrupa’da sıkıntıda olan şirketleri alsak ne kadar yerli marka olur onu da bilemem. Yetkililer gelin hep birlikte üretelim derse ancak böyle bir formatta yerli üretim olabilir. Devletin bu işin içinde yer almalı ya da bunu hissettirmeli. Hiçbir şey için geç kalınmış değil. Yeni marka için Güney Kore modelini öneriyorum. Yapılacaklar zor değil.” diyen Kibar, 2,5-3 yılda tesislerin kurulacağını, üretim için 200-300 bin adede odaklanmak gerektiğini ifade etti.
 
Binek otomobillerde ÖTV’nin yüzde 40, hafif ticari araçlarda ise yüzde 15 olduğuna dikkat çeken Ali Kibar, yatırımcının yerli marka otomobil üretmesi için aradaki yüzde 25’lik farkın kapatılması gerektiğini savundu. “Buna bir çözüm bulunması şart.” diyen Kibar, verginin yeni marka yatırımının önündeki engellerden sadece biri olduğunu kaydetti. Kibar’a göre ikinci engel yabancı ortaklıklı yapılar. Buradaki ana lisans sahibi firma, altyapısını tamamen başka yeni bir marka için kullanmak noktasında çekimser.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

 Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

access_time09 Mayıs 2024 14:37

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. ...

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

access_time09 Mayıs 2024 12:58

Nissan'ın mart ayına kadar olan mali yıl kârı %92 artışla 426,6 milyar yene (2,7 milyar dolar) yükseldi

 Ağır ticari araç pazarında daralma

Ağır ticari araç pazarında daralma

access_time09 Mayıs 2024 12:21

2024 yılı Nisan ayı ağır ticari araç pazarı 2024 yılı Nisan ayına göre %26 azalarak 2.795 adet oldu.

Fahri Trafik Müfettişliği şartlarında değişiklik!

Fahri Trafik Müfettişliği şartlarında değişiklik!

access_time09 Mayıs 2024 10:07

İçişleri Bakanlığı, Fahri Trafik Müfettişi olmak isteyen ve olan kişilere yönelik yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)