Oto satışı düştü, filo kiralama arttı

Oto satışı düştü, filo kiralama arttı

access_time14 Nisan 2014 08:31
Otomotiv sektöründe bu yıl ciddi daralmalar yaşanırken, filo kiralamada ise ciddi artışlar gözlendi
Otomotiv pazarındaki ciddi daralma endişesine rağmen, özellikle büyük işletmelerin tercih ettiği ve otomobil satışlarının yarısına yakınının gerçekleştiğ oto kiralama sektöründeki beklentiler çok daha pozitif. Son dönemde KOBİ’lerin de tercih etmeye başladığı filo kiralama hizmeti, şirketleri sigorta ve bakım gibi satın alma sonrasında ortaya çıkan gider kalemlerinden kurtarıyor.

PARKTA 213 BİN ARAÇ VAR

Araç kiralama pazarının önemli oyuncularından Avis Türkiye’nin Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici, geçen yıl toplam araç kiralama pazarının 213 bin 500 araçtan oluştuğunu söyledi. Bu rakamın 18 bin 500 adedini kısa dönemli, 195 bin adedini uzun dönemli kiralamalar oluşturuyor. Ekici, “2012’ye bakıldığında toplam pazarda yüzde 16, kısa dönemli kiralamada yüzde 12 ve uzun dönemli kiralamada yüzde 17’lik bir artış yaşandığını gözlemliyoruz. Türkiye’de henüz oldukça yeni olan araç kiralama sektörünün 2014 yılında da büyümesini sürdüreceğine inanıyoruz. Gerek toplam araç parkında gerekse kiralama yapan firma ve kişilerin sayılarının artmasıyla sektör büyümeye devam edecektir” dedi. Bu yıl otomotiv sektöründe daralma beklendiğini hatırlatan Ekici, kiralama tarafında önemli bir küçülme beklemediklerini, hem yeni düzenlemeler hem de mevcut faiz artışlarının küçük işletmelerin kiralamaya daha fazla yönelmelerini sağlayacağını kaydetti.

FİLO İKİ KATINA ÇIKACAK

Kiralama sektörünün hâlâ gelişmeye ve büyümeye oldukça elverişli olduğunu söyleyen Ekici, “Sektördeki araç sayısı hızla artıyor. 5 yıl içinde sektördeki araç parkının iki katına çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan son 10 yılda otomotiv sektöründe yaşanan değişim sonrası filo satışları gittikçe yükselmeye başladı. Otomotiv şirketleri, kriz dönemlerinde bile payı azalmayan filo satışlarına çok fazla önem veriyor” diye konuştu.

ŞİRKETLER RAHAT EDİYOR

Fir­ma­la­rın, ki­ra­la­ma ya­pa­rak ver­gi in­di­ri­mi, güç­lü na­kit akı­şı plan­la­ma gi­bi avan­taj­lar el­de et­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Eki­ci, “Bun­la­rın ya­nın­da pe­ri­yo­dik ba­kım-ona­rım, si­gor­ta gi­bi uz­man ol­ma­dık­la­rı araç yö­ne­tim hiz­met­le­ri­ni bu iş­ler­de uz­man­la­şan bi­zim gi­bi şir­ket­le­re bı­ra­kı­yor­lar. Bu sa­ye­de ma­li­yet avan­ta­jı, ele­man ve za­man­dan ta­sar­ruf edi­yor­la­r” de­di.

AYDA 1200 LİRADAN BAŞLIYOR

Şir­ket­le­rin, fi­lo ki­ra­la­ma­nın avan­taj­la­rı­nı da­ha faz­la gör­me­ye baş­la­dık­ça araç sa­hip­li­ği­ni bir ke­na­ra bı­ra­kıp ope­ras­yo­nel ki­ra­la­ma­ya yö­nel­di­ği­ni söy­le­yen Eki­ci, do­la­yı­sıy­la sek­tö­rün önü­nün özel­lik­le KO­Bİ­’ler ta­ra­fın­da açık ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti. Ki­ra­la­may­la bir­lik­te fir­ma­la­rın, ser­ma­ye­le­ri­nin ta­ma­mı­nı araç sa­tın al­ma­ya ayır­ma­ma­ya baş­la­dı­ğı­na işa­ret eden Eki­ci, “60 bin li­ra­lık bir oto­mo­bil için yıl­lık ki­lo­met­re li­mit­le­ri­ne gö­re fark gös­te­re­cek ol­ma­sı­na kar­şın or­ta­la­ma fi­yat­lar 36 ay­lık ki­ra­la­ma­lar için 350 eu­ro + KDV (yak­la­şık 1200 li­ra) se­vi­ye sin­de. 24 ay için bu tu­tar 400 eu­ro­nun (yak­la­şık 1400 li­ra) bi­raz da­ha üze­ri­ne gel­mek­te­di­r” de­di.  (Bugün/Gökhan Kara)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

access_time06 Mayıs 2024 13:53

Almanya geçen yıl 786 bin adet elektrikli otomobil ihraç ederek, 36 milyar euro gelir elde etti.

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

access_time06 Mayıs 2024 12:37

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 artışla 2,75 milyar dolar oldu

Benzin ve motorine indirim yolda

Benzin ve motorine indirim yolda

access_time06 Mayıs 2024 08:59

Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 1.80 TL, motorine ise 1.20 TL indirim yapılacağını tahmin ediyor.

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (0)