Elektrikli otomobilleri bekleyen tuhaf problem

Elektrikli otomobilleri bekleyen tuhaf problem

access_time10 Şubat 2014 15:11
Elektrikli otomobiller geleceğimizin dünyasında değişmez bir parçası olacak olması, yeni bir sorunu daha ortaya çıkarıyor
Elektrikli otomobiller konusunda yaşanan gelişmeler ve atılan önemli adımların endüstriyi getirdiği nokta oldukça ironik,  Son derece sessiz olabilen bu araçların, sessizliğinin doğurabileceği tehlikeler nedeniyle Dünya elektrikli otomobillere sonradan ses eklenmesini tartışıyor.

Kullananlar bilirler, elektrikli otomobiller ve şehir içi hızlarda hibrid araçlar, ilerlerken tamamen sessizler. Sürüş keyfi açısından bu sessizlik insanı çok etkilese de yayalar, hele ki görme engelliler açısından durum daha karışık. Gelen aracın sesini hiç duymayacak birinin karşıdan karşıya geçerken bir araçla çarpışması çok daha kolay. Çarpışma önleyici sistemler her ne kadar yeni çarpışma testlerinde önemli bir kriter olsa da dolaşımdaki çoğu araçta bu sistemler bulunmuyor. Konuyu araştıran Amerikan trafik güvenliği yetkilileri de bu konuyla ilgili bir karara bağlamışlar…

ARABA SESİ, MOTOR SESİ, KUŞ SESİ..

Otomobillere ses ekleyelim evet ama ne sesi? En eğlenceli kısım burada başlıyor. Görme engelli bir grup, jantlara küçük taş parçaları eklemeyi önermiş. Araç her hareket ettiğinde çarpışarak ses çıkaran taşlar, araç çalışır fakat yürümez haldeyken sorun olmuş. Bir başka grupsa tamamen bildiğimiz otomobillerin seslerini çıkarması gerektiğini savunmuşlar.

HANGİ MARKA, NE SESİ İSTİYOR?

Otomobil üreticilerinin pazarlama departmanları markalarının imajını güçlendirecek sesler için konuyu fırsat bilmişler. Porsche, hemen benzinli güçlü modellerinin motor seslerini eklemek istemiş. Nissan her zamanki fütüristik yaklaşımıyla kuş sesi çıkaran bir hibrid otomobilin nasıl olacağını merak etmiş. Bazı üreticiler tüm otomobillerin aynı standart sesi çıkarması gerektiğini, böylece herkeste aynı algının oluşabileceğini söylemişler. Herkesin hemfikir olduğu tek konu bazı standartlar olması gerektiği olmuş ve bu standartları da trafik güvenliği kuruşu uzun araştırmalar sonucunda belirlemiş.
248 sayfalık araştırmanın özeti şu; araçlara sonradan eklenecek bu sesler, elektrikli bir otomobilin geldiğini haber veren, aracın ne mesafede olduğunu, yönünü, hızını ifade eden, insanın sinirlerini bozmayacak özellikte olmak zorunda fakat son karar henüz verilmemiş.

video##570##player

Bu konudaki çalışmalar halen devam ediyor. Otomobil üreticileri, hukukçular, psikologlar, ses tasarımcıları, psikoakustik uzmanları bu konuda incelemelerde bulunuyorlar. Elektrikli otomobillerin seslerinin ne olacağı, sanıyoruz ki bu araçlar milyonlarca adetlere ulaştığı zaman belli olabilecek. (Taşıt.com)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Togg'da zırh detayı

Togg'da zırh detayı

access_time30 Nisan 2024 11:48

Togg'a yüksek güçteki silahlara karşı koruma sağlayan BR4 seviyesi zırhlama işlemi uygulanıyor.

Stellantis'in ilk çeyrekte geliri yüzde 12 azaldı

Stellantis'in ilk çeyrekte geliri yüzde 12 azaldı

access_time30 Nisan 2024 10:40

Stellantis N.V.'nin 2024 yılındaki ilk çeyrek net geliri, yıllık bazda yüzde 12 azaldı.

Volkswagen'in satışları düştü

Volkswagen'in satışları düştü

access_time30 Nisan 2024 09:01

Volkswagen'in ilk çeyrekte daha düşük satış geliri ve kar marjları açıkladı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)