Hamburgerler büyüdü arabalar küçüldü

Hamburgerler büyüdü arabalar küçüldü

access_time01 Mayıs 2013 11:15
Krizde beslenme alışkanlıklarından vazgeçemeyen Amerikalılar, petrol krizinde tasarruf için arabayı küçültüyor
Amerikalılar artan petrol fiyatları nedeniyle arabalarını küçültüyor. Son araştırmalar yeni araba alacak tüketicilerin yüzde 60'ının eski arabasından daha az yakıt tüketen ekonomik araçları tercih edeceklerini gösteriyor. İstatiksel çalışmaların yanında bu değişimi çıplak gözle görmek de mümkün. ABD'yi 10 yıl arayla ziyaret edenler otoyollarda dolaşan küçük arabaları hemen farkedeceklerdir. Yine havalimanından çıkar çıkmaz arabalar küçülürken Amerikalılar'ın bedenlerinin 10 yıl öncesine göre daha büyük olması da göze çarpacaktır. ABD'de her üç yetişkinden ikisi obezite sorunuyla karşı karşıya. Obeziteye bağlı hastalıkların Amerikan ekonomisine maliyeti sürekli artıyor. Michelle Obama, Michael Bloomberg ve doktor Mehmet Öz ne kadar uğraşsa da Obezite ile mücadele kapsamında yapılan kampanyalar istenilen sonuçları vermiyor. Yetişkin Amerikalılar beslenme konusunda tüketim alışkanlıklarını değiştirmiyor. Gıda lobisi, obezite karşıtı kampanyalardan daha fazla reklam yaparak Amerikalılar'ın bedenlerini genişletmeye devam ediyor. Ortalama Amerikalı bedeninin büyüklüğü, beraberinde ona uygun tüketim kültürünü de getiriyor. Özellikle yüksek motorlu, fazla silindirli ve geniş hacimli araçlar bu durumun bir yansıması. Vücut ölçülerine rağmen Amerikalılar büyük araba sevdasından vazgeçiyor. Bu da akıllara "Amerikan arabası" algısının yakın zamanda değişeceğini getiriyor. Amerikalılar için artık otomobilin büyüklüğü değil, yakıt tüketimi en önemli tercih sebebi. Amerika Tüketiciler Birliği'nin (CFA) yaptığı araştırmaya göre yeni araç tercihlerinde motor hacmi ve ağırlık azalırken daha az yakıt tüketen elektirikli hibrid araçlar ön plana çıkıyor. Ortalama araç başına yılda 3 bin dolarlık yakıt tüketen Amerikalılar bu maliyeti aşağıya çekmeye çalışıyor. 
Araçlara standart gelecek
ABD'liler Kongre'nin yeni çıkardığı enerji verimliliğine ilişkin yasayı da destekliyor. 2017'den itibaren yeni üretilen araçlar bir galon yakıtla en az 36.6 mil gitmek zorunda. Bu rakam 2022'de 54.5 mile çıkarılacak. ABD'nin enerji bağımsızlığı ve güvenliği kapsamında otomobil üreticileri "yakıt tasarruflu araçlar" yapmaya zorlanacak. Düzenlemeye otomobil üreticileri ve petrol lobisi karşı çıkıyor. Lobinin temsilcilerinden Cumhuriyetçi Mitt Romney, "Bu düzenlemeyle aynı standarttaki arabalar daha pahalı olacak. Amerikalılar otomobile daha fazla para ödeyecek" derken çevreci gruplar alınan karardan son derece memnun. Gerek ekonomik nedenler gerekse yeni düzenlemeler nedeniyle ABD'de araçlar küçülüyor. Obama yönetiminin şimdiki planı ise bu arabalara sığacak Amerikan neslini yetiştirmek. Çocuklara yönelik anti-obezite kampanyalarına milyonlarca dolar harcayan Obama, yetişkin Amerikalılar'dan ziyade yeni nesle yatırım yapıyor.  (Serdar Karagöz-Sabah)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

access_time03 Mart 2016 16:19

Ham petrol fiyatlarında son günlerde yaşanan yükseliş akaryakıta zam olarak yansımaya devam ediyor

​Boğaziçi Köprüsü’nde trafiğe OGS engeli

​Boğaziçi Köprüsü’nde trafiğe OGS engeli

access_time06 Ocak 2016 14:03

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "8 milyon HGS'li, 2 milyon OGS'li araç var" derken Boğaziçi Köprüsü'ndeki trafik çilesinin de nedenini açıklamış oldu

1227 lira için icralık oldu!

1227 lira için icralık oldu!

access_time15 Temmuz 2015 10:12

Şarkıcı Emrah, eski bir kiracısı ile yaşadığı davada icralık oldu

Şile yolunda feci kaza

Şile yolunda feci kaza

access_time15 Mart 2015 09:58

İçinde ikisi genç kız 4 kişinin bulunduğu lüks araç, park halindeki TIR'a arkadan çarptı. 3 ölü, 1 ağır yaralı...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)