​EPDK'dan tavan fiyat sinyali

​EPDK'dan tavan fiyat sinyali

access_time25 Ağustos 2014 21:15
EPDK Başkanı Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketlerinin kar marjı için önceden belirlenen tavan fiyata uymaması halinde müdahale edileceğini belirtti
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketlerinin kar marjı için daha önce belirlenen tavan fiyata uymaması halinde müdahale edileceğinin sinyalini verdi.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulunan EPDK Başkanı Yılmaz, “Şu anda elimizdeki rakamlara göre akaryakıt kar marjları 43-46 kuruş arasında değişiyor. Bunun sağlıklı bir kar marjı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Daha önce kurul toplantılarında akaryakıtta dağıtım şirketleri için kar marjını 37 kuruş olarak tespit ettiklerini belirten Yılmaz, “Dağıtım şirketlerinin bu fiyatları bir sinyal olarak alması gerekiyor. Bu dikkate alınmazsa bu hususta çalışma başlatmak durumda kalırız. Elbette taban fiyatı sinyalini vermek durumundayız” ifadesini kullandı.

Ucuz akaryakıt tüketimi konusunda tüketicilere uyarılarda bulunan Yılmaz, “Lisanlı akaryakıt bayilerinden hangisi ucuz ise oradan akaryakıt almalılar. Çünkü 1 kuruş ucuz akaryakıtın maliyeti 250 milyon TL civarında. Tüketicilerin 1-2 kuruş diyerek bu meblağları küçümsememesi lazım” diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye'de 2005 yılından itibaren serbest piyasa uygulamasının söz konusu olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

“5011 sayılı kanunun 10. maddesindeki fiyat oluşumuna ilişkin EPDK, tavan ve taban fiyat uygulaması yetkisine sahip. Piyasada 'EPDK sadece tavan fiyat uyguluyor' diye yanlış bir algı var. EPDK’nın taban fiyat uygulama yetkisi de bulunuyor. Yani rekabeti engelleyici bir durum oluşursa fiyatlarda bizim buna müdahale yetkimiz var. Biz de 2005'den bu yana iki kez bu yetkiyi kullandık.”

Brent petrol fiyatlarının akaryakıta etkisi
Son dönemde düşüş gösteren brent petrol fiyatlarına da değinen Yılmaz, “Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının oluşumuyla brent petrol fiyatı arasında doğrudan kısa süreli bir ilişki kurmak çok doğru değil” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya petrol fiyatlarındaki düşüşün, Türkiye'yedeki akaryakıt fiyatlarına kısa sürede etki etmeyeceğini dile getiren Yılmaz şunları kaydetti:

"Bir hafta on gün gibi kısa bir sürede brent petroldeki düşüşün akaryakıt fiyatlarına doğrudan hemen yansımasını beklemek çok doğru değil. Akaryakıt fiyatlarını oluşmunda başka enstrümanlar da devreye girer. Bunların da dikkate alınması lazım. Akaryakıt fiyatının oluşumunda döviz fiyatlarının etkisi çok önemli. Uluslarası akaryakıt fiyatlarının oluşumunda en önemli etkenlerden biri arz talep dengesi. Brent petroldeki kısa süreli iniş çıkışların fiyatları doğrudan etkilemediğini görüyoruz. Fiyatı arz ve talep dengesi oluşturuyor. Maalesef piyasada, tüketicide yanlış bir algılama söz konusu. Kısa sürede böyle bir yansıma söz konusu değil. Çünkü akaryakıt fiyatının oluşumunda döviz fiyatlarının etkisi çok önemli.”
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)