ÖTV uygulamasının bütçeye maliyeti 2 milyar TL oldu

ÖTV uygulamasının bütçeye maliyeti 2 milyar TL oldu

access_time14 Ağustos 2018 17:05
Benzin ve motorinde ÖTV'den karşılanan tutar litre başına 90 kuruşa yaklaşırken bütçeye şu ana kadar 2 milyar liralık bir maliyet getirdi

Akaryakıt fiyatlarında eşel mobil sistemine geçildiği Mayıs ayı ortasından bugüne kadar benzin ve motorinde özel tüketim vergisinden (ÖTV) karşılanan tutar litre başına 90 kuruşa yaklaşırken sistemin bütçeye yükünün önümüzdeki dönemde artması bekleniyor.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi iki yetkili, bugüne kadar sistemin bütçeye etkisinin yaklaşık 2 milyar TL civarında olduğunu, bugünden geçerli artışlarla birlikte maliyetin bir miktar daha artacağını belirtti.

Bugün yeni zam geldi

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) benzinin litre fiyatının bugünden itibaren 46 kuruş, motorinin ise 58 kuruş artırıldığını, özel tüketim vergisinden karşılanacak bu artışın pompa fiyatlarına yansımayacağını açıkladı.

Böylece benzinin litresine yeni sistemin devreye girdiği mayıs ayı ortasından bugüne 88 kuruş motorinin litresine 89 kuruş zam yapılmış oldu.

Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "Bugüne kadar vergiden karşılanan tutarın maliyeti yaklaşık 2 milyar TL. Bugünkü zamla birlikte maliyette bir miktar artış olacak" dedi.

Yıllık maliyet 6.5 milyar TL

Öte yandan konu hakkında bilgi sahibi bir başka yetkili ise uygulamanın yıllık maliyetinin 6.5 milyar TL olarak hesaplandığını söyledi.

Bakanlar Kurulu, mayıs ayı ortasında benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin, gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar vermişti.

Resmi Gazete'de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, akaryakıt fiyatlarında petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış olması halinde, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılmak suretiyle uygulanıyor.

EPGİS'in daha önce verdiği bilgilere göre ağustos ayı başına kadar sistemin maliyeti 1.7 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)