Otomotivin hamallığını yapıyoruz

Otomotivin hamallığını yapıyoruz

access_time20 Nisan 2013 17:51
Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye'deki otomotiv işini yapabilecek düzeyde ama önce inanmak şart
Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan,Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen "2023 Hedefi Yolunda Türkiye Markası Çalıştayı"nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye'deki fabrikalarda yüzde 85 oranında otomotiv üretiminin yapılabildiğini ancak motor ve aktarım organlarının yurt dışından ithal edildiğini anlattı. Türkiye'nin, hafif ticari araç üretimi konusunda yatırım planlarının yapıldığı bir ülke haline geldiğini kaydeden Çağlayan, Wolksvagen'in Türkiye ya da Polonya arasında yatırım için tercih yapacağını söyledi.
Çağlayan, Türkiye'nin otomobil üretecek güce sahip olduğunu belirterek, "Devletiyle, siyasi istikrarıyla, ekonomicisiyle ve işçisiyle bunu yapacak güçtedir. Bugün dünyanın 17. en büyük ekonomisiyiz. Bir otomobilin yüzde 85'i yapabilecek bir yan sanayimiz var. Burada fabrika kuruyorlar ve belli görev çerçevesinde çalışıyorlar" dedi.
"Bugün Türkiye 20 milyar dolar otomotiv ihracatı yapıyor ancak 5 milyar dolar da motor ve aktarma organı ithalatı yapıyor" diyen Çağlayan, şunları söyledi:
"Sebebi açık. Türkiye'ye lisans verenler ülkemize hamallık görevi vermişler ama teknolojik üretimleri başka yerlerde yapıyorlar. Artık bu göbek bağını kesmek istiyoruz. Türkiye bunu yapabilir önce inanmalıyız. Yan sanayimiz hazır. Otomotiv sektörü en iyi rekabet edeceği yeri arar, biz de bu konuda en iddialı ülkelerden biriyiz. Türk işçisi bunu yurt dışında da yapıyor zaten. Un var, şeker var, yağ da var. Sadece helvayı yapacak birini arıyoruz. Bunu yapmak istemeyenler de kenarda otursun."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)