Otomotivde kampanya dönemi

Otomotivde kampanya dönemi

access_time25 Eylül 2023 08:21
Otomobil piyasasında durgunluk devam ederken, frenlenmiş krediler ve ithalatı azaltma çabaları bu kez de keyifli güzel yıllar geçiren otomotiv sektörünü şapkasını tekrar önüne koymaya ve gelecek konusunda ayağını biraz gazdan kaldırmaya itti.

Aylardır sabit olan yüksek fiyatlar, otomobil satışlarını azalttı. Özellikle de lüks ikinci el araç satışları durdu. Orta segment olarak adlandırılan daha uygun fiyatlı arabalara yönelim arttı. Galericiler, araba satışlarının durmasının nedenlerinden birini de müşterilere kredi çıkmamasına bağlıyor.Dünya'dan Volkam Demiruşak'ın konu şle ilgili haberi şöyle:

Esnafımızın temel düsturdur: “Müşteri velinimetimizdir”. Son dönemde bazı sektörlerde bu düstur rafa kaldırılmıştı. “Ne de olsa satıyoruz”, “sıra var”, “onu alırsanız kasko şart”, “kasko yaptırmazsanız boya koruma mecburi” dönemleri de artık noktalanıyor.

Esasında piyasa koşullarında olan bir dengelenme değil, tamamen hükümet baskısıyla frenlenmiş krediler ve ithalatı azaltma çabaları bu kez de keyifli güzel yıllar geçiren otomotiv sektörünü şapkasını tekrar önüne koymaya ve gelecek konusunda ayağını biraz gazdan kaldırmaya itiyor.

Bunu ben demiyorum, lansmanda kısa bir sohbet etme imkanı bulduğum Renault Genel Müdürü Berk Çağdaş ifade ediyor. İlk söylediği: “Talep azaldı ama seneyi rahatça tamamlayacak kadar siparişimiz var”.

Krediyle otomobil alma oranını sordum, “Kredi oranı 60’lardaydı şimdi 10’lara düştü. Temkinliyiz ama iyimseriz yakın dönemde kampanya dönemi tekrar başlayacak” dedi. Siz bu yazıyı okurken televizyonlarda, medyada zaten kampanyaları görüyor olacaksınız bile.

Son iki ay pazarın daralabileceğini söyleyen Çağdaş’ın uyarıları çok önemli. Öte yandan yine bu hafta bir başka lansmanda sohbet ettiğim Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer ise “Krediyle alım neredeyse durma noktasına geldi, telefonlar artık az çalıyor” derken tehlikeye de vurgu yaptı.

Son not da benden; otomotiv sektörü milyonlarca kişinin ekmeği, hatalı ekonomi kararlarıyla yapboz gibi oynanırsa bu sektör önünü göremez, yatırım yapamaz, krediler kısılırsa insanlar otomobil alamaz, otomobil alınmazsa pazar daralır, işten çıkartmalar başlar. Stabil sağlıklı senaryolar kurulmalı, otomotiv sektörünü, otomobil alanları vergi deposu olarak görmemek gerek. Otomobil bir ihtiyaçtır…

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)