Otomobiller elektronik cihazlara dönüştü

"Otomobiller elektronik cihazlara dönüştü"

access_time07 Haziran 2017 11:54
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 150 yıl kadar önce “mekanik” birer cihaz olarak doğan otomobillerin nasıl elektronik cihazlara dönüşmekte olduğunu anlattı.

TAYSAD, geçtiğimiz günlerde geleneksel üye toplantılarından birini daha gerçekleştirdi.

Bursa’daki otomotiv üreticileri ile bir araya gelen TAYSAD Başkanı Alper Kanca, ‘Tasarım-Teknoloji-Tedarik gücüyle dünyada ilk 10’ hedefi kapsamında yurt içi ve yurt dışında düzenledikleri etkinlikler hakkında bilgi verdi. Yurtdışında Türkiye algısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kanca, “Biz TAYSAD olarak Türkiye’nin mevcut ülke algısını kuvvetlendirmek ve ülkemize yeni yatırımlar çekmek için yurtdışındaki temaslarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda sık sık küresel ana sanayi firmalarıyla bir araya geliyoruz” dedi.

TAYSAD’ın organize ettiği konferanslar hakkında da bilgi veren Kanca, “Düzenlediğimiz konferanslar özellikle de uluslararası olarak nitelendirdiklerimiz know how paylaşımı açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca bu tür konferanslarla sosyal ağların genişletilmesine de imkan sağlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Aftermarket Konferansımızı tamamladık; sırada IAEC’17 Otomotiv Mühendisliği, Yetenek Yönetimi ve Bakım Konferanslarımız var” dedi.

Bursa’daki buluşmada, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de, otomotivde değişen trendler ve Y kuşağının etkileri hakkında bilgi verdi. Y kuşağının ihtiyaçları doğrultusunda araç içerisindeki elektronik aksamında da artması gerektiğini ifade eden Haydar Yenigün, “Araçların içindeki elektronik miktarı bugün itibariyle yüzde 30. Bundan 10 yıl önce neredeyse yoktu. Bu demektir ki 2030’da bir aracın içindeki yazılım ve elektronik miktarı yüzde 60 olacak. Yani insansız araç teknolojileri önümüzdeki dönemde büyük bir öneme sahip olacak. Akıllı telefonlardaki uygulamalar artık araçlarda da olacak. Bugün Ford’un yaptığı araçlarımızın içerisindeki sistemler de açık inovasyona imkan veren, belki sizin de kendi geliştirdiğiniz aplikasyonları ekleyebileceğiniz bir hale geldi. Artık software mühendisliği gelişiyor” şeklinde konuştu.

Y jenerasyonunu yakalamamız lazım

Yenigün, “Önümüzdeki dönemin üretim sistemi mevcuttakinden çok daha farklı olacak. Konvansiyonel yöntemlerle iş yapmaya devam edilmeyecek. Gelecek Y jenerasyonunun istediği gibi olacak, bizim istediğimiz gibi değil. Onun için Y jenerasyonunu yakalamamız lazım” dedi.
Otomotiv tedarik sanayi 4’üncü bölge imkânlarından yararlanabiliyor

Toplantıda konuşan T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Daire Başkanlığı Dış Ticaret  Uzmanı Alper Kürşad Alkan ise otomotiv tedarik sanayi sektörü temsilcilerine yararlanabilecekleri teşvik paketlerinden bahsetti. “Yatırım teşvik sistemi 2012 yılında revize edildi” diyen Alkan, “Artık otomotiv tedarik sanayi, Türkiye’nin neresinde olursa olsun eğer İstanbul dışındaysa 4’üncü bölgelerde sağlanan tüm imkânlardan yararlanabiliyor. Bu imkanları şöyle sıralayabiliriz: Yatırımlarınızın yüzde 30’unu kurumlar vergisine indirebiliyorsunuz. 6 yıl kadar iade istihdamınıza sigorta prim işveren hissesi desteği sağlanıyor. Yatırım yeri hissesi eğer ilin valiliği tarafından uygun görülüyorsa sağlanıyor. TL kredilerde 4 puan döviz kredilerde 1 puan faiz desteği sağlanıyor. 4’üncü bölgede ya da diğer bölgedeyseniz destekler daha fazla olduğu için kendi bulunduğunuz bölge desteklerinden faydalanabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Kullanılan teşviklerin oranlarından da söz eden Alper Kürşad Alkan, “Otomotiv sektöründe son dönem verilen teşvik istatistiklerine baktığımızda aslında 2012 yılından 2017 yılına doğru bir artış var. Teşvik oranları 2012-2016 arasında yatay seyirde giderken 2017 yılı ile beraber yükselişe geçmiş” dedi.

Son olarak teşvik süreçlerinin nasıl ilerlediğine değinen Alkaş, şunları söyledi:

“Bu aslında bürokratik bir süreç değil. Başvuru sonrası uzmanların incelemeleri sonucu onayına dayanan bir prosedür yok. Burada bir başvuru mekanizması yok. Ya firmanın direkt davet edilmesi ya da belli bir konuda çağrıya çıkılması gerekiyor. Örneğin Türkiye’de yılda 200 milyar dolar MR cihazları için teşvik veriyoruz. Yine burada da bazı kriterler var. Örneğin yatırım tutarının 100 milyon civarında olması gerekiyor.”

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)