Otomobil fiyatlarında artış sürer mi?

Otomobil fiyatlarında artış sürer mi?

access_time01 Ağustos 2023 08:35
15 Temmuz itibariyle ikinci el araçların 0 km araçlardan daha pahalı satılmaması için çıkarılan düzenleme başladı. Araç alacaklar fiyat değişimleri için bekleme geçti. Peki otomobil fiyatlarında düşüş bekleniyor mu yoksa fiyatlarda artış sürer mi?

2022 yılının son çeyreğinden itibaren resmen uçuşa geçen ikinci el otomobil fiyatları durdurulamaz bir hal almış ve uçuşa geçmişti. İkinci el araçların 0 km araçlardan daha pahalı satılmaması için çıkarılan düzenleme 15 Temmuz itibariyle başlarken otomobil almak isteyenler fiyat değişimleri için bekleme geçti.

Ekonomist'te yer alan habere göre, otomotiv data analiz şirketi Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın yaptığı açıklamada mevsimsel etki ve 0 km araç bulunurluğunun artması ve bu yönde olan güçlü talebin devam etmesiyle temmuz ayında 2. el’de satışlarda yüzde 5’lik bir düşüş yaşandığını kaydederek, "Ancak ilginçtir ki Temmuz’da 2. el’de satışlar az da olsa düşerken fiyatları ise temmuzda ortalamada yüzde 4 arttı." dedi.

Merkez Bankası tarafından geçen hafta açıklanan enflasyonu düşürmeye yönelik aksiyon ve hedefler doğrultusunda, enflasyonda kısa sürede hızlı bir düşüş görülemeyeceği için 0 km araç enflasyona bağlı olarak yatırım aracı olmaya devam edeceğini vurgulayan Yalçın, "İnsanlar paralarının değerini bir şekilde korumaya çalışıyorlar. Ayrıca şunu da tekrar etmekte fayda var; 0 km araç fiyatları direkt dövize endekslidir. Döviz yukarı yönlü hareket ettikçe markalar da bu artışları araç fiyatlarına yansıtırlar. Kısa dönemde de dövizde aşağı yönlü keskin bir düşüş veya stabil bir durum olmayacağından 0 km araç fiyatlarının artmaya devam edecektir." diye konuştu.

Beklenti ne yönde?

"Temmuz ayında 0 km’de %15 artan araç fiyatları emmuzdaki 2. el araç fiyatlarındaki artışı da açıklıyor. 0 km araç fiyatlarındaki artış 2. el fiyatlarını da etkiliyor. Pandemiyle birlikte 2.el’de fiyatların 0 km'nin üzerine çıkmasıyla düşen satın alma talebin devam etmesi ve 0 km araç bulunurluğunun daha da artmasıyla fiyatlar yıl sonuna  doğru normalleşebilir. Ayrıca araç ilanı verirken 0 km fiyatının üstünde olamayacağı düzenlemesinin bu duruma pozitif etki yaptığı ve bu bağlamda ilan sitelerindeki 0 km fiyatının üzerinde olan araç sayısının 20.000’lerden 3.000’lere düştüğünü de eklemek lazım. Pandemiden beri devam eden bu durum artık biter mi yoksa devam mı eder hep birlikte göreceğiz."

Yalçın,  2.el’de fiyatların Ocak-Temmuz döneminde %85 artarken, 0 km de aynı dönemde %50 yükseldiğini belirterek, "Bu %50’lik artışın en büyük kısmı ise seçim sonrası yani Haziran ve Temmuz dönemlerinde oldu. 2. el araç sektörü her zaman daha canlı daha dinamik ve adetsel olarak daha fazla olan bir sektördür." diye konuştu. 

Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı yüzde 88.8 arttı

 

Dikkat! Ödemeyen aracını satamayacak

 

Dikkat! İkinci el araç satışında yeni oyun

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)