İkinci el ihraç edilsin!

İkinci el ihraç edilsin!

access_time08 Mart 2015 09:06
ibrahim Aybar "Türkiye’de 3.2 milyon 20 yaş üzeri araç var, bu araçları ihraç edeblen yeni iş modellerini devletimizin katkısıyla bulmamız lazım” dedi
Aybar, “Türkiye, ciddi bir şekilde yaşlı araç parkı haline gelmeye devam ediyor. Yeni araçları satıyoruz, eskiler devreden çıkmıyor. Bunlar için hurda gibi çözümler denendi ama öyle gözüyor ki hükümetimiz makroekonomik anlamda yeni bir hurda uygulamasını tercih etmiyor. Bu eski araçları Türkiye’nin dışına çıkartan, başka ülkelere ihraç edebilen ve böylece hem eski araçlardan kurtulup, hem de ihraç geliri sağlayacağımız yeni iş modellerini devletimizin katkısıyla bulmamız lazım” diye konuştu.

“Bugün AB’deki eski araçlar, Uzakdoğu’nun eski araçları çok güzel pazar bulabiliyor. Biz niye bulmayalım?” yorumunu yapan Aybar, Türkiye’deki ikinci el araçların değerlerinin yüksek, motorizasyon ve donanımın ise düşük olduğuna işaret etti. Aybar, şöyle devam etti:

Devletle çalışmalıyız

Bugün hâlâ 90-94 model araçlara 8-10 bin liralık fiyatlar pazardayken, motor donanımları da çok iyi değilken bu araçları pazarlamak çok mümkün değil. O zaman başka bir metot uygulamak lazım. Bu noktada devletimizle çalışmamız lazım. Türkiye’nin ikinci el araç ihracatı açısından bir kısıntısı yok. Yeter ki pazar oluşsun.”

Seçim öncesi hareket var

Bekledikleri ve öngördükleri ekonomik istikrarın gerçekleşmesi durumunda, bu yıl otomotiv pazarının geçen yılın yüzde 10 üzerinde olacağını tahmin ettiklerini de aktaran İbrahim Aybar, pazarın 820-850 bin aralığında gideceğini kaydetti. Aybar, seçim öncesinde hareketlilik yaşandığını, bunun da otomotiv sektörüne yansıdığına dikkati çekerek, “Dolayısıyla bir takım verilebilecek yeni imkanlar vatandaşlara alımlarda da hızlanma getireceği için ilk yarıyı hareketli geçmesini bekliyoruz” diye konuştu. Çözüm sürecinin otomotiv sektörüne yansımasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Aybar, “Çözüm sürecinin etkin olduğu coğrafyalarda, insanlar yatırım yapmada daha bir cesaretli olacağı ve önlerini daha rahat görebilecekleri için, bunun mutlaka yatırıma da pozitif etkisi olur. Bunun etkisiyle oralarda bir canlanma bekleriz. Bu canlanma otomotiv sektörüne+ de doğal olarak olumlu yansır” ifadelerini kullandı.

Sürekli bir kur artışı fiyata yansır

İBRAHİM Aybar, dolar/TL ve faizlerin bulunduğu seviyenin pazara etkisini değerlendirerek, Türkiye’de serbest ekonominin hakim olduğunu dile getirdi. Serbest ekonominin gereğini yapmakta fayda bulunduğunu her zaman gördüğünü aktaran Aybar, şunları kaydetti: “Bizim belli bir kurdan bağlantılarımız yapıldı. Şu anda kur artsa bağlantısını yaptığımız otomobilleri etkilemez ama bundan sonraki olacak siparişleri etkiler. Onun için sürekli bir kur artışı otomobil fiyatlarına yansıyacaktır. Bizde tüketici kredileri otomobil satışlarında önemli bir faktör. İnsanın otomobil alması için 3 önemli şart var; uygun fiyat, uygun işletme maliyeti ve uygun kredi şartları. Finansmanda da aylık taksitleri düşürebilmek için faizin düşmesi lazım. Şu andaki mevcut şartlarda aylık yüzde 1 civarında bir faizle kredilendirme yapılıyor. ‘Burada belirgin bir düşüşü nasıl görürüz?’ diye baktığımız zaman, 200 baz puanlık bir indirimle bu aylık faiz etkisi ortaya çıkar. Kredilerin aylık taksitleri küçülmüş olur.”
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)