Jaguar Türkiye’de uçuşa geçiyor...

Jaguar Türkiye’de uçuşa geçiyor...

access_time03 Kasım 2014 08:44
Distribütörlüğü devralan Borusan Otomotiv, Jaguar için yüksek hedefler koydu
Borusan, yeni XE modelinin de etkisiyle gelecek yıl Jaguar satışlarını yaklaşık 10 kat artırıp 750 adede çıkarmayı planlıyor. Türkiye distribütörlüğü Borusan Otomotiv’e geçen Jaguar, Türkiye’de adeta uçuşa geçmeye hazırlanıyor. Bu aydan itibaren satışlarına yeniden başlanacak olan Jaguar’ın, yeni modeli XE’nin de sayesinde gelecek yıl 750, 2016’da da 1.200 ve üzeri adetlere ulaşması hedefleniyor.

BMW, Land Rover ve MINI’nin de temsilcisi borusan otomotiv’in İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, Jaguar’ın Türkiye’de marka değerinin yüksekliğine dikkat çekerek, amaçlarının, bu değeri ve satış adetlerini daha yukarılara taşımak olduğunu kaydetti. Bu ay getirecekleri araçlarla birlikte 2014’te toplam Jaguar satışlarının 75 adet civarında olacağını, ancak 2015 için 750 adetlik bir rakam hedeflediklerini dile getirdi. 2016’daysa 1.200 ve üzeri adetlerde satış öngördüklerini söyleyen Biryıldız, “Türkiye’de bugüne kadarki en yüksek yıllık satış rakamı 950 adet olmuş. Biz bunun üzerine çıkmayı planlıyoruz. Bunda, 2014’ün Haziran ayında getireceğimiz XE modelinin de katkısı olacak” dedi.

2.0 litre motorlar

Bu ay ilk etapta XJ ve XF modellerinin satışına başlanacak. XF’in 240 beygir gücündeki 2.0 litre benzinli motor ve 8 ileri otomatik vites kutusuyla getirilecek versiyonunun Türkiye pazarında beğeni kazanması beklenirken, küçük XE’de 2.0 litre dizel ve otomatik seçeneğin sükse yapması planlanıyor.

Ana üretici Jaguar Land Rover’ın, özel talepleri olduğunu belirten Biryıldız, “Sadece Land Rover ile birlikte satılması isteniyor. Bu bayiler, tamamen iki markaya odaklı, yeniden yapılandırılmış noktalar olacak. Şu an 13 Land Rover bayimiz var. Bu dönüşüm için çalışıyoruz” dedi.

Uçak teknolojisiyle üretiyor

1922’de kurulan, ilk etapta motosikletlerin yan taraflarına eklenen ve yolcu taşımakta kullanılan “sepet” üretimiyle tanınan Jaguar, geçmişten bugüne kadar pek çok zorluk atlatırken, bugün Land Rover’la birlikte İngiltere’nin en fazla istihdam sağlayan ve ihracat gerçekleştiren otomotiv üreticisi durumunda. 2008’de Hintli Tata Grubu’nun Land Rover ve Jaguar markalarını yaklaşık 1.2 milyar sterlin’e satın almasının ardından “Jaguar Land Rover” olarak anılmaya başlanan şirkete, bugüne kadar 4 milyar sterlin’in üzerinde yatırım yapılmış. Son iki yılda yan sanayi ile birlikte 9 bin ekstra istihdam sağlayan Jaguar Land Rover, geçtiğimiz günlerde Wolwerhampton’daki motor üretim tesisini de hizmete açtı. Yaklaşık 500 milyon Sterlin yatırımla inşa edilen ve Kraliçe 2. Elizabeth’in açtığı tesiste, XE’nin Türkiye’de satılacak dizel motoru da imal edilecek.

Motor sesleri yankılanıyor

Gezme imkanı bulduğumuz, Jaguar’ın Birmingham’daki Castle Bromwich fabrikası, motor seslerinin yankılandığı bir tesis. Uçak fabrikası olarak inşa edilen, “Spitfire” ve “Lancaster” uçaklarını üreten tesis, F-Type, XJ, XF modellerini yapıyor.

Jaguar’ın yeni alüminyum araç mimarisini taşıyan modellerin üretildiği tesis, ağırlıkla parlak alüminyum gövdelerin geçiş yaptığı bir yer. Havacılık teknolojisi olan özel “perçin”lerin üretimde kullanıldığı fabrika, çift vardiyada günde 66 Otomobili bantlardan indiriyor. Tesisin en ilgi çekici bölümü ise, kuşkusuz üretilen araçların son kontrollerinin yapıldığı bölüm. Nitekim bu bölüm, özellikle 500 ve 550 HP’lik motorlara sahip F-Type modelinin motor sesleriyle inliyor. Çalışanlar da, kendilerini ve tesisi gezmeye gelenleri etkilemek için olduğu yerde gaza basmaktan geri kalmıyor.

Kompakt lükse dönüş

Efsane İngiliz üretici Jaguar’ın 2009’da üretimine son verdiği X-Type’ın ardından kompakt lüks modellere geri dönüşünü simgeleyen XE, geçtiğimiz ay Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Geliştirme çalışmaları süren ve üretimi 2015’te başlayacak olan XE, BMW 3 Serisi, Mercedes C-Sınıfı ve Audi A4’e rakip olacak. Ancak Jaguar, XE’yi bu modellerin de üzerinde bir konum biçmiş. Yani daha lüks olarak düşünüyor.

2.0 litrelik dört silindirli benzinli ve dizel motor seçeneklerine sahip olacak XE, markanın alüminyum teknolojisi sayesinde benzerlerine göre hafif olacak. Standart arkadan itişli bir araç olan Jaguar XE’nin, dört tekerlekten çekişli bir versiyona da sahip olabileceği belirtiliyor. Aracın resmi Türkiye fiyatı henüz belli değil, ancak 65-70 bin euro’dan başlaması bekleniyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

access_time30 Nisan 2024 00:52

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplu ulaşım ücretsiz olacak.

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

YORUM YAP

YORUMLAR (0)