Otoyollar halka arz edilecek!

Otoyollar halka arz edilecek!

access_time09 Ocak 2014 11:50
İhalede düşük fiyat çıktığı için özel sektöre devrinden vazgeçilen otoyollar halka açılıyor.
Gün­lük na­kit akı­şı sağ­la­ma­sı ne­de­niy­le ‘al­tın yu­murt­la­yan ta­vu­k’ ola­rak ni­te­len­di­ri­len oto­yol­la­rın özel sek­tö­re dev­rin­den vaz­ge­çil­di, halka arzda ka­rar kı­lın­dı. Bu amaç­la ha­zır­la­nan ya­sa ta­sa­rı­sı­na gö­re his­se­le­ri en az 25 yıl bor­sa­da ka­la­cak otoyola­rın yüz­de 75’lik ge­li­ri üze­rin­den iş­lem ya­pı­la­cak.

ÜCRET SÖZLEŞMEDE

Oto­yol­la­rın hal­ka ar­zıy­la il­gi­li ka­nun de­ği­şik­li­ği, torba yasa ola­rak ni­te­len­di­ri­len ‘Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı Teş­ki­la­tı ve Gö­rev­le­ri Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me ile Ba­zı Ka­nun ve Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­ler­de De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı­’n­da yer al­dı. Ta­sa­rı­ya gö­re oto­yol­lar­la bir­lik­te bu yol­la­rın üze­rin­de bu­lu­nan ba­kım ve iş­let­me te­sis­le­ri, hiz­met te­sis­le­ri, di­ğer mal ve hiz­met üre­tim bi­rim­le­ri ile var­lık­la­rı tüm­den his­se sa­tış yön­te­miy­le özel­leş­ti­ri­le­bi­le­cek. Oto­yol­la­rın ge­çiş üc­ret­le­ri, ar­tış oran­la­rı ve di­ğer bü­tün ko­nu­lar söz­leş­mey­le dü­zen­le­ne­cek.

ŞİRKET KURULACAK

Hal­ka arz için ön­ce­lik­le Özel­leş­tir­me İda­re­si ta­ra­fın­dan ano­nim şir­ket (A.Ş) sta­tün­de bir otoy­şol şir­ke­ti ku­ru­la­cak. Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, oto­yol­la­rın iş­let­me hak­kı­nı bu şir­ke­te 25 yıl­lı­ğı­na ‘be­del­si­z’ ola­rak dev­re­de­cek. İş­let­me hak­kı­nın kar­şı­lı­ğı şir­ket ser­ma­ye­si­ne 1 mil­yar li­ra ay­ni ser­ma­ye ola­rak ya­zı­la­cak. Oto­yol­la­rı iş­let­me hak­kı­nı ve ge­lir­le­ri­ni el­de eden bu şir­ke­tin his­se­le­ri da­ha son­ra Bor­sa İs­tan­bu­l’­da (BİST) hal­ka arz edi­le­cek.

GELİRİN YÜZDE 25’İ BAKIMA GİDECEK


Bor­sa­da iş­lem gö­re­cek oto­yol­lar ve bu yol­lar üze­rin­de­ki te­sis­ler­le ye­ni ya­pı­la­cak yol ve te­sis­le­rin ba­kım, ona­rım ve iş­le­til­me­si­ni Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü (TCK) ya­pa­cak ya da yap­tı­ra­cak. Bu ba­kım ve ona­rım gi­der­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­sı ama­cıy­la, oto­yol­lar­dan el­de edi­len ay­lık net ge­li­rin yüz­de 25’i her ay TCK’­ya ak­ta­rı­la­cak. Ay­rı­ca büt­çe­den de öde­nek ak­ta­rı­la­cak.
 
YERLİ MALINA ZORUNLULUK ŞARTI

Ta­sa­rı­ya ek­le­nen baş­ka bir mad­dey­le de ka­mu iha­le­le­rin­de Yer­li Ma­lı ürün ve hiz­met kul­la­nı­mı ve yüz­de 15 fi­yat avan­ta­jı sağ­la­ma ko­nu­sun­da ida­re­ye bı­ra­kı­lan ser­bes­ti, or­ta ve ile­ri tek­no­lo­ji­li sa­na­yi ürün­le­rin­de zo­run­lu ha­le ge­ti­ri­li­yor. Bu­na gö­re, Sa­na­yi Ba­kan­lı­ğı­’nın her yıl ocak ayın­da açık­la­ya­ca­ğı lis­te­de yer alan mal­la­rın iha­le­le­rin­de yer­li is­tek­li­ler le­hi­ne yüz­de 15’lik fi­yat avan­ta­jı sağ­lan­ma­sı zo­run­lu ola­cak. (Bugün/Erdoğan Süzer)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)