Halk otobüslerindeki büyük tehlike!

Halk otobüslerindeki büyük tehlike!

access_time01 Ağustos 2014 13:05
Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar önemli açıklamalarda bulundu
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, 10 numara yağın araçlarda kullanılmasının yasak olduğunu ifade ederek, “10 numara yağ, ısıyı yükselterek motorun yan tarafındaki kabloların tutuşmasına sebep olur. Bu yağ yasak olmasına rağmen maalesef araçlarda kullanılıyor. İstanbul'Da yanan otobüste de yangın algılama ve alarm sistemi var mıydı? Araştırılmalı” dedi.

MMO Başkanı Çakar, 10 numara yağ hakkında İHA’ya açıklamalarda bulundu. Çakar, “Üreticiler araçları yakıt sistemine göre üretir. Aynı zamanda aracın konforunu da ön planda tutarlar. Benzin ve mazotlu araçların özellikleri birbirinden farklıdır çünkü kimyasal özellikleri, yanma ve tutuşma noktaları benzin ile mazotun birbirinden farklıdır. Soğutma ve diğer sistemlerini ona göre tasarlarlar” diye konuştu.

10 numara yağın ithal edildiğine dikkat çeken Çakar, "10 numara yağı içine solvent katıp incelterek mazot seviyesinde ülkemize getiriyorlar. Enjektörlere giden yağın bir kısmı yanar, bir kısmı da yanmadan egzoz kısmından çıkar. Bazı otobüslerin egzoz kısmına bakın, siyah kurumlaşmış bir tabaka görürsünüz. Bu, yanmamış 10 numara yağın dışarıya çiğ olarak atılması anlamına gelir” dedi.

“BÜTÜN M2 VE M3 SINIFI OTOBÜSLERDE ALARM SİSTEMİ OLMASI GEREKİYOR”

10 numara yağın araçlarda kullanılmasının yasak olduğunu belirten Çakar şunları söyledi:

“Isı yükseldikçe soğutma sistemi onu düşüremez. Motorun yan tarafında birtakım kablolar vardır ve onların tutuşmasına sebep olur. Dolayısıyla 10 numara yağın araçlarda kullanılması yasaktır. Ama bütün bunlara rağmen araçlarda kullanılıyor. 2005 model öncesi üretilen araçlar yangın algılama sistemi ve alarm sistemlerini takacaklar. Bu sistem 2014 Ocak ayı itibariyle bütün araçlar için mecburi oldu. Şu anda ülkemizde 200 bin civarında M3, yani otobüs sınıfında araç var. M2, yani minibüsün bir üstü ile otobüs arasındaki araç sayısı da 200 bin civarında. 350-400 bin civarında M2 ve M3 sınıfına dahil olan araç var. Bu araçların hepsinde 2014 yılı itibarıyla yangın algılama ve alarm sistemi olması gerekiyor.”

“İSTANBUL’DAKİ OTOBÜSTE YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMİ YOKTUR”

İstanbul’daki otobüs faciasını da değerlendiren Çakar, “İstanbul’daki yangın çıkan otobüs 2013 modeldir. Bu araçta yangın çıktıysa bunda yangın algılama ve alarm sistemi yoktur. Yangın algılama ve alarm sistemi takılmış olsaydı, yangını çok önceden haber vermiş olacaktı. Yangın algılama ve alarm sistemleri 250-300 euro, yangın söndürme sistemi 750 ile bin 250 euro civarındadır. İnsanını canı malından çok daha önemlidir. Bir insanın ölmesini hiç kimse arzu etmez. Onun için yerel yönetimler bu denetleme görevini yerine getirmek durumundadır. Biz bunun için her türlü desteğe hazırız” şeklinde konuştu. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)