İstanbul'da tartışma yaratan otopark ücreti!

İstanbul'da tartışma yaratan otopark ücreti!

access_time23 Ocak 2024 12:24
İstanbul'da sürücüler, İSPARK otoparkları ve özel işletmeler tarafından belirlenen yüksek otopark ücretlerine tepki gösteriyor.


İstanbul'da İSPARK otoparklarının yanı sıra özel işletmelerde zam yaptı. Laleli’de özel bir otoparkı kullanmak isteyen otomobil sürücüleri, 2 saat için 340 lira, cip ve minibüsler için 470 lira ödüyor. Aynı otoparkta otomobiller için aylık abonman fiyatı 10 bin lira, cip ve minibüsler için ise14 bin lira. Yine Laleli’de bir özel otoparkın giriş-çıkış ücretine 150 lira, aynı semtte başka bir otoparkta 15 dakika için 100 lira ödenirken, Beşiktaş’ta ise özel bir otoparkı kullanmak isteyenler 30 dakika için 100 lira ödüyor.

Yüksek otopark ücretlerine karşı araç sahiplerinin haklarını aramaları gerektiğine dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fiyat listesi bulunmayan otoparklarda araç sahibinin ödediği bedelin fişini alarak tüketici hakem heyetine başvurabileceğini söyledi.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN ÖNLEM ALMASI LAZIM"

Büyükşehirlerdeki yüksek otopark ücretlerine dikkat çeken Aydın Ağaoğlu fiyatlara ölçü getirilmesi gerektiğini belirterek, "Büyükşehirlerde otopark sorunu had safhada. Bazı fırsatçılarda belirli yerleri işgal ederek özellikle otopark bulunması zor olan merkezi yerlerde Şişli’de, Nişantaşı’nda, Laleli’de çok yüksek bedeller isteyebiliyorlar. Buna karşı büyükşehir belediyelerinin mutlaka bir önlem alması lazım. Tarife komisyonunca bunlara yetki verilip ücretleri de belirlenmeli. Çünkü bilindiği üzere alışveriş merkezlerinde İBB bünyesindeki UKAME 3 saate kadar ücretsiz diyor, 3 saate kadar alınacak tarife komisyonu onayına tabiidir. Burada tartışmalar sonra erdi. Gerçi ücret alanlar var hala ama tüketici hakkını aradığında da ödediği ücreti geri alabiliyor. Fakat değnekçiler bitti diyoruz vale şirketleri kuruldu. Bunlar da fiyat belirlerken hiçbir ölçü tanımıyorlar. Ölçü yok çünkü. Mutlaka bir ölçü getirilmeli. Aksi halde vatandaş arabasını bırakıyor 1 saatliğine 500 lira para istiyorlar ve vatandaş şok geçiriyor" dedi.

SUNULAN ÜCRETİN HİZMET LİSTESİ, TABELASI BULUNMASI LAZIM

Otopark fiyatlarının hizmet listesi veya fiyat tabelasında belirtilmesi gerektiğini söyleyen Ağaoğlu, ‘’Tüketici kanununa göre her ürün ve hizmet sunulan noktada, sunulan ücretin hizmet listesi, tabelası bulunması lazım. Yani o fiyatı belirtmeden orada bu bedellerin alınması aslında hukuksuz. İspark’ın yol kenarına koyduğu tabelalar var. Asgarisi 52 liraya çıktı. Bu nedenle şayet tüketici İspark’ın faaliyet gösterdiği bir alanda arabasını park ediyorsa ödeyeceği ücreti biliyor ama İspark’ın bulunmadığı veya başkaları tarafından; eğlence mekanlarının, yeme-içme yerlerinin önünde yakınında park ederken bir valeye aracını teslim ettiyse bunlar hastanelerde de oluyor, özel hastanelerde oluyor gerçekten sürprizle karşılaşabiliyor" şeklinde konuştu.

MUTLAKA DÜZENLEME YAPILMALI

Ağaoğlu, ‘’Bu fahiş bedelleri almalarının önüne geçilmesi için büyükşehir belediyelerinin mutlaka tedbir alması ve bunları ruhsatlandırıp tarife komisyonunca verilecek ücretleri liste olarak asması zorunluluğu getirilmesi lazım. Vatandaş arabasını park etti alan kişi acaba yetkili biri mi. Arabayı alıp götürüp kaçabilir de hasar da verebilir, birine de çarpabilir Allah korusun. İşte bu nedenle mutlaka düzenleme yapılmalı. Şayet park ettiği alanda fahiş bedelle karşılaşıyorsa tüketici fiyat listesine baksın. Fiyat listesi olmadığı takdirde ödediği bedelin fişini alarak tüketici hakem heyetine başvurup o bölgede İspark’ın ödediği tarife üzerinden ne kadar fark verdiyse onun iadesine karar verilmesini talep edebilir.’’ dedi.

Araç sürücüsü Asım Yıldız otopark fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, ‘’Fiyatlar pahalı. Gerçekten pahalı yani. Mesela biz aylık ödeme yapıyoruz. Geçen yıl bin 100 küsur lira civarındaydı. Aylık olarak biraz daha ekonomik ama diyelim gün içinde girip çıkmak 180 lira, yüksek" şeklinde konuştu.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 80.3 arttı

 

Benzine zam yolda

 

Sahte ve standart dışı plaka uyarısı

 

Araç muayene ücretleri yüzde 818 arttı

 

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)