Döviz kuru otomotiv sektörünü nasıl etkiler

Döviz kuru otomotiv sektörünü nasıl etkiler

access_time21 Haziran 2013 12:35
TAYSAD Başkanı Dr. Dudaroğlu, kurdaki yükselişin otomotiv sektörüne etkisini değerlendirdi
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, "İhracatımıza olumlu yansıyacağı için doların 1,90 seviyesinde olmasını arzu ederiz. Ani dalgalanmaların olmasını arzu etmiyoruz" dedi.
Dudaroğlu, bir otelde düzenlenen TAYSAD üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Gezi Parkı olaylarının otomotiv ihracatına veya sektöre şu ana kadar bir etkisinin olmadığını belirtti.
Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve oradaki isteklerin çok farklı olduğunu, Türkiye'nin dışarıdaki imajını negatif yönde etkilediğini dile getiren Dudaroğlu, "Bu süreç uzun süreli devam edecek bir süreç olmadığı için iş dünyasında, 'Sizin Gezi Parkınızda bu tür olaylar oluyor. Onun için biz sizinle herhangi bir ticari ilişkide bulunmayız' gibi bir şey söz  konusu olmuyor. Öyle bir haber de veri de yok elimizde. Gezi Parkı olaylarıyla ilgili özellikle üyelerimizden bize yansıyan iş kayıpları yönünde olumsuz bir şey yok" diye konuştu.
Dudaroğlu, otomotiv sektörünün ihracatına da değinerek,  özellikle AB'deki daralma nedeniyle bu bölgeye olan ihracatların azaldığını belirtti. Dudaroğlu, şöyle devam etti:
"Biz özellikle tedarik sanayindeki üyelerimize çok hızlı bir şekilde pazar çeşitliliğine gitmelerini öneriyoruz. Pazar çeşitliliğinde Amerika kıtası, Rusya bölgesi, Afrika kıtası ve Uzakdoğu bölgelerindeki pazar çeşitliliğinden bahsediyorum. Oralarda ciddi çalışmalar var. Ancak yenileme pazarında faaliyet gösteren ve ihracat yapan kurumlar, pazar çeşitliliğini çok daha rahat yapabilmekteler. Ağırlıklı olarak Rusya bölgesine gelişen pazarlar olarak bakıyoruz. Bizim için sürpriz olan Çin'e yapılan ihracatlar. Çok büyük ölçekte olmamakla birlikte Çin'e de tedarikçilerimizin ihracatı söz konusu olmaya başladı. Çin bir yerde tehlikeyken tehdit oluşturuyorken fırsat olma yönüne geldi. Otomotiv sanayisinde tedarikçilerimiz arasında ihracat rakamları fena değil. Geçen seneye nazaran baktığımızda biraz daha yukarı çıkma eğilimindeyiz."
Kur artışı ihracata olumlu yansırken ani dalgalanmaların üretim açısından maliyetleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Dudaroğlu, "Gerekli merciler ile yapılan görüşmelerde döviz kurlarının gerçeği yansıtmadığını söylediler. İhracatımıza olumlu yansıyacağı için doların 1,90 seviyesinde olmasını arzu ederiz. Ani dalgalanmaların olmasını arzu etmiyoruz. Enflasyona bağlı olarak dolar 1,90 olarak kalacaksa bunun sürdürülebilir olması temennimiz. Onun için Merkez Bankasında ciddi çalışmalar var. Ben çok büyük bir tehlike görmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"Siz mevcut durumu korumak isterseniz yatırımı da ötelemek zorunda kalırsınız" diyen Dudaroğlu, sektör olarak bu yıl da, geçen yılki ihracat seviyelerini koruyamayı hedeflediklerini belirtti.
Dudaroğlu, bu dönemde zaten çok fazla yatırım olamayacağını, belki yenileme yatırımlarının olabileceğini ifade ederek, "Sadece ana sanayinin getireceği projelerle yeni yatırımları bizler yapabiliriz. O projeler hayata geçtikçe yatırımlar olur. Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz. Firmalar, 2013'te mevcudu koruyacak ve belki yenileme yatırımlarını yapabilirler. 2013'te şu anda büyük projelerin yatırımları yok" diye konuştu.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

200'den fazla kaza kara noktasında iyileştirme yapılacak

200'den fazla kaza kara noktasında iyileştirme yapılacak

access_time07 Mayıs 2024 12:49

Türkiye'de, önümüzdeki 4 yıl içinde 206 kaza kara noktasında iyileştirme işlemi gerçekleştirilecek.

Araçlardaki sigortalılık oranı %79.5'e yükseldi

Araçlardaki sigortalılık oranı %79.5'e yükseldi

access_time07 Mayıs 2024 12:02

TSB'nin açıkladığı verilere göre, trafikteki sigortalı araç sayısı 23,3 milyonu geçerken, sigortalılık oranı ise yüzde 79,5'e yükseldi.

Benzin ve motorine indirim geliyor!

Benzin ve motorine indirim geliyor!

access_time07 Mayıs 2024 10:12

Jeopolitik riskler dolayısıyla petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sonrası benzine 1.37 TL, motorine ise 1.24 TL indirim yapılacağı tahmin ediliyor.

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

access_time06 Mayıs 2024 13:53

Almanya geçen yıl 786 bin adet elektrikli otomobil ihraç ederek, 36 milyar euro gelir elde etti.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)