Elektirikli otomobil için çalışmalar devam ediyor

Elektirikli otomobil için çalışmalar devam ediyor

access_time03 Haziran 2014 13:07
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: "(Elektrikli otomobil üretimi) Şu anda TÜBİTAK çağrısının işlemleri yürüyor"
"Teknolojide, belki hiçbir ülke hiçbir alanda yüzde 100 yerliliği yakalayamaz. Artık dünya o kadar iç içe geçti" "Önemli olan, Türkiye'de özellikle iç tüketimin yerli üretimle karşılanması"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı  fikri ışık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) yüzde  100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli araç üretimine ilişkin, "Şu anda TÜBİTAK çağrısının işlemleri yürüyor" bilgisini verdi.

Bakan Işık, Türkiye'de yerli  teknolojinin üretilmesi ve geliştirilmesi noktasında yoğun bir çalışma  sürdürdüklerini belirterek, TÜBİTAK'ın çağrısının da bunun bir parçası olduğunu  ifade etti.

Şu anda TÜBİTAK'ın yerli üretim konusundaki çağrısının işlemlerinin  yürüdüğünü vurgulayan Işık, "O işlemler tamamlanınca uygun bulunan projenin  desteklenmesine karar verilecek ve bu durumda biz de resmi açıklamamızı yaparız.  Bu işler, tek bir kişinin 'ben varım' demesiyle olmuyor. Biz Türkiye'de bu  teknolojinin hem üretilmesi, hem de geliştirilmesi noktasında yoğun bir çalışma  yapıyoruz. TÜBİTAK'ın çağrısı, bunun bir parçası sadece. Ama onun daha ötesinde  önemli çalışmalarımız var. O çalışmalarda olgunlaştıkça paylaşacağız" diye  konuştu.

"Bir anda, yüzde 100 yerli üretimi yakalamak kolay değil"

Bakan Işık, cep telefonu alanında yerli üretime ilişkin, bir anda  yüzde 100 yerli üretimi yakalamanın kolay olmadığını vurguladı. Belirli  paketlerin bir araya getirilmesiyle başlayan sürecin, o paketlerin içeriğine  girmekle de devam ettiğini aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Teknolojide, belki hiç bir ülke hiç bir alanda yüzde 100 yerliliği  yakalayamaz. Artık dünya o kadar iç içe geçti. Yani artık "ben bunu yüzde 100  yerli yapıyorum" demek çok gerçekçi değil. Burada önemli olan Türkiye'de  özellikle iç tüketimin yerli üretimle karşılanması. Biz cep telefonunda,  özellikle yerli üretim yapılmasını amaçlıyoruz. Yerli üretim derken herşeyi yüzde  100 yerli olacak değil ama en azından önemli kısmının yerli üretildiği bir yapıyı  istiyoruz. Bununla ilgili de özel şirketlerimizin yaptığı çalışmalara destek  veriyoruz."

Bu konuda TÜBİTAK'ın önemli bir çağrı yaptığını ve cep telefonlarının  yerli üretimi noktasında 5 milyon liralık bir Ar-Ge projesi başlattığını belirten  Işık, projenin sonucunda da yeni bir gelişme olacağına inandığını dile getirdi.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, elektrikli araçlarda Ar-Ge  boyutunun önemli olduğuna değinerek, "Elektrikli araçlarda bir Ar-Ge boyutu var  bir de Ar-Ge'den ticarileşme süreci var. Tabii bu araçların Ar-Ge'sinde genç  kardeşlerimin çalışması, gayret etmesi önemli. Bunu biz zaten her şekilde  destekliyoruz. Önemli olan, yapılan Ar-Ge'nin ticarileşmesi. O biraz daha  sermaye, biraz daha birikim gerektiriyor. Daha farklı bir değerlendirme istiyor.  Katma değeri yüksek ürünler için çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini  kullandı.

TÜBİTAK'a yapılan başvuruların değerlendirilmesi

TÜBİTAK'a yapılan 20 proje başvurusu mali, teknik ve hukuki olarak  değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonunda 10 proje elenirken, kalan 10 proje  "Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi" çağrısının ikinci aşamasına  başvurmaya hak kazandı. İkinci aşamaya 7 proje önerisi önerildi. projeleri öneren  konsorsiyumlar, ayrıntılı projelerini Aralık 2013'e kadar TÜBİTAK'a sundu.  Sunulan projeler 6 ayrı başlıkta ve 31 konu uzmanı tarafından değerlendirildi.  Değerlendirme sonucunda yapılan puanlamada 1. sırada yer alan proje revizyona  gönderildi. Projeyi önerenlerin gerekli revizyonları yapmaları durumunda proje  TÜBİTAK tarafından desteklenecek ve Ar-Ge sürecine geçilecek.

Desteklenecek projeler en fazla 4 yıl içinde tamamlanacak ve bu süre  sonunda prototip araçlar hazır hale getirilecek. Ardından üretici kuruluşlar  tarafından seri üretime geçilecek. Üretilecek araçların kritik ve yeni  teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacak.TÜBİTAK, sahip olduğu fikri hakları, aracın Türkiye'de üretilmesi ve 5  yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa  devredecek. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toprak Razgatlıoğlu Hollanda'da birinci oldu

Toprak Razgatlıoğlu Hollanda'da birinci oldu

access_time21 Nisan 2024 18:00

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Hollanda'daki ikinci yarışta rakiplerini geride bırakarak birinci oldu.

Liberty Media, MotoGP'yi satın aldı

Liberty Media, MotoGP'yi satın aldı

access_time01 Nisan 2024 17:44

ABD'li medya grubu Liberty Media, MotoGP'yi satın alarak spor organizasyonlarındaki yatırımlarını genişletti.

Motosiklet satışları otomobili solladı

Motosiklet satışları otomobili solladı

access_time22 Mart 2024 11:43

Motosiklet pazarı 2 ayda yüzde 87 büyüdü. Motosiklet sektörü 2024'te yıllık 1,5 milyon adetle rekor motosiklet satışının gerçekleşmesini bekliyor.

Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısında büyük artış

Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısında büyük artış

access_time26 Ocak 2024 13:20

Trafiğe kaydettirilen motosikletlerin sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre 937 bin 482 adet artarak 5 milyon 79 bin 396'ya ulaştı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)