Otomobil piyasasına hükümet darbesi

Otomobil piyasasına hükümet darbesi

access_time25 Ocak 2019 14:40
ABD Hükümetinin kapalı olması Amerikan otomobil endüstrisini de vurmuş durumda. Öyle ki, faaliyetlerini askıya alan Çevre Koruma Ajansı'nın, otomobillerin satışı için gerekli olan belgeleri verememesi, yeni modellerin piyasa çıkış tarihlerini geciktiriyor

ABD'de hükümetin ülke tarihinin en uzun süresi olarak 34 gün boyunca kapalı kalması, ülkedeki park ve bahçeler ile havalimanı güvenliği gibi kamusal alanları etkilerken, otomobil sektörüne de etkileri oldu.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, hükümetin kapanması ile 800 bin kamu çalışanına ücret ödenemiyor olması, diğer devlet kurumları gibi Çevre Koruma Ajansı'nın da faaliyetlerine ara vermesine neden oldu. Gelişmeler, markaların yeni modellerinin ise piyasaya çıkmasını geciktirdi. 

Öyle ki, ABD'de satılan otomobillerin söz konusu ajanstan gerekli emisyon izinleri alması gerekiyor. Bu olmadığı takdirde ise, otomobillerin satışına izin verilmiyor. 

RAM 3500 SATIŞA SUNULAMIYOR

Bu duruma birkaç örnek vermek gerekirse, Fiat Chrysler (FCA) markalarından RAM'in yeni pick-up'ı 3500, lansmanı yapıldığı halde satışa çıkmak için gün sayıyor. FCA CEO'su Mike Manley'in Detroit Otomobil Fuarı'nda yapıldığı açıklamalara göre, grubun en karlı modellerinden olan araç, hükümetin kapalı olması nedeniyle gerekli izinleri alamadığı için bayilere verilemiyor.

 

ABD'nin ikinci büyük markası Ford yetkililerinin verdiği bilgiye göre de, eğer hükümet bir 30 gün daha kapalı kalırsa, markanın piyasaya sürmeyi planladığı modellerinde gecikme yaşanabilir.

Henüz yeni bir modelinde gecikme yaşanmayan General Motors'un (GM) sözcüsü Jeannine Ginivan, "Diğer üreticiler gibi bizde önümüzdeki dönemde piyasa sunacağımız 2019 ve 2020 model araçlar için Çevre Koruma Ajansı'nın açılmasını bekliyoruz" dedi.

 

ÜRETİMİ DE ETKİLEYEBİLİR

Amerikan otomobil endüstrisinin ticaret örgütü olan Global Automakers'in konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hükümetin kapalı kalma süresinin uzamasının, otomobil üretimini de olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Yetkililer, piyasaya çıkamayan yeni modellerin, markaların yıl sonu satış hedeflerini tutturama ihtimali yarattığı kaydedildi. 

ABD Hükümeti, Başkan Donald Trump'ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için Kongre'den istediği 5 milyar dolarlık ek ödeneğin, Demokratlar'ın karşı çıkması sonucu kabul edilmemesi üzerine bir aydan fazladır kapalı durumda. 800 bin kamu çalışanın maaş alamamasına neden olan bu durum, ülkedeki federal hizmetleri aksatıyor. (Habertürk/Yiğitcan Yıldız)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)