Eski araçlar bu kez hurdaya çıkacak mı

Eski araçlar bu kez hurdaya çıkacak mı

access_time05 Şubat 2018 03:54
16 yaş ve üzeri araçların hurdaya çıkarılmasını teşvik eden düzenleme geçen hafta Meclis'e sunuldu. Hürriyet yazarı Emre Özpeynirci, yaşlı araçların hurdaya çıkarılmasının önemini yazdı. İşte o yazı:

2017 yılı sonu itibarıyla TÜİK verilerine göre traktör ve motosiklet hariç Türkiye’de toplam araç parkı (otomobil ve ticari araç toplamı) 17 milyonu aşarken, bunun 5.7 milyon adedi 16 yaş üstü otomobil ve ticari araçlardan oluşuyor. Yani araç parkımızın 3’te 1’i çok yaşlı. Şöyle çarpıcı bir örnek daha vereyim yollardaki toplam otomobil sayısının yüzde 36.1’i bugün 16 yaş ve üstünde. Yani her 100 otomobilden 36’sı adeta çevremizde patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyor. Çünkü bu araçlar trafikte yaralanmalı ve ölümlü kazaların en önemli nedenlerinden biri. Üzerindeki güvenlik unsurlarının son derece düşük olması sebebiyle bu araçların trafikten çekilmesi trafikte can ve mal kayıplarının önemli ölçüde önüne geçecektir. İş sadece kazalarla da sınırlı değil. Bu araçlar çevreye de adeta zehir saçıyor. Eski araçlar kilometrede ortalama 220 gram karbonmonoksit salınımı yaparken yeni otomobillerde bu oran 130 ve daha aşağıya inmiş durumda. Yeni araçların emisyon oranlarının düşük olması sebebiyle bu düzenleme çevresel ve sağlık açısından da büyük katkı sağlayacaktır.

Otokoç Genel Müdürü ve CEO’su Görgün Özdemir de tam bu konuya dikkat çekerek çok çarpıcı detayları paylaştı;

- Yeni araçların CO2 emisyon değerlerinin daha düşük olması nedeniyle, ömrünü tamamlamış araçlara göre çevre dostu oldukları biliniyor. 16 yaş ve üzeri araçların ortalama CO2 salınımı 220 g/km’dir. Günümüzde üretilen araçlarda ise bu oran 130 g/km’dir. TÜİK raporuna göre 16 yaş ve üzeri 5 milyon 721 bin aracın olduğu ve ortalama olarak bir aracın yılda yaklaşık 20 bin km yol yaptığını düşünülürse 1 yılda 10.2 milyar kilogram CO2 doğaya salınmamış olacak. 1 ağacın yıllık karbon tutma miktarı 12 bin gramdır. Böylece salınan 10.2 milyar kg CO2’nun tutulabilmesi için toplam 858 milyon adet ağaca ihtiyaç vardır ve bu da 317 adet Belgrad Ormanı’na denk gelmektedir.

- Hurda bir araçta toplam 22 kilo alüminyum bulunuyor. Bu alüminyum geri dönüştürüldüğünde 4.400 KW/saat enerji elde edilebiliyor. Bu enerji miktarı 1 TV’nin 1 yıllık enerji miktarına eş değerdir. 5.7 milyon araç için bu değer ülkemizdeki hane sayısının yaklaşık yüzde 30’unun 1 yıllık TV enerji tüketimine denk geliyor.

- Ayrıca Türkiye, dünyanın en büyük hurda ithalatçısı ülkelerinden biridir. Özellikle çelik hurdasında yeterli hurda üretimi bulunmuyor. Hurda araçların yoldan çekilmesi ve dönüştürülmesi ile demir çelik ithalatının azalması cari açığa olumlu katkı sağlayacaktır.

Özdemir’in söyledikleri önemli. Ama trafik kazaları ve çevre dışında yaşlı araçlar yüksek bakım, onarım ve yüksek akaryakıt maliyetleri ile de ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Umarım sonu geçmişteki benzer hurda teşvikleri gibi olmaz da, tüm yaşlı araçlar gerçek anlamda trafikten çekilerek veya ihraç edilerek (burası biraz soru işareti) hayatımızdan çıkar. Bunun için de sıkı denetim şart. İşte bu gerçekleşirse o zaman gerçekten gelişmiş ülkelerdeki ortalama 8 olan araç yaşına yaklaşabiliriz. Zor ama imkânsız değil!

BU KEZ GERÇEKTEN İMHA EDİLMELİLER

Torba tasarı bir ay içinde Meclis’ten geçerse 16 yaş ve üzerinde aracı olanlar, sıfır otomobil alırken 10 bin TL ÖTV indiriminden yararlanacak. Öncelikli olarak bu zorunlu bir uygulama değil. Yani her 16 yaş üzeri araç zorunlu olarak hurdaya çıkarılmayacak. Bu konuda çok soru geldiği için bunun altını çizmek istedim.

Diğer taraftan kuşkusuz bu düzenleme alım güçleri nedeniyle bu araçları kullanmak zorunda olanları da pek etkilemeyecek. Çünkü 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi kabaca en düşük 50-55 bin TL’lik bir sıfır otomobile denk geliyor. Soru; “Hurda aracı verip, ÖTV indirimi aldıktan sonra kalan 40-45 bin TL nasıl ödenecek?” Çok doğru. Örneğin ayda 2 bin TL gibi ortalamanın üzerinde maaş alan bir emekli bile en iyimser hesapla kazancının yüzde 10’luk kısmını ayırsa, ödeyeceği taksit ayda en fazla 200 TL olabilir. Şimdi bu kişi nasıl 20 yaşındaki aracını verip, sıfır otomobil alabilir. Düşünün ayda bu miktarın altında gelirle yaşayan milyonlarca insan var ve bu kişiler en fazla 3-4 bin TL değerinde olan araçlarını verip nasıl yeni bir araç alacak. Zaten sırf bu yüzden hükümet yıllardır istenen hurda teşvikini bir türlü gündeme getirmemişti. Ama 2018 yılında tüketimin düşeceğinden endişe edildiği için bir bakıma pazarı hareketlendirmek için devreye sokuldu. Ben size söyleyeyim, bu teşvik en çok 2018 zamlarının daha az hissedilmesine yarayacak.

Sonuçta bu teşvik yine bazılarına yeni kazanç kapısı yaratacak. Çünkü bu kişiler piyasada kullanılmayan hurda araçları toplayıp getirecek ve bayide sıfır otomobil alanlara bunu satacaklar. Bu sayede piyasadan yok parasına alınan araçlardan en az 4-5 bin TL kazanç sağlayacaklar. Yeni otomobil alan kişi de, ödeyeceği toplam ücrette 3-4 bin TL indirimi görünce tabii ki ‘hayır’ demeyecek. Bu geçmişte yaşandı, şimdi de yaşanacak. Bunları hükümet de biliyor. Açıkçası burada önemli olan, gerçekten hurda araçlar bu kez gerçekten trafikten çekilip, imha edilecek mi? Çünkü geçmişte çekilmemişti. Şimdi hükümet bu düzenlemeyle bunun altını çiziyor ve ayrıca ihraç yoluyla da bunun yapılabileceğini ekliyor. Bunun için sıkı denetim yapılmalı, araçların durumu tek tek takip edilmelidir. O zaman bu teşvik hem sektöre, hem sağlığımıza hem de cebimize yarar.ozlar nedeniyle hafif şekilde zarar gördü. Belediye ekiplerinin sokağa dökülen molozları kaldırma çalışmaları devam ediyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

YORUM YAP

YORUMLAR (2)

  • adnan akpolat05 Şubat 2018 09:04konuşmak kolay vergi siğorta kasko yıllık araba fiatı tutuyor olaya birazda oğle bekın

    (%0) (%0)
  • Erol Göy05 Şubat 2018 06:14İKİNCİ EL 20 YAŞ OTO FİYATLARI ÇOK YÜKSEK İKEN 16 YAŞ ÜZERİ ARAÇLARI HURDAYA AYIRMAK İKİNCİ EL OTO FİYATLARININ DAHA DA YÜKSELMESİNE NEDEN OLACAKTIR SANAYİ SİTELERİNDE USTALAR TAMİR EDİLECEK ARAÇ BEKLİYORLAR BİZ GELİŞMİŞ ZENGİN ÜLKE DEĞİLİZ GELİRLERİMİZ KISITLI 20 YAŞ ÜZERİNDEKİ ARAÇLARA DAHİ 10 BİN TL DEN FAZLA PARA İSTENİYOR YASA GEÇERSE ORTA GELİRLİLERİN İKİNCİ ELDEN OTOMOBİL ALMA ŞANSLARI KALMAYACAKTIR BU TASLAK KANUNLAŞMAMALIDIR KAZA SONUCU HASARLANAN ARAÇLAR ZATEN İSTENİRSE HURDAYA AYRILABİLİYOR YÜZBİNLERCE ARAÇ BİRDEN HURDAYA AYRILIRSA ARZ YETERSİZLİĞİNE NEDEN OLACAĞINDAN BİRİNCİ/İKİNCİ ELDE FİYATLAR ARTACAĞINDAN ENFLASYONA/FAİZLERİN DAHA DA YÜKSELMESİNE NEDEN OLACAKTIR YÜKSEK ENFLASYON/FAİZ DEMEK DÜŞÜK GELİRLİLERİN EZİLMESİ MAL MÜLK SAHİBİ OLAMAMALARI DEMEKTİR

    (%0,00) (%100,00)