'Gezi' otomobil satışlarını etkiledi mi?

'Gezi' otomobil satışlarını etkiledi mi?

access_time26 Eylül 2013 14:05
Tofaş CEO'su Kamil Başaran hurda araç teşviğinin ekonomiyi canlandıracağını söyledi
Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, hurda araç teşvikinin hem ülke ekonomisine hem de sektöre dinamizm kazandıracağını söyledi. Başaran, "Ülkenin sağlıklı yaşantısı ve sürücüler ile yayaların sağlığı açısından da yaşlı araç parkının değişmesi lazım. Bunların yenilenmesi ülke ekonomisine ve sektöre de büyük dinamik getirecektir. Bu açıdan 2014 yılı içinde bu konuda adımların atılacağını hissediyoruz." dedi. Başaran, Ramazan ayında düşüş beklemelerine rağmen satışların arttığını, binek aracı, otomobil satışlarının 2011 seviyesine geldiğini söyledi.
Türkiye'nin önemli otomotiv perakende ve araç kiralama şirketi Otokoç Otomotiv'in bünyesinde bulunan Birmot'un Bursa'daki ikinci satış mağazasının açılışına katılan TOFAŞ CEO'su Kamil Başaran, gazetecilerin ekonomik gündemine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Satış rakamlarını değerlendiren Başaran, 2013 yılına mütevazi rakamlarla başladıklarını, daha sonra ekonominin dirençli ve her türlü dalgaya karşı kurtulmasını bildiği için pazarın sürekli büyüdüğünü kaydetti.
En son verilere bakıldığında ağustos ayı rakamlarının sevindirici olduğunu belirten Başaran şöyle devam etti: "Ağustos ayında hepimiz Ramazan ayından dolayı bir miktar azalır diye bekledik. Aksine kredi faizlerinin artmaması sebebiyle her şey öne çekildi. Muhteşem rakamlar ortaya çıktı. Evet maliyetler çok arttı. Ağustos ayında bunu öngördük, olmadı, ama eylül ayında yavaş yavaş maliyet artışlarının ayrıca kredi faizlerinin artmasıyla birlikte kendini göstermeye başladı. Eylül ayında pazarın çıkışının biraz daha az olabileceğini tahmin etmiştik. Ama unutmayalım ki 2011 senesi muhteşem bir yıldı. Bu sene binek aracı, otomobil satışlarının 2011 seviyesine geldiğini görüyoruz. Hafif ticari araçta pazarında küçülme var. Özellikle bizim lider olduğumuz Linea ile birlikte binek araçlarda satışlarımız çok iyi. Belki yılların rekorunu kırmış olacağız. İthal araç pazarı oldukça büyüyor. Ümit ediyorum ki bu kapsamda çözüm ortağı olabilecek tüm ilgili noktaların, katma değer vereceğini ve beraber düşüreceğimizi önümüzdeki günlerde göreceğiz."
KAMYON HARİÇ 820 BİN ARAÇ SATILIR
Sene sonu çıkışı olarak yine yılın 800 bin ya da 820 binlerin, kamyon hariç olmak üzere biteceğini tahmin ettiklerini dile getiren Başaran, "Unutmayalım ki bu maliyet artışları, satışlara yıl sonu itibariyle bir miktar negatif etki verebilir. Satışlar, trendi aşağı doğru olabilir. 2014 senesinde mantıklı, gerçekleştirilebilecek, iç pazarı mümkün olduğu kadar yerli üretimle birlikte daha büyük anlamda katma değerler oluşturacak bir ortamda başlayacağı varsayımını ortaya koyacak bize. Bu şekilde sağlıklı bir 2014 beklentisi içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.
"GEZİ OLAYLARI OTOMOBİL SATIŞLARINI ETKİLEDİ Mİ?"
Bir gazetecinin 'Gezi olayları ve Ortadoğu'daki olaylar otomobil satışlarını etkiledi mi?' yönündeki soruyu cevaplandıran Başaran, şunları söyledi: "Ülke içindeki bazı olaylar mutlaka bazı sektörleri etkileyebilir. Bazı şeyler ülke içerisindeki dinamiklerle ilgilidir. Ama biz kendi sektörümüze baktığımız zaman, özellikle TOFAŞ özelinde bizim döviz kuru açısından pozisyon açığımız yok. Kur riskimiz yok. Euro bazında maliyetlerimizin arttığı bir ortamda Euro bazında gelirlerimiz olduğu için şirket olarak kendimizi çok ciddi korumuş vaziyette hissediyoruz. İç pazarda ise özellikle yerli tedarik ettiğimiz konularda yan sanayimizle el ele verdik. Biz Ar-Ge'ye çok önem verdik. Raf projesi yapmıyoruz. Bu ülkenin tüm rekabet avantajlarını kullandığımız ortamda ekonominin oluşturduğu tüm şartları maksimize ediyoruz. Son 10 yılda 3,5 milyar dolar artı değer verdik. Bütün bunlara bakarsanız, ülkemizin ekonomisini daha fazla nasıl öteye taşımanın derdindeyiz."
HURDA ARAÇ TEŞVİKİ EKONOMİYİ DİNAMİK HALE GETİRİR
Hurda araç teşvikine yönelik çalışmaları da yorumlayan Kamil Başaran, Türkiye'de çok yaşlanmış bir araç parkı olduğunu söyledi. Başaran şunları kaydetti: "Dolayısıyla bunun trafik kazaları açısından mutlaka gözden geçirilmesi lazım. Son yıllarda yol şartlarında çok ciddi iyileşmeler var. Ama bunun üzerinde dolaşan araçları biz iyileştiremezsek, çok büyük sonuçlar elde edemeyiz. Ülkenin sağlıklı yaşantısı ve sürücüler ile yayaların sağlığı açısından da yaşlı araç parkının değişmesi lazım. Ayrıca bunların çevreye verdiği etki de görünmesi lazım. Yeni araç parkının oluşması bu yönden iyi. Yaklaşık 14 milyon aracın yüzde 50'si yaşlı araç. Bunların yenilenmesi ülke ekonomisine ve sektöre de büyük dinamik getirecektir. Bu açıdan 2014 yılı içinde bu konuda adımların atılacağını hissediyoruz. Bu kapsamda da eğer yapılacak bu hareketin iç üretimin desteklenmesiyle öteye götürülürse, ülke ekonomisinin beklentisi olan katma değeri oluşturacaktır."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)