Elektrikli otomobilde şarj sorunu ne zaman bitecek

Elektrikli otomobilde şarj sorunu ne zaman bitecek

access_time10 Ekim 2017 08:22
Deniz Gökçe, elektrikli otomobillerin sorunlarını bugünkü köşesinde yazdı. İşte Gökçe'nin yazısı...

Teknoloji ilerliyor ve de örneğin elektrikle çalışan otomobiller de galiba Batı’da sokaklarda artık. Ancak bazı sorunlar var ki, elektrikli arabaların talebinin hızla artmasına engel oluyor. Elektrikli arabaların şarj olabilmesini sağlayan istasyonların sayısı az ama daha da kötüsü, şarj olma süresinin çok uzun olması problem. Bu arabaları kendi evinizde tüm gece şarj edebilirsiniz. Birkaç yıl içinde elektrikli otomobillerin şarj etmesi 10 dakikaya kadar inebilecek diyorlar ama şu anda ticari tesiste şarj etmek de oldukça uzun zaman istiyormuş.

İki ayrı şarj tipi varmış. Birinci tip denen şarj kabaca 1-1.5 kilowatt şarj yaparmış ama mesela Ford Focus’un birinci tip elektrikli arabası 30 saatte tamamen şarj olurmuş ve fakat bu şarj da ancak 115 mil için yeterli imiş.

İkinci tip şarj ise profesyonel şarj aletiyle yapılırmış, bu tür araba 7-9 kilowatt arasında şarj yaparmış ve de tam şarj yapılması 5.5 saate kadar inermiş.

Elektrik araba yapıcısı Tesla ise bir süperşarj aygıtı yapmış, 120 kilowatt güç verip 75 dakikada 300 millik elektrik yüklermiş.

Bu yıl Avrupa’da Bosch tarafından 350 kilowatt güç veren 10-15 dakikada şarj yapabilecek şarj tesisleri yapılmış. Daha bile hızlı şarj teknolojisi için de araştırmayla uğraşılıyormuş .

Electrify America adlı Wolkswagen‘a ait firma ise ABD karayollarında büyük kapasiteli şarj tesisleri için 2 milyar dolar harcayarak yüksek kapasite kullandırmaya hazırlanıyormuş. Şirketin sadece Kaliforniya’da 800 milyon dolar harcayacağı belirtiliyor.

2020 yılının sonunda Electrify America firması 350 düzeyinde Californiya’nın kalabalık bölgelerinde şarj tesisleri ve de karayollarında da çok daha hızlı şarj tesisleri yapacakmış.

Charge Point adlı ABD’nin en büyük profesyonel elektrik şarj firması da 400 kilowatlık tesisleri önümüzdeki aylarda çalıştırmaya başlatacakmış.

Avrupa’da da benzer tesisler yapmak için BMW, Daimler ve Volkswagen firmaları, Ford’la da birleşerek 350 kilowatt şarj tesisleri projesini bu yıl başlatacaklarmış. 2020 yılında ise bu hızlı şarj tesislerinden binlerce yapılmış olacakmış.

Tabii çeşitli markaların elektrikli arabalarının ve de tüm diğer profesyonel şarj tesislerinin standartları şu anda ayni değil. Mesela Chevrolet, Nissan ve Volkswagen aynı yerde şarj olamıyormuş. Ama Tesla çeşitli şarj aletlerinin bağlanabileceği adaptör teknolojisi de üretmeye başlamış. Çabuk şarj edebilmek için de ısınmayan daha kalın kablolar gerekli imiş. Bu sorun da 2019 yılında ortadan kaldırılacakmış.

Elektrikli arabanın ülkemize gelmesi ise galiba ekstra birkaç yıl daha gerektiriyor! (Deniz Gökçe/Akşam)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)