Filo da hedef düşürdü

Filo da hedef düşürdü

access_time06 Ocak 2014 08:42
Yeni yıla birlikte geln ÖTV artışı, piyasalardaki döviz kuru baskısı derken, araç kiralama şirketleri de hedef küçülttü...
Otomotiv sektörünün, 2013’ü ğır ticariler de dahil olmak üzere 890 bin adet civarında kapattığı belirtilirken, kredi kısıtlamaları, döviz kuru ve ÖTV artışlarının 2014 tahminlerinde yaklaşık yüzde 20’lik bir düşüşü beraberinde getirdiği kaydediliyor. Türkiye’de yaklaşık 200 bin araçlık parka sahip ve otomobil satışlarında yüzde 35 payı olan filo (operasyonel) kiralama sektörü de, bu kaygılarla hedeflerini küçülttü.

2014’te büyüme hedefini yüzde 15’lerden 10’lara çeken, ÖTV ve faiz artışlarını kiralama fiyatlarına da yansıtmaya hazırlanan filo kiralama şirketlerinin, bu yıl 80 bin yeni araç alması beklendiği kaydedilirken, büyüme hedeflerinde de revizyon yapmak zorunda kaldığına dikkat çekiliyor. TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Başkanı ve DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, ÖTV artışı sonrası ocak ayında yeni araç fiyatlarının değişik oranlarda artacağını vurgularken, filo kiralamada yükselişinse minimum ÖTV artışı oranında seyredeceğini belirtti.

FİLO PAYI YÜZDE 35

Kısa dönemli krizlerin, kiralamayı otomotiv kadar fazla etkilemediğine değinen Ersoy “Biz yine de bu yıl büyüme hedefimizi küçülttük. Firmalar böyle dönemlerde nakitte kalmayı ve araç kiralamayı tercih ediyor” dedi. Ersoy, kurumsal şirketlerin, filolarına kattıkları araçları yatırım malı olarak gördüğüne de dikkat çekerken, “Bu nedenle ihtiyacı olan şirketler alımını yapar. Ama ilave büyüme için araç alacaksa, bunu erteleyebilir” diye konuştu.

Ticari araçlar hariç filo satışlarının, binek otomobil pazarının yüzde 35’ine ulaştığını kaydeden Ersoy, kiralama şirketlerinin bu yılki alımlarının 80 bin adet civarında olacağını ifade etti.

SON ANDA ANLAŞILDI!

Ersoy, BDDK’nın şubatta uygulayacağı yeni kredi sınırlamasının kiralama firmalarına uygulanmaması için görüş bildirdiklerini, kanuna “tüketici” ibaresi konulmasıyla sektörün şimdilik peşinat zorunluluğu kapsamı dışında kaldığını anlattı. Ersoy, “Bu olmasa, 2014’te 1.5 milyar euro’luk araç almak zorunda olan sektör, 500 milyonunu peşin verecekti” dedi.

BİREYSEL KİRALAMAYA HAZIRLANIYOR

Bu yıl 15. yılını kutlayan DRD Filo’nun, operasyonel kiralamada 20 bin araca ulaştığını söyleyen Genel Müdür İlkay Ersoy, önümüzdeki dönemde “bireysel kiralama”ya girmek için de hazırlık yaptıklarını kaydetti. Ersoy 3 bin adedin üzerindeki kurumsal müşteri portföyü ile önemli altyapılarının bulunduğunu ifade eden Ersoy, kiralamadaki birikim ve tecrübelerini Rusya gibi ülkelere ihraç ettiklerini söyledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)