Otomotivciler için pazar mesaisi

Otomotivciler için pazar mesaisi

access_time30 Ocak 2022 23:57
Otomotivciler, sanayideki elektrik kesintilerinden kaynaklanan kayıplarını telafi etmek için tatil gününde de çalıştı. Toyota, 3 bin adet araca yaklaşan kaybını üç pazar mesaisi ile telafi edecek.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden otomotivde, elektrik kesintilerinden kaynaklı kayıpları telafi etmek için ek mesai yapılıyor. Hem ana sanayi hem de tedarikçiler açığı kapatmak için pazar günü de çalıştı. Bazı fabrikalar ise bu süreci üretim arası vermeden atlattı.

Çip krizi nedeniyle üretimde zorluklar yaşayan otomotiv sektörüne bir darbe de TEİAŞ’ın OSB’lerde en az 3 gün elektrik kısıtlaması yapacağını açıklamasıyla gelmişti. Doğalgaz kısıtlamasının da olduğu sanayide, elektrik kesintisi haberi büyük endişe yaratmış, sektör yetkilileri sadece otomotiv özelinde 1 milyar dolarlık kayıp olabileceğini söylemişti. Geçen hafta bazı fabrikalar elektrik kesintisi nedeniyle üç gün üretime ara verirken, bazıları ise bu süreci daha az hasarla atlattı. Sanayiciler, şimdi kayıpları telafi etme telaşına düştü.

Toyota’da günlük kayıp 970 araç

Dünya'dan Aysel Yücel'e konuşan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin, elektrik kesintileri nedeniyle Toyota’nın Türkiye fabrikasında 25, 27 ve 28 Ocak tarihlerinde olmak üzere üretime üç gün ara verdiklerini ifade ederek, günlük 970 araçlık kayıpları olduğunu söyledi. Bu açığı kapatmak için üç pazar üst üste ek vardiya yapacaklarını belirten Şahin,, “Planlarımıza göre, 13 Şubat itibarıyla kaybı telafi etmiş olacağız” dedi.

Tofaş, Bursa’daki fabrikasında 24 Ocak’tan başlayarak üretime 3 gün ara vermişti. Tofaş yetkilileri de perşembe günü itibarıyla normal üretime başladı. Ford Otosan sadece Gölcük’teki fabrikasında üretime ara verdi. Ford Otosan’ın da tüm fabrikalarında üretim normale döndü.

Kriz, Hyundai’yi teğet geçti

Bazı fabrikalarda ise bu dönemde üretim kesintisiz devam etti. Bunlardan biri de Hyundai’nin İzmit’teki fabrikası oldu. Assan Holding'in, aynı OSB’de bulunan diğer tesislerini kapatarak, gerekli taahhüdü yerini getirmesi sayesinde Hyundai Assan fabrikası üretime kesintisiz devam etti.

Oyak Renault ise Bursa’daki fabrikasında zaten çip krizi nedeniyle geçen pazartesiden başlayarak üretime iki hafta ara vermişti. Oyak Renault, Bursa’da saniyede bir araç üretiyor. Fabrikada günde 3 vardiyada 22 saat üretim yapılıyor. Bu da yaklaşık günlük 1.300 adetin üzerinde araç üretimi anlamına geliyor.

Albert Saydam: Şimdilik kalıcı bir hasar yok

Otomotivciler, elektrik kesintileri nedeniyle özellikle yabancı müşterilerle sorun yaşamaktan endişe ediyordu. DÜNYA’ya konuşan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, elektrik kesintilerinden kaynaklanan sorunun ortadan kalktığını ve kayıpları telafi etmek için pazar günü de çalıştıklarını belirterek, “Elektrik kesintisi sorunu ortadan kalktı, doğalgaz hafif devam ediyor. Stoklar kritik seviyenin altına düştüğü için bazı firmalar pazar günü de çalıştı. İşlerin normale döneceğini düşünüyoruz. Şu anda kalıcı bir hasar yok” diye konuştu.

Toyota, Japonya içi 11 tesisinde üretimi geçici durduracak

 

Toyota otomobil üretiminde liderliğini korudu

 

3 günlük üretim arasının faturası 1 milyar dolar

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Togg'da zırh detayı

Togg'da zırh detayı

access_time30 Nisan 2024 11:48

Togg'a yüksek güçteki silahlara karşı koruma sağlayan BR4 seviyesi zırhlama işlemi uygulanıyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)