Elektrikli otomobil satışında Türkiye kaçıncı sırada?

Elektrikli otomobil satışında Türkiye kaçıncı sırada?

access_time21 Temmuz 2022 03:37
Birçok ülkenin dahil olduğu elektrikli otomobil atağında, artan talebe rağmen adetin düşük seviyede oluşu Türkiye'yi sıralamanın sonlarına götürdü

Tüm dünya büyük bir elektrik dönüşümüne girdi. Ülkeler kendi altyapılarını oluşturabilmek için devasa bütçeler ayırdı. Otomotiv şirketlerine ise kısıtlayıcı bazı yasaklar getirildi. Son zamanlarda ülkemizde elektrikli araçlardaki satış artsa da ShiftDelete'den Mert Can Aka' nın haberine göre sayısal veriler Türkiye'nin bu anlamda arka sıralarda olduğunu gösteriyor.

Elektrikli otomobil satışında Türkiye, Avrupa’da son sırada

Güncel verilere göre Türkiye 1 yıl içerisinde elektrikli otomobil pazar payını yüzde 179,31 büyütmeyi başardı. Fakat bu oran yanıltıcı olabilir. Zira adet sayısı istenenin çok altında kalıyor.

Hatta oranlara bakıldığında geçtiğimiz yıl yüzde 0.29 olan pazar payının bu sene içerisinde yüzde 0.81’e çıktığı görülüyor. Yılın bitmesine henüz 2 çeyrek kala yeni elektrikli otomobil ÖTV düzenlemesi de hesaba katılınca talebin giderek yükselmesi bekleniyor.

Ancak tüm dünyada böyle bir talep var. Öyle ki bazı ülkelerde satılan otomobillerin neredeyse yüzde 80’ini tam elektrikliler oluşturuyor. Bu gibi ülkeleri her ne kadar olumlu örnek oluyor olsa da Türkiye yüzde 0.81’lik Avrupa sıralamasında 31. olarak en sona yerleşti.

Tüm motor tiplerine bakıldığında, Avrupa’da hibrit ve tam elektrikliler pazarın yüzde 45’ine yakınını oluşturuyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 11’in altında. Dizel kullanım oranları çok yakın olsa da benzinde fark 2 katına çıkıyor. Çünkü Türkiye’de satılan araçların yüzde 70’inden fazlası benzinli. Avrupa’da bu oran yüzde 38 civarında.

Belirtildiği gibi Avrupa içerisinde de oldukça yüksek ve düşük değerler mevcut. Örneğin Yunanistan’da bu yıl satılan otomobillerin yalnızca yüzde 2.35’i elektrikli. Fransa’da yüzde 12, İngiltere’de yüzde 13.37, Hollanda’da yüzde 19.26, Norveç’te ise yüzde 79 oranlarında görülüyor.

Elektrikli araçlarla orman yangınlarına dikkat çekilecek

İşte Türkiye'de satılan elektrikli otomobiller

Tesla'nın geliri ikinci çeyrekte yüzde 42 arttı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)