Otomotiv sektörüne ağır suçlama

Otomotiv sektörüne ağır suçlama

access_time02 Şubat 2014 08:23
10 yılda 7.5 milyar lira Ar-Ge teşviki alan otomotiv sektörü, bu sürede tek bir ana patent bile alamadı
Türkiye'de milyarlarca lirayı bulan Ar-Ge teşviklerindeki suiistimal iddiaları otomotiv sektörüne kadar uzandı. Otomotiv endüstrisine 10 yılda verilen 7.5 milyar TL'lik Ar-Ge desteğinin amacına uygun olarak kullanılmadığı tespit edildi. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre otomobilde yerlilik payını artırmayı hedefleyen bu teşviklerin yarısına yakını ise sektördeki 5 büyük firma tarafından kullanıldı. Ancak aradan geçen sürede Türk otomotiv endüstrisi bir ana patentli ürün dahi geliştiremedi.

Teşviklerin önemli bir kısmı personel giderlerine harcanırken, hibe destekli birçok projede ise akıl almaz skandallar ortaya çıktı. Yapılan incelemelere göre, destek merkezlerinden biri olan TÜBİTAK-TEYDEB'e yurtdışında tamamlanmış projeler yeniymiş gibi sunuldu. Kopyalayapıştır mantığıyla ilerleyen projelere milyonlarca lira aktarıldı. Alınan paralar Ar-Ge yerine şirketlerin diğer giderlerine harcandı.

YENİ DİYE KANDIRDILAR

Bazı otomotiv firmaları devletten aldığı teşvikle, bilgisayar lisans ve yazılım ithalatı dahi gerçekleştirdi. Bazıları ise devlet teşviki üzerinden yabancı tasarımcılara milyonlarca liralık ödeme yaptı. Bu sürede yerli otomobil hedefleri de adeta bir rant kapısına döndü. Hem devler hem de KOBİ'lerin bu alandaki teşvikleri suiistimal ettiği öğrenildi. Hatta Ankara ve Bursa'da faaliyet gösteren bazı şirketler Çinli bir firmaya ait elektrikli araç prototip projesini yeniymiş gibi gösterdi. Prototip üzerinde küçük oynamalar yaparak birçok şirket aynı araç tipi üzerinden 500 bin ile 4 milyon TL arasında teşvikler aldı.

PROTOTİP MEZARLIĞI


Firmalar 'Yerli elektrikli araç yapıyoruz' diyerek çalıntı projeler üzerinden 3 yıl boyunca destek almayı başardı. Öte yandan yetkililerin verdiği bilgiye göre prototip teşviklerinde orijinal çalışmalar da gerçekleşti. Ancak bütün desteklerin teoride kalması sonucu Türkiye adeta prototip mezarlığına döndü.


2014'TE 1.5 MİLYAR TEŞVİK VAR


Bilim , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2014'te de Ar-Ge teşviklerine devam edecek. Ürün ve süreç geliştirme, tasarım, faydalı model gibi Ar-Ge alanında bu yıl 1 milyar 575 milyon lira destek kullandıracak. Ar-Ge yapan firmalara 3.5 milyon liraya kadar hibe desteği verilecek.


7.5 MİLYAR LİRA DESTEKTEN SIFIR PATENT ÇIKTI


SABAH'a konuşan Ekonomi ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri Ar-Ge desteklerinin hız kesmeden süreceğini ancak yeni dönemde patent şartlı teşviklerin ön planda olacağını söyledi. Özellikle otomotiv endüstrisinin 7.5 milyarı bulan teşvike rağmen tek bir ana patent çıkaramamasının sorgulanacağını belirten yetkililer, "Verilen desteklerin farklı alanlarda kullanıldığını raporlamış durumdayız. Sadece 3 firma TÜBİTAK-TEYDEB'den 584 milyon euro teşvik almış. Ancak bir patent dahi geliştirmemiş. Dışarıdan gelen projeleri kullanmış" ifadelerini kullandı.

AR-GE MERKEZİNDE MÜHENDİS YOK


Ar-Ge teşviklerinin öncelikli adreslerinin başında personel ödemeleri geliyor. Ar-Ge merkezi statüsü alan bir şirkette burada çalışan mühendislerin maaşları devlet tarafından karşılanıyor. Yine birçok şirketin çalışanlarını Ar-Ge elemanı gibi gösterip, maaşlarını devlete ödettiği belirlendi. Bu merkezlerde çalışan mühendislerin oranı yüzde 9'larda kaldı.


AKADEMİSYENLER DENETİM YAPMIYOR


Birçok kurum üzerinden verilen Ar-Ge ve Ür-Ge desteklerinde akademisyenler de yer alıyor. Ancak aynı zamanda projeye danışmanlık görevini de üstlenen akademisyenler denetim görevlerini tam olarak yerine getirmiyor. Bu da projedeki suiistimallerin ortaya çıkmasını engelliyor. Bazı denetçiler ise teknik bilgi eksikliğinden dolayı raporlamalarını doğru tezler üzerine gerçekleştiremiyor.


PATENT ÜRETMEYENE TEŞVİK VERİLMESİN


Ar-Ge teşviklerinin Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu ancak doğru şekilde kullanılmadığını söyleyen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Milyarlarca liralık teşvike rağmen 2013'te patent başvuruları sadece yüzde 1 arttı. Beş yıllık artış da yüzde 5 civarında. Ne yazık ki firmalar bu destekleri Ar-Ge amaçlı kullanmıyor. Teşvik alan çok sayıda proje kopya çıktı. Patenti alınmış projeler yeniymiş gibi gösteriliyor. Sistemin değişmesi gerek. Patent üretmeyene teşvik ~~verilmesin. Ar-Ge teşvikinin ilk şartı patent olmalı. Ayrıca Patent Yasası'nın da bir an önce çıkması gerekiyor" dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)