Hızlı şarj seferberliği

Hızlı şarj seferberliği

access_time17 Ocak 2020 15:59
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hedeflerinin 1 milyon şarj noktasına ulaşmak olduğunu belirtti

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de 2030’da 1 milyonun üzerinde elektrikli aracın yollarda olmasını öngördüklerini söyledi. Dönmez, “Hedefimiz bu tarihe kadar 1 milyon adet şarjı yavaş, orta ve hızlı olmak üzere dağıtım şebekesine etkilerini değerlendirdikten sonra bir planlamayla yapmayı arzu ediyoruz” dedi.

AA Editör Masası’nda Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) yönetiminin kendilerine planlarını aktardığını ifade eden Bakan Dönmez, “Bizim arkadaşlarla birlikte çalışıyorlar. Burada yavaş şarj dediğimiz istasyonlarda şebekeye çok büyük bir etki olmasını beklemiyoruz ama hızlı şarj istasyonlarının lokasyonu asıl konu. Bu istasyonlarla arabanının hızı ve kapasitesine göre 15-20 dakikada hızlı şarj etme imkânı olacak. Burada da şebekeyi saatlik olarak 50-100 kilovat yüklemeniz gerekiyor” bilgisini verdi. Bu kapasitelerin üretim tarafında arz güvenliği için problem olmadığını dile getiren Dönmez, “Problem, şarj istasyonu kurulmak istenen noktadaki şebekenin altyapısında olabilir ki bu da bir planlama gerektiriyor. TOGG sadece büyük şehirlerden değil Anadolu ve kırsaldan da fazla talep aldığı için şarj istasyonlarının en ücra beldelere kadar olmasında fayda var. Bu anlamda yaygınlık, bu araçların kullanımını da kolaylaştıracak. Evde şarj olabilir ama uzun süreli olacağı için pek cazip olmaz” dedi.

Akaryakıt istasyonlarının da elektrikli şarj istasyonu kurmak için hazır olduğunu söyleyen Dönmez, “Biz istasyonlara bunlar için izin verdik. Hatta bazı ilçelerde akaryakıt istasyonlarının şarj istasyonu bulundurmasını belki de zorunlu tutacağız. Girişimci gelip, ‘şarj istasyonu kuracağım’ demediyse o bölgede, biz de akaryakıt istasyonlarına bunu kamu hizmeti olarak görmelerini söyleyeceğiz ama bu hizmetin tabi bir karşılığı olacak. Bunun dışında alışveriş merkezlerinde, dinlenme tesislerinde araçlar şarj edilebilecek” dedi. Şarj istasyonlarının bir standardı olması gerektiğini belirten Dönmez, şarj istasyonlarına araç plakalarının tanımlı olabileceğini ve hizmet alındığında faturanın plakaya bağlı bir hesaba gönderileceği sistemlerin hayata geçirilebileceğini anlattı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

access_time06 Mayıs 2024 13:53

Almanya geçen yıl 786 bin adet elektrikli otomobil ihraç ederek, 36 milyar euro gelir elde etti.

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

access_time06 Mayıs 2024 12:37

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 artışla 2,75 milyar dolar oldu

Benzin ve motorine indirim yolda

Benzin ve motorine indirim yolda

access_time06 Mayıs 2024 08:59

Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 1.80 TL, motorine ise 1.20 TL indirim yapılacağını tahmin ediyor.

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • hakan19 Ocak 2020 03:03bence de bu işe bir el atılması lazım peugeot da elektrikli araç üretmeye başladı sonuçta

    (%0) (%0)