Jaguarla İstanbul ‘da ayrıcalıklı tur

Jaguarla İstanbul ‘da ayrıcalıklı tur

access_time06 Kasım 2015 12:54
Eskıden makam şoförüyle kullandığımız jaguar'lar evrım geçırdı. Turkishtime’dan Tunç Altınbaş yenı lüks canavar Jaguar XE ile İstanbul'u turladı
Öncelikle çoğu meslektaşımın BMW 3 Serisine rakip geldi diye anlattığı yeni Jaguar XE’nin, 3 Serisi’yle karşılaştırılması tam bir fiyasko. Böyle yazmalarının sebebi yabancı otomobil yazarlarından kopyalamak, yurtdışında XE lanse edildiğinde onlar ne yazıldıysa bu yorumları Türkçe’mize çevirip öyle vermeleri.

İki ürünün tüketici açısından birbirlerine alternatif olduklarını söyleyebilmek için ilk kural fiyatlarının aynı seviyelerde olmasıdır ki, müşteri aynı değerde olan iki markadan birini seçebilsin. Ülkemizde BMW 3 Serisi modellerinin fiyatları 43 bin-68 bin euro arasında. Aynı grup çatısı altında Borusan Otomotiv tarafından ithal edilen yeni Jaguar XE model fiyatları ise 59 bin-81 bin euro arasında. Yani BMW 3 Serisi’nin en üst seviye xDrive Gran Turismo modeli fiyatına Jaguar XE’nin giriş seviyesindeki Pure modelini alabiliyorsunuz!

Farklı sürüş dinamikleri

Bir otomobilin olması gerektiği gibi, ‘arkadan itişli’ yeni Jaguar XE yolda o kadar iyi ki, bu kendine has otomobili başka hiçbir markanın modeliyle kıyaslamaya imkân bırakmıyor. Bu sınıfta bir otomobilin beklenen keyfi verdiği gibi üstün bir stabilite ve performans da sergiliyor. 2 litrelik turbo şarjlı süper ekonomik dizel motoru 180 beygir güç üretiyor ve bu tamamı alüminyum kasayı 7.8 sn.’de 100 km’ye çıkarıyor. 430 Nm maksimum tork üreten XE’nin yakıt tüketimi 100 km’de 5-6 litre arasında geziyor. Fabrika verilerine göre ortalamada 4.2 lt/100km tüketiyor. Uzun süreli kullanımlarda bu değeri yakalama şansınız var.

Keyif makinası!

Önden baktığınızda müthiş bir ironiyle Avrupai gözüken ‘çekik gözleri’, sportifliğini perçinleyen arkaya doğru yükselen kaslı gövdesi, mükemmele yakın süspansiyonuyla bu Jaguar’ı yoldan çıkarmak için gerçekten çok uğraşmanız lazım. XE, yaklaşık 1.5 ton ağırlığıyla sınıfının en hafif gövdesine ve bir spor otomobilin 22kNm/derece gövde sertliğine sahip. Dört farklı sürüş özelliği; standart, eko, dinamik ve kış modunu seçebileceğiniz XE’i, dinamik moda aldığınızda kırmızı renge bürünen göstergeler, onu yolda gerçek bir kedi kadar atik ve sert kılarken, yine bir kedi gibi her türlü zor koşulda dört tekerleği üstünde tutuyor.

Biraz klostrofobik

Yeni Jaguar XE’nin tek bir yönünü eleştirebilirim. İçine oturur oturmaz hem sürücüyü çepeçevre kuşatıp büyülerken hem de yan ve arka görüş açıları ‘neden bu kadar kötü?’ diye şaşırtıyor. Tamam,  spor bir otomobil, ama bir Ferrari’nin içinde değilsiniz. Koltuklarının yere yakın oturma pozisyonu, onu daha sportif gösteren yüksek kapı boyları ve arkaya doğru yükselen coupe görünümünü destekleyen gövdesi nedeniyle, küçük kalan arka camıyla çevrenizdeki objeleri görmekte bir hayli zorlanıyorsunuz. Elbette arka dâhil tüm yönleri görmenizi sağlayan kameraların anlık görüntüleri hep önünüzdeki devasa renkli ekranda ama biz yine de çevremizi kameralardan çok aynalardan net görmek istiyoruz. Açılır tavanı olmayan modelleri haricinde, XE’nin sürücünün biraz klostrofobik hissetmesine neden olduğunu söylemek doğru olacaktır.

İstanbul Jaguar XE ile güzel!

Bir Jaguar’ınız varsa İstanbul daha güzel. Çünkü onunla kendinizi bir birey olarak gerçekten olduğunuz gibi nadir ve farklı hissediyorsunuz. Her köşe başında karşılaşmadığınız aracınız, trafikte ilgi ve alakanın üzerinizde olmasını sağlarken, prestijini kullanarak camınızı hiç aralamadan giriş yapamayacağınız herhangi bir mekân yok gibi. İstanbul gibi büyük ve kaotik bir fanus ancak böylesine güzel bir otomobille trafikteyseniz daha çekilir hale geliyor. (TUNÇ ALTINBAŞ – TURKISHTIME DERGİSİ)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Togg satışlarında kredi rüzgârı

Togg satışlarında kredi rüzgârı

access_time03 Mayıs 2024 14:54

Nisan ayına özel finansman kampanyası yapan Togg'un satışları Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında 3 bin 3 adet Togg satışı yapıldı.

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

Benzin ve motorin zam, otogaza indirim

access_time03 Mayıs 2024 12:20

3 Mayıs 2024 itibarıyla benzine 28 kuruş, motorine 26 kuruş zam gelirken, otogazda ise 1 lira 64 kuruş indirim yapıldı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)