Merkel izin vermedi, yeni emisyon geçmedi

Merkel izin vermedi, yeni emisyon geçmedi

access_time16 Ekim 2013 07:53
İki otomotiv devini korumak için Almanya, AB’nin kilometre başına 95 gram karbondioksit emisyonu kararına karşı çıktı
Avrupa Birliği üyeleri, Almanya’nın itirazı nedeniyle 2020 yılına kadar otomobil üreticilerine, kilometre başına 95 gram karbondioksit emisyonu hedefi getirmeyi erteledi. Lüksemburg’da toplanan AB çevre bakanları, 2015 yılında kilometre başına 130 gram emisyon hedefini 2020’de 95 grama indirmek konusunda uzlaşamayınca AB Dönem başkanı Litvanya, kararı bir sonraki toplantıya bıraktı. Bu arada BMW ailesinin Merkel’in partisine yaptığı bağış tartışma yarattı.
4 YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ
BMW, Mercedes ve Audi gibi lüks otomobil üreticilerinin 2020 hedefinden menfi etkilenmemesini güvence altına almak isteyen Almanya, müzakerelerde ağırlığını koyarak İngiltere, Fransa, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Slovakya ve Estonya’yı kilometre başına 95 gram emisyon hedefinin 4 yıllık geçiş sürecine yayılması konusunda ikna etti. İngiltere’nin, AB’nin bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerinin, Londra’nın finans merkezi statüsüne zarar vermemesini sağlamak için Berlin’den destek göreceği beklentisiyle emisyon hedefini sulandırmada Almanya’nın tarafına geçtiği ve Portekiz’in kurtarma paketiyle ilgili beklentileri nedeniyle Almanya’yı desteklediği iddia ediliyor.
BMW’DEN DİKKAT ÇEKEN BAĞIŞ
Almanya’da seçimlerden kısa bir süre sonra BMW’nin büyük hissedarı Quandt ailesinin Merkel’in partisi olan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne (CDU) yaptığı bağış tartışma yarattı. Yaklaşık 690 bin Euro değerindeki bağış seçimlerden bir hafta sonra yapıldı. Bağışın, AB genelinde otomobillerin egzoz gazlarına getirilmesi planlanan yasal düzenleme döneminde yapılmış olması dikkat çekti. Federal Hükümet, Lüksemburg’da biraraya gelen AB çevre bakanları toplantısında, egzoz gazlarına sıkı düzenleme getirilmesini öngören planı engellemişti. Federal Hükümet özellikle BMW ve Mercedes’in yararına olacak şekilde, yasal düzenlemenin uzun vadede çıkartılmasını hedefliyor. Stefan Quandt BMW’nin yüzde 17.4 hissesine, annesi Johanna Quandt yüzde 16.7 ve kızı Susanne Klatten ise yüzde 12.6 hissesine sahip. Quandt ailesi, seçimlerden sonra 9 Ekim’de CDU’ya bağışta bulundu. Aile 2009 yılında yapılan genel seçimlerden sonra da CDU’ya 450 bin Euro’luk bağışta bulunmuştu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)