İkinci elde sektörü rahatlatacak kurallara herkes riayet etmeli

"İkinci elde sektörü rahatlatacak kurallara herkes riayet etmeli"

access_time10 Temmuz 2023 13:48
İlan sitelerinde bazı kişilerin ilana koydukları araçlardan 3 sıfır atarak alternatif yollar aradıklarını belirten MASFED Genel Başkanı Erkoç, "Yürürlüğe girecek ve ikinci elde sektörü rahatlatacak düzenlemelere herkes riayet etmeli" dedi.

Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda hayata geçirdiği yeni düzenleme ile sıfır araçların satın alındıktan sonraki 6 ay içinde ve 6000 km öncesi satılamaması kararını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatmış; bu kapsamda düzenlemeye bireysel satışlar da dahil edilmişti.

Bakanlık bu düzenlemeye ek olarak, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirildiğini açıkladı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, bu yapılan düzenlemelerle arz talep dengesini de bozan stokçuluğun engelleneceğini, piyasadaki fahiş fiyat artışlarının ve haksız rekabetin önüne geçileceğini ve piyasanın normalleşmeye başlayacağını ifade etti.

Erkoç, açıklamasında “Son iki yıldır araç fiyatlarının sürekli yükseldiğini görüyoruz.  Arz talepte yaşanan sorunların ve dalgalı seyreden döviz kurunun yanı sıra sektördeki kayıt dışılık ve stokçuluk da araç fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Motorlu araç satıcılarına getirilen 6 ay 6000 km sınırlaması sonrası bu yılın ilk 5 ayında sıfır araç satışlarında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 civarında bir artış görüyoruz. Çünkü şahıslar araç alıp satmaya, stokçuluk yapmaya ve kayıt dışılığı arttırmaya devam etti. İhtiyaç sahibi olan vatandaşlarımız bayiye gittiği zaman sıfır araç bulamıyordu ve bayiler araçları ne zaman verebileceklerini bilemediklerini söylüyordu. Ancak düzenlemenin bireyleri de kapsamasıyla piyasada normalleşme başladı ve şu an bayilerde araç bulunabiliyor. İkinci el otomobilin sıfır araç fiyatından yüksek olamayacağına dair yapılan ek düzenleme de piyasayı rahatlatacak; fiyatlarda oluşan köpüğü ortadan kaldıracaktır. Bakanlığımızın otomotiv sektörüne bir standart getirmek amacıyla titizlikle çalışarak hayata geçirdiği bu yeni düzenlemeler sayesinde tüketici mağduriyetleri de ortadan kalkacaktır” diye konuştu.

sıfır araç satışlarında bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre motorlu araç satıcılarına kısıtlama getirildiği halde yüzde 70 civarında bir artış var. Çünkü şahıslar araç alıp satmaya, piyasayı haksız bir şekilde yükseltmeye devam ediyor. 

“Herkes kurallara riayet etmeli”

Tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel gerekse ticari ilanlarını kapsayacak olan düzenlemenin 15 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini hatırlatan Erkoç, açıklamanın hemen ardından ilan sitelerinde bazı kişilerin ilana koydukları araçlardan 3 sıfır atarak alternatif yollar aradıklarının da gündeme geldiğini belirtti ve “Bakanlığımız bu yöntemlerle araçları satmaya çalışanları da denetliyor. O yüzden gerek sektörün düzene girmesi ve fiyat artışlarının önüne geçilmesi, gerekse cezai işlemlere konu olmamak için yapılan düzenlemelere ve yönetmeliklere riayet etmek gerekiyor” uyarısında bulundu. 

İkinci el araçta oyunlar bitmiyor!

 

İkinci el araç kararı 3 sıfır sildirdi

 

İkinci el otomobilleri kapsayan 'ilan kısıtlaması' kararı Resmi Gazetede yayımlandı

 

İkinci el otomobilde fiyat artışı durmak bilmiyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)