İkinci ele nur yağdı!

İkinci ele nur yağdı!

access_time29 Temmuz 2013 08:23
Kurdaki artış ikinci eli hareketlendirdi
Döviz kurlarındaki yükselişin ardından kredi maliyetlerinde ortaya çıkan hareketlilik, otomobil pazarını da etkilemeye başladı. Dövizdeki kur artışı nedeniyle sıfır otomobil fiyatlarına yapılan zamlar tüketiciler için ikinci el otomobil alternatiflerini öne çıkardı. Yaz sonrası da bu pazarda canlılığın sürmesi bekleniyor.
Zaman'ın haberine göre, döviz kurlarındaki yükselişin ardından kredi maliyetlerinde de ortaya çıkan hareketlilik, otomobil pazarını da etkilemeye başladı. Dövizdeki kur artışı nedeniyle sıfır otomobil fiyatlarına yapılan zamlar tüketiciler için ikinci el otomobil alternatiflerini öne çıkardı. Markaların kura bağlı olarak sıfır otomobil fiyatlarında yüzde 2-3 oranında artış yaptığını belirten Otomol Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, sıfır araçlardaki bu artışın aynı oranda zamlanmayan ikinci el otomobillere talebi artıracağını söyledi. Temmuz ayından yıl sonuna kadar sıfır araçlara olan taleplerde azalma beklediklerinin altını çizen Denizaşan, bu gibi faktörler sebebiyle ikinci el araç satışlarında artış yaşanacağını kaydetti. Sıfır otomobillerdeki fiyat artışlarının tedarikte de sıkıntılara yol açacağını belirten Denizaşan, “Bazı araç modellerinin sıfırında tedarik sıkıntısı yaşayacak müşteriler 3-6 ay beklemektense düşük kilometreli ikinci el alternatif araçlara karar verecekler. Model yılı değişimlerinin de yılbaşına kayması ile ağustos ayı itibarıyla ikinci el otomotiv sektörü hareketli geçecektir” diye konuştu.
Mayıs ve haziran aylarında piyasayı en çok etkileyen faktörlerden birinin de dönemsel alışkanlıklar olduğunu vurgulayan Tuğrul Denizaşan, eğitim öğretim yılının tamamlanmasına yakın, otomobil showroomlarına giden müşteri sayısındaki artışın bu duruma örnek olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Ramazan ayı sebebiyle satış adetlerinde hissedilir bir azalma yaşandı. Sadece bu sebeplerle bile temmuz ayında piyasanın yavaşlaması gayet normal ve beklenen bir durumdur. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda otomobillere gelen zamların ikinci el piyasasına yansımasının temmuz ayı sonrasında daha net olarak görüleceğini söyleyebiliriz.”
Son dönemdeki önemli gelişmelerden birinin de yeniden düzenlenen ÖTV kanunu olduğunu ifade eden Denizaşan, grey market olarak bilinen piyasada oluşan belirsizlik nedeniyle distribütör kanalıyla getirilmiş sıfır ve ikinci el araçlara olan talebin arttığını kaydetti.
İkinci el pazarında ikincielotomobilim.com işletmeleriyle öne çıkan duayen otomotivci Sami Nacaroğlu, bu piyasanın fiyat hareketini her zaman sıfır otomobil pazarından aldığını söyledi. Döviz artışıyla sıfır otomobil fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu kaydeden Nacaroğlu, “2 ay içerisinde yüzde 5 ile 7 arasında zam yapılan otomobiller oldu. Bu da yavaş yavaş 2. el fiyatlarını yukarıya çekmeye başladı. Ama yansıma yavaş olur ve ikinci el otomobil fiyatları önümüzdeki 1-2 ay içinde yükselir. Halihazırda ikinci el otomobil almak sıfır otomobile göre daha makul. Satışlardan da bunu görüyoruz” dedi.
Fiyata yönelik durgunluğun yanında genel piyasada da bir durgunluk gözlendiğini aktaran Nacaroğlu, Gezi olayları, döviz, faizler, Ramazan ayı, tatiller gibi birçok etkenin piyasadaki hareketliliği azalttığını söyleyerek, “Eylülün ikinci yarısından itibaren piyasalardaki durgunluk azalır. Sıfır araçlar, planlanan adetler distribütörler tarafından revize ediliyor. Yılın 2. yarısında geçen yıla göre baktığımızda büyüme görmeyeceğimizi tahmin ediyorum” diye konuştu.  
Öte yandan tasit.com’da yer alan ilanlar arasından en çok hangi araçların satışa çıkarıldığıyla ilgili çalışmada 30-40 bin TL fiyat aralığında yoğunlaşma olduğu gözlendi. Sitedeki ikinci el otomobil ilanları arasında en fazla ilan sayısına sahip olan otomobil marka ve modelleri analiz edilerek çıkan sonuçlarda marka olarak Volkswagen, model olarak ise Passat öne çıktı. Fiyatları 30-40 aralığında bulunan ve en çok aranan araçlardan bazıları tabloda yer alıyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)