'Hala babayiğit çıkmadı'

'Hala babayiğit çıkmadı'

access_time20 Eylül 2012 07:17
Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Yerli otoda arabanın adının serçe, karga, şahin olması değil, yüzde 85’inin Türkiye’de üretilmesi önemli“ dedi
Türkiye’nin otomotiv sektöründe yıllar sonra dış ticaret açığı vermeye başladığını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Hala bir babayiğit bulamadık. Yerli otoda arabanın adının serçe, karga, şahin olması değil, yüzde 85’inin Türkiye’de üretilmesi önemli” dedi.
Avusturya Ticaret Odası’nda düzenlenen Türkiye İş Forumu’nda konuşan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
“Otomotivde dış ticaret açığı verilmeye başlayınca Sayın Başbakanımız, ‘Ben yerli otomobil yatırımcısı bir babayiğit arıyorum’ demişti. Şu ana kadar babayiğit bulamadık. Sayın Başbakanımızın bir babayiğit aramasının altındaki espri o arabanın adının serçe, karga, şahin olması değil, adının Ahmet, Mehmet olması da değil. Türk tasarımcısı, Türk mühendisi tarafından planlanmış programlanmış... Bugün bir otomobilin yüzde 85’ini yapacak yetkinliğe sahip olan taşıt yan sanayicilerinin kabiliyeti ve teknik donanımlarını dikkate alarak bunu söyledik.”

‘Otoda hamallık yaptırıyorlar’
“Otomotiv sektörü bizim başımızın tacı” diyen Çağlayan, şunları söyledi:
“Ancak otomobil sektöründe Türkiye ithalat bağımlısı. 100 dolarlık bir otomobil yapmak için 56 dolarlık dış ürün almak zorundasınız. Türkiye otomotiv sektöründe Avrupa’da önemli bir yere gelmişken 6 milyar dolar her sene motor ithalatına para ödeyen bir ülke. Sebebi çok basit. Türkiye’ye otomobil sektörüne lisans verenlerin hepsi Türkiye’ye hamallık görevi vermiş. Motor teknolojisinin üretimini vermemiş. Ümit ediyoruz ki Türkiye inşallah 2023’e kadar sadece otomobilini değil, kendi uçağını, helikopterini yapacak bir ülke olacaktır Allah’ın izniyle.”

‘Kalkışa geçiyoruz’
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüksek ithalatla ilgili yapılan eleştirilere, “İthalatı sanki mezardaki babam yapmış gibi bana hesap soruyorlar” yanıtını verdi. “Alınacak birtakım tedbirlerle yumuşak inişten sonra take off’a geçeceğiz” diyen Çağlayan,
“Büyümede çıtayı yukarı çıkardık. Yüzde 3,1’lik bir büyüme Avrupa ülkelerine bakıldığında önemli, anlamlı. Ancak bizi tatmin etmiyor. şimdi alınacak birtakım tedbirlerle, alınacak yakıtla yumuşak inişten sonra take off’a geçecek” diye konuştu.
AB vizede insanlık suçu işliyor
Avrupa Birliği’nin (AB) vizede çifte standardına sert çıkan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şunları söyledi:
“17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapacağız, ihracatımızın yarısını Avrupa’ya yapacağız, buna karşılık malın serbest dolaştığı bir ortamda malın sahibi olan iş adamına vize uygulayacaksınız. Bu bir insan hakları ihlalidir, bu bir insanlık suçudur. İspanya’ya, Yunanistan’a gelince her türlü cömertliği yapan Avrupa Birliği, Türkiye’ye karşı cimri ve ilgisiz kalmıştır. AB’nin hiç üyesi olmayan Kanada, Montenegro, Makedonya ve Brezilya vatandaşına neden vize uygulanmıyor. Bunun yanıtı samimiyetsizliktir.

‘AB hıristiyan kulübü oluyor’
Bundan 10 yıl önce krizin yaşandığı dönemde ne olacağını bilmez durumdaydık. Önünde kaptanı olmayan bir ülkeydi. Bugün Türkiye 12 yıl sonrasını gören bir ülke. Hedefimizi yükselttik. Ekonomimizi dörde katladık 10 yılda. Yatırım ortamını gül bahçesine çevirmekte kararlıyız. AB’nin samimiyetsiz politikaları bizi üzmekte. Zaman zaman ‘AB Hıristiyan kulübü mü oluyor’ diye düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz.

‘Güneydoğu vergi cenneti olacak’
Çağlayan, teşvikte 6’ncı bölgede yer alan Doğu ve Güneydoğu’yu vergi cenneti yapacaklarını açıkladı. Çağlayan, “Çin’den daha ucuz işgücü maliyeti olacak altıncı bölgede. Yatırımcıları vergi cennetine çeviriyoruz. Tam olmasa da ‘tax holiday’ (vergi cenneti) durumuna geçiriyoruz” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

 Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

access_time09 Mayıs 2024 14:37

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. ...

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

access_time09 Mayıs 2024 12:58

Nissan'ın mart ayına kadar olan mali yıl kârı %92 artışla 426,6 milyar yene (2,7 milyar dolar) yükseldi

 Ağır ticari araç pazarında daralma

Ağır ticari araç pazarında daralma

access_time09 Mayıs 2024 12:21

2024 yılı Nisan ayı ağır ticari araç pazarı 2024 yılı Nisan ayına göre %26 azalarak 2.795 adet oldu.

Fahri Trafik Müfettişliği şartlarında değişiklik!

Fahri Trafik Müfettişliği şartlarında değişiklik!

access_time09 Mayıs 2024 10:07

İçişleri Bakanlığı, Fahri Trafik Müfettişi olmak isteyen ve olan kişilere yönelik yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)