İran’da yerli otomobile öfke

İran’da yerli otomobile öfke

access_time15 Eylül 2015 09:55
Yılda 20 bin kişinin trafik kazalarında öldüğü İran’da halk, kalitesiz ve pahalı yerli araçlara karşı sosyal medyadan boykot kampanyası başlattı
 İran’da, teknik hatalar nedeniyle çok fazla kazaya neden olduğu ve değerinin üzerinde fiyatla satıldığı iddia edilen yerli araçlara karşı sosyal medya kampanyası başlatıldı. Yılda 20 bin kişinin trafik kazalarında öldüğü İran’da, bu kazaların bir kısmının yerli aralardaki teknik hatalar nedeniyle meydana geldiği belirtiliyor. Yerli araçlara karşı başlatılan kampanyaya katılan kişiler, hareketi eleştirenler tarafından ‘vatan hainliği’ yapmakla suçlandı.

Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından konulan ekonomik yaptırımlar nedeniyle ülkede Iran Khodro ve Saipa isimli firmaların ürettiği Otomobiller yaygın olarak kullanılıyor. İranlı yetkililer, yerli araç sektörünün yüz binlerce kişinin iş bulmasını sağladığı ve ithal edilen araçlardan çok daha ucuz olduğunu savunuyor.

Bakana uyarı

İran Ticaret, Endüstri ve Madencilik Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh, “Bu kampanya, yanlış, utanç verici ve (İran) devrimine karşı. Bu tip bir kampanyayı başlamak ulusal çıkarlara ihanettir. Bu milli ekonomiye zarar verir” dedi. Nematzadeh’in kampanya destekçilerini ‘ihanetle’ suçlaması tepki çekti. İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani’nin ‘ihanet’ suçlaması yapan bakanı, eleştirilere saygılı cevap vermesi konusunda uyardığı belirtildi. Ülkede otomobil satışlarından düşüş yaşandığı, piyasanın en güçlü iki firması Iran Khodro’nun 46 bin, Saipa firmasının ise 30 bin daha az araç sattıkları belirtildi. Saipa firmasının ürettiği Pride model aracın fiyatının 6.680 bin dolar olduğu, bunun da asgari ücretin 22 katı olduğu ifade edildi.

İran’da 2011 yılında 1.65 milyon olan otomobil satışı, AB ve ABD’nin ambargosu nedeniyle 2013 yılında 740 bine düşmüştü. Ambargo nedeniyle ülkede neredeyse hiç yabancı otomotiv üreticisi bulunmazken, Peugeut, Mercedez-Benz, Volkswagen ve Chrysler gibi firmaların nükleer anlaşmanın ardından ülkeye yatırım yapmaya istekli oldukları belirtildi. Yabancı otomobil üreticilerinin ülkeye yatırım yapmasının satış rakamlarını arttırarak ekonomiye olumlu katkı yapacağı düşünülüyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)