Otomobilde ikinci el ithalatın önü açılabilir!

Otomobilde ikinci el ithalatın önü açılabilir!

access_time26 Aralık 2016 11:24
AB Komisyonu'nunda alınan karar ile Gümrük Birliği'ne düzenleme yapılacağı açıklandı. Bu yeni düzenleme ile ikinci el otomobil ithalatının önü açılabileceği konuşuluyor. Hürriyet'ten Emre Özpeynirci yazdı...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu geçtiğimiz hafta Türkiye ile 21 yıldır devrede olan ve artık günün şartlarına yanıt vermeyen Gümrük Birliği’nin modernize edilmesi için teknik süreci başlattığını açıkladı. AB Komisyonu müzakerelere başlamak için AB Konseyi’nden ‘yetkilendirme’ talep etti ve gelinen aşamada, Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilerek hizmetler, tarım ve kamu alımlarını da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gündeme geldi. Buraya kadar olan kısmını geçtiğimiz hafta muhakkak duymuşsunuz veya okumuşsunuzdur. Ama bu değişim doğrultusunda gözden kaçan ve Türk otomotiv sanayini etkileyecek önemli bir noktayı bana Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) eski Genel Sekreteri Ercan Tezer hatırlattı. Tezel, Gümrük Birliği’nin modernize edilmesi kapsamında 1996’dan bu yana kısıtlı olan kullanılmış motorlu taşıt araçlarının serbest dolaşımının yeni düzenlemede yer aldığını aktardı. Diğer bir deyişle modernize çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği’nin özellikle kurucu 7 üye pazarında yer alan kullanılmış motorlu taşıt araçlarının Türkiye’ye serbest olarak ithali söz konusu olabilecekmiş.

OSD MÜCADELE VERDİ

Tezer, Gümrük Birliği müzakereleri sırasında Türkiye’nin en önemli mücadeleyi kullanılmış araçların serbest dolaşımına ilişkin verdiğini hatırlatarak, “OSD olarak yaptığımız ayrıntılı çalışmalarla konuyu ilgili kamu kurumları nezdinde gündeme getirmiş ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan doğrudan destek almıştık. Bu konu hükümet tarafından da desteklenince kullanılmış motorlu taşıt araçlarının ithalatı yasaklanmıştı. Bu da Türkiye’de otomotiv sanayimizin gelişiminde çok önemli bir katkı sağlamış, yatırımları artırmıştı. Bizim burada bürokratik kurumlarla hedefimiz, tam üyelik dönemine kadar bu kısıtlanmanın devamını sürdürmek olarak belirlenmiş ve tüm görüşmeler bu esasa göre sürdürülmüştü” açıklamasını yaptı.

Bu noktada Tezer’in söylediklerine ilave olarak AB’ye 1996 sonrası tam üye olarak katılan Doğu Avrupa ülkelerinin durumunu vermek aslında konunun vehametini göstermek açısından önemli. Doğu Avrupa ülkelerinde kullanılmış araçlar üyeliğin ilk günden itibaren serbest dolaşıma girmiş, bu pazarlarda üretilen araçlar ise kısa sürede pazar dışında kalmıştı. Şimdi kesin olmamakla beraber Gümrük Birliği’nin modernizasyonu için yapılan müzakerelerde Avrupa Birliği (AB) tarafının kullanılmış motorlu taşıt araçlarının serbest dolaşımını tekrar gündeme getirmesi söz konusu. Bu henüz çok küçük bir ihtimal dahi olsa Türkiye’de hükümetin ve sanayinin şimdiden gerekli önlemleri alması gerekiyor. Aksi takdirde iş işten geçmiş olabilir. (Emre Özpeynirci / Hürriyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)