Elon Musk'tan Tesla'da 'küçülme' operasyonu

Elon Musk'tan Tesla'da 'küçülme' operasyonu

access_time04 Haziran 2022 09:10
Tesla CEO'su Elon Musk'ın firma yöneticilerine gönderdiği "Dünya genelinde tüm işe alımları durdurun" şeklindeki e-posta, "küçülme operasyonu" olarak değerlendirildi

Tesla CEO'su Elon Musk, maaşlı çalışanların sayısının azaltılması için Tesla yöneticilerine talimat verdi. 

Reuters tarafından incelenen ve Tesla yöneticilerine dün gönderilen elektronik posta mesajı, "Dünya genelinde tüm işe alımları durdurun" başlığını taşıyor. Mesaj, Musk'ın Tesla çalışanlarına ya ofis ortamında işe dönmeleri ya da şirketten ayrılmaları seçeneği vermesinden iki gün sonra geldi. Musk, böylece, ekonomik resesyon riskine karşı uyarıda bulunan iş adamları arasına katıldı.

HİSSELERİ DEĞER KAYBETTİ

Reuters'ın haberi üzerine Tesla hisseleri bugün yüzde 9 değer kaybetti. Çoğunlukla teknoloji firmalarının hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinde de yüzde 2'lik düşüş kaydedildi.

Musk, bugün Tesla çalışanlarına gönderdiği elektronik postadaysa, maaşlı çalışanların sayısında yüzde 10 kesinti yapılacağını, şirketin "birçok alanda fazla çalışana sahip olduğunu, ancak saatli ücretle çalışanların sayısının artacağını" bildirdi.

Musk'ın mesajında "Dikkat edin, bu uygulama otomobil ve batarya yapan ya da güneş paneli monte edenler için geçerli değil" dedi.

Şirketin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) verdiği yıllık raporda Tesla ve yan kuruluşlarında 2021 yılı sonu itibarıyla 100 bin çalışana sahip olduğu görülüyor. Ancak raporda maaşlı ve saatli ücretli çalışan sayısı ayrı ayrı belirtilmiyor.

Merkezi Teksas eyaletinde bulunan Tesla'ya konuya ilişkin açıklama için ulaşılamadı.

Musk, son haftalarda resesyon riskine ilişkin uyarılarda bulunmuştu. Ancak eleman alımlarının durdurulması ve işten çıkarmaların başlamasına ilişkin mesajı, Musk'ın bu konuda şimdiye kadar yaptığı en doğrudan açıklama oldu.

Mali hizmetler şirketi Morgan Stanley'den uzman Adam Jonas, "Elon Musk'ın küresel ekonomiye ilişkin eşsiz bilgiye sahip olabileceği bir konumu var. Kendisinden gelen bu mesajın güvenilirlik oranının çok yüksek olacağına inanıyoruz" dedi.

Şanghay'daki sıkı KOVID önlemleri

Tesla'nın ve elektrikli araç üreten diğer firmaların ürünlerine olan talep, şimdiye kadar yüksek seyretti. Otogalerilerin envanterinde artış ya da otomobil satın almak isteyen tüketicilere teşvik gibi, motorlu araçlara olan talebin düştüğüne ilişkin birçok geleneksel gösterge ise mevcut değil.

Ancak Tesla, sıkı KOVID-19 önlemlerinin uygulandığı Şanghay'daki fabrikasında imalatı yeniden başlatmakta zorlandı.

Merkezi Almanya'nın Hanover kentinde bulunan bankacılık firması NordLB'den uzman Frank Schwope, "Kemer sıkma politikalarını iyi zamanda uygulamak, kötü zamanda uygulamaktan hep daha iyidir. Açıklamaları bir ön uyarı ve önlem olarak görüyorum" dedi.

Schwope, birçok otomotiv şirketinin 2021'de rekor düzeyde kar elde ettiğini ancak ekonomik durumun şu anda daha belirsiz olduğunu belirtti.

Musk'ın ekonomik görünüme ilişkin olumsuz yaklaşımı, yatırım bankacılığı firmaları JPMorgan Chase ve Goldman Sachs'in CEO'ları Jamie Dimon ve John Waldron tarafından da dile getirilmişti.

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, bir hafta önce, "Yolun ucunda bir kasırga üzerimize doğru yaklaşıyor" ifadesini kullanmıştı. (Amerikanın Sesi)

Biden'dan Musk'a: Ay'a yolcuğunda başarılar diliyorum

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

access_time26 Nisan 2024 07:20

Kanada'da yeni elektrikli araç fabrika ve batarya tesisi inşa etmeyi planlayan Japon üretici Honda'nın yatırım hacmi 15 milyar Kanada dolarına erişecek.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)