Ordu'nun radarları yaktı cebimi yaktı

"Ordu'nun radarları yaktı cebimi yaktı"

access_time30 Aralık 2015 02:44
18 Kasım'da Ordu'da uygulamaya konulan 'Kule radarlar' sürücüleri fena vurdu. Dakika başı radara yakalanıp birden fazla ceza yiyen sürücüler isyanda
Ordu'da pilot bölge olarak 18 Kasım'da hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'nda kırmızı ışık ve hız limitlerini aşarak kural ihlalinde bulunan yaklaşık 100 bin sürücü ceza yedi. Ordu'dan geçişleri sırasında birden fazla radara yakalanıp çok sayıda ceza yiyen sürücüler isyanda. Bu sürücülerden biri de bir günde 17 kez radara yakalanarak 4 bin 680 TL ceza yiyen Fahri Kaya. 



İşi gereği otomobiliyle Samsun'dan Giresun'a gidip gelen, Ordu'da 1 günde 17 kez radara yakalanarak toplamda 4 bin 680 TL ceza yediğini iddia eden Fahri Kaya uygulamaya tepki gösterdi. Cezaya itiraz edeceğini belirten Kaya, "20 bin TL kredi çekip araç aldım. 4 bin 680 TL ceza yedim. Bu nasıl anlayıştır, aracımızı satıp yayamı gidelim, at mı kiralayalım. Yetkililer bize bir şey söylesinler" dedi.

7 DAKİKADA 7 CEZA


Ordu'daki kule radarların cebini yaktığı bir diğer sürücü de Rizeli Ahmet İpek. İstanbul'dan memleketi Rize'ye aracıyla giden Ahmet İpek, Ordu il sınırları içinde yediği radar cezalarından dert yandı. Birer dakika aralarla 7 kez radar cezası kesilen İpek, isyanını bir videoyla sosyal medyada dile getirdi. Video kısa sürede en çok izlenen arasına girdi. İpek, hazırladığı videoda, "Rize'ye gitmek için Ordu'dan geçmeyelim mi? İnsaf, bir dakika arayla 7 kez ceza yazılır mı? Ben cezaları ödüyorum ama kanuni olarak da haklarımı arayacağım" diye konuştu. 

 

DÜĞÜNE GİDİYORDU



Ordu'daki uygulamaya isyan eden isimlerden biri de Samsunlu Alican Alper Çebi oldu. Çebi, otomobiliyle bir yakının düğününe katılmak üzere Trabzon’a gitti. Düğün sonrasında Samsun’a dönen Çebi, kendisine ulaşan 9 ayrı trafik cezasını görünce şoke oldu. Çebi’ye Ordu kent merkezinden geçişi esnasında Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile 22 Kasım’da saat 13.45’te 1, 23 Kasım’da 00.05- 00.36 saatleri arasında 8 kez hız limitini aşma cezası uygulandığı ortaya çıktı. Toplamda 2 bin 711 TL’lik ceza verildiğini belirten Çebi, cezaların iptali için yargıya gideceğini söyledi.

BİR AYDA 100 BİN HIZ İHLALİ

EGM Trafik Cezası Sorgulama artık çok basit Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve Türkiye'de ilk kez Ordu’da uygulanmaya başlayan TEDES Projesi, 18 Kasım'da faaliyete geçti. İl Emniyet Müdürlüğü kontrolündeki Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin uygulayıcısı olduğu TEDES kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'na 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka sistemi konuldu. Kentte günde yaklaşık 110 bin aracın geçiş yaptığı Karadeniz Sahil Yolu'nda hız limitleri ise şehir içi 70 kilometre, tüneller 80 kilometre, transit geçişler ise 110 kilometre olarak belirlendi. Yol güzergahlarına konulan tabelalarda hız koridoru başlangıcı ve hız limitleri yer aldı. Hız limitlerini ihlal eden sürücüler 24 saat kule radarlar tarafından fotoğraflanırken, ceza makbuzları da fotoğraflarıyla birlikte sürücülerin adreslerine gönderiliyor. Sistemin faaliyete geçtiği bir ayda yaklaşık 100 bin sürücünün hız ihlalinden radar cezası yediği belirtildi.

Projenin uygulayıcısı olan Ordu Büyükşehir Belediyesi ise 8 Aralık tarihinde TEDES’teki tüm yetki ve hukuki sorumluluğu, araçların şehir istikamet güzergahları geçişleri de dahil Ordu İl Emniyet Müdürlüğü’ne devretti. Karadeniz Sahil Yolu'nu kullanarak radara yakalanan Ordu'nun il plakası olan '52' plakalı araçların sayısında da düşüş yaşandığı ifade edildi. 

UYANIK SÜRÜCÜLER PLAKAYI SÖKÜYOR

Hız limitlerini aşarak kural ihlalinde bulunan bazı sürücülerin TEDES radarlarına yakalanmamak için araçlarının plakasını kapatarak ya da sökerek trafikte seyrettikleri de tespit  edildi. Plaka tanıma sisteminden kolayca tespit edilen sürücüler hız ihlalinden 180 TL ile 391 TL arasında radar cezası, 88 TL ile 189 TL arası plakasız araç kullanma cezası ile karşı karşıya kalıyor. Bir ayda bu yöntemle plakasını gizleyen 15 sürücüye de ceza uygulandığı belirtildi.

"ÇÖZÜM SÜRÜCÜNÜN KURALA UYMASINDA"

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Enver Yılmaz, TEDES'te tüm yetkinin Emniyet Müdürlüğü'nde olduğunu söyledi. Daha önce uygulayıcısı oldukları TEDES’i tüm yetkisiyle emniyete devrettiklerini kaydeden Başkan Yılmaz şunları söyledi:

"1 günde 17 kez ceza yiyen sürücü o kadar ceza yediyse kural ihlali yapmıştır. Bunun çözümü sürücüler kurala uyacak, uymadığı takdirde ceza geliyor. Kırmızı ışıkta geçene, kural ihlali yapana sistem ceza yazıyor. 2017 yılında Türkiye genelinde bu uygulamaya geçilecek. Trabzon- Maçka Belediye Başkanı ceza yemiş ama, Ordu dışında Samsun'da, İstanbul'da da ceza yemiş onları söylemiyor. Ama Ordu’yu konuşuyor. Bunun Türkiye’de ilk uygulayıcısı biziz. O nedenle belediyeler bize geliyorlar. Şoförler Cemiyetleri, dolmuşçu kooperatifleri bize teşekkür ediyor."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)