Maliye lüks araçların peşinde

Maliye lüks araçların peşinde

access_time02 Mayıs 2013 07:54
İthal otomobilde fiyatı veya motor hacmini düşük göstererek daha az vergi ödeme dönemi sona eriyor
Maliye ve Gümrük bakanlıklarının kurduğu ortak sistem, fiyatı veya motor hacmi az gösterilen araç için uyarı veriyor. Örneğin 80 bin Euro’luk araç 50 bin Euro gösterilirse Maliye, araç sahibine ‘beyanını düzelt’ diyor.
 
İthal lüks otomobillerdeki vergi vurgununu önlemek için ekonomi yönetimi harekete geçti. Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen lüks otomobillerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tahsilatını artıracak yeni bir sistem devreye girdi. Bu kapsamda öncelikli olarak ithal edilen taşıtların motor numarası ile bilgileri Maliye'ye aktarılıyor. Bu sayede hem motor gücü yüksek bu araçların değerinin doğru gösterilmesi sağlanıyor, hem de daha az ÖTV ve MTV ödemek için motor hacminin düşük gösterilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
Gümrüklerden Maliye’ye gelen bilgiler doğrultusunda önümüzdeki ay düşük beyanda bulunan mükelleflerin beyannameleri incelemeye alınacak. İncelemelerde beyan edilen fiyat ile Maliye’nin ithalatçı şirketlerden aldıkları araçların gerçek değerleri karşılaştırılacak. İncelemenin bir diğer ayağı ise motor silindir hacimlerinin doğru gösterilmesi. Elektronik bilgi akışı ile beyanlarda kişilerin müdahalesinin önlenmiş olacağına dikkat çeken üst düzey bir yetkili, yurtdışından getirilen aracın beyan edildiği değer ile Türkiye’deki satış rakamları arasında ciddi farklar bulunabildiğine dikkat çekti. Örneğin Türkiye’de 80-85 bin Euro’ya satılan bir aracın değeri 50-55 bin Euro gibi gösterilebiliyor.
 
Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre Türkiye’de halen bazı araçların silindir hacimleri gerçek motor gücünün altında gösteriliyor. Bunun sebebi ise daha düşük sınıfa girerek daha az vergi ödenmesi. İki yıl önce motor silindir hacmi 2000 cc’ye kadar olan otomobillerde ÖTV oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıkarılmıştı. Bu sınıf pazarın yüzde 9’una hitap ediyor. Motor silindir hacmi 2000 cc’nin üzerindeki otomobillerde ise bu oran yüzde 84’ten, yüzde 130’a yükseltilmişti. Bu sınıf ise satışların yüzde 2’si anlamına geliyor. Toplam pazardan yüzde 89 pay alan, motor hacmi 1600 cc’yi geçmeyen otomobillerde ise ÖTV oranı geçen yıl sonunda yüzde 40’a çıkarılmıştı.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yanı sıra Vergi Denetim Kurulu (VDK) 300 bine yakın lüks aracın satışını incelemeye almıştı. Edinilen bilgilere göre söz konusu incelemelerde yüksek tutarda ÖTV vurgunu tespit edildi. Konuya ilişkin yeni incelemenin yıl sonuna kadar devam edebileceği belirtiliyor.
 
AB’den bilgi akışı başladı
 
Türkiye ekonomisinde vergi kaybına yol açan ithal edilen lüks otomobillere yönelik kapsamlı incelemelerin bu ay sonuna kadar başlaması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, vergi kaçıranları ortaya çıkaracak bilgiler Almanya ve Belçika başta olmak üzere lüks ithal otonun getirildiği ülkelerden gelmeye başladı. Bu ülkelerin gümrük idaresinden gelen bilgiler doğrultusunda kimlerin sahte belge kullanarak daha az ÖTV ödediği ortaya çıkarılmış olacak. Araştırmaların iki yıldır devam ettiğini aktaran Maliye ve gümrük kaynakları yazışmaların devam ettiğini belirterek, sürecin kısa sürede netleşeceğine dikkat çekiyor. Lüks otomotiv ithalatında çok sayıda şirketin başvurduğu en sık kullanılan yöntem, düşük ÖTV tahakkuk etmesi için aracın değerinin düşük gösterilmesi. Bir diğer yöntem ise yüksek vergi oranları sebebiyle yurtdışından araç getirenlerin iki farklı fatura düzenlenmesi. Örneğin 100 bin Euro’ya alınan bir araç sahte belge ile 50-60 bin Euro’ya alınmış gibi gösterilebiliyor.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

access_time06 Mayıs 2024 13:53

Almanya geçen yıl 786 bin adet elektrikli otomobil ihraç ederek, 36 milyar euro gelir elde etti.

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

access_time06 Mayıs 2024 12:37

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 artışla 2,75 milyar dolar oldu

Benzin ve motorine indirim yolda

Benzin ve motorine indirim yolda

access_time06 Mayıs 2024 08:59

Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 1.80 TL, motorine ise 1.20 TL indirim yapılacağını tahmin ediyor.

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (0)