Özgün tasarımların maratonu

Özgün tasarımların maratonu

access_time27 Mayıs 2013 18:00
Onlarca lise ve üniversite takımları tasarladıkları çevreci araçlarla en az yakıtla en uzağa gitme yarışındaydı
Onlarca lise ve üniversite takımı tasarladıkları çevreci araçlarla en az yakıtla en uzağa gitmek için yarıştılar. Radikal Gazetesi'nden Bahadır Özgür'ün haberine göre  Türkiye'den de 7 şehirden 13 takım katıldı. 1939 yılında Shell’den çalışan bir grup bilim insanının en az yakıtla kim daha uzağa gidecek sorusuyla başlayan iddiası bugün dünya çapında onlarca teknik lise ve üniversite takımının tamamen kendi tasarımları olan otomobillerle, alternatif farklı yakıtları kullanarak yaptıkları bir maratona dönüştü. Ama bu yarışın tüm diğer otomobil yarışlarından bir farkı var. Maksat hız ve kazanmaktan ziyade en az enerjiyle en uzak mesafeye gidebilmek. Yani bu maratonda kaybeden kimse yok.
1985’te ilk kez resmi olarak yapılan Shell-Echo-maraton’un 29’uncusu 16 Mayıs’ta Hollanda’nın Rotterdam kentindeydi. Ahoy gösteri alanına kurulan dev parkur ve adeta dev bir sanayi sitesini andıran onlarca garajda Avrupa’nın 24 ülkesinden 183 takım 1 litre yakıt veya 1kWs enerji ile en uzun mesafeyi kat etmek için mücadele etti. Türkiye ’den de 7 şehirden 13 takım katıldı. Takımlar yarışa ‘Prototip’ ve ‘Şehir Konsepti’ adlı iki kategori altında katıldı. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor. Araçlara güç vermek için dizel, benzin, LPG, Gas-To-Liquid (GTL), etanol gibi konvansiyonel yakıtların yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi veya güneş enerjisi destekli elektrik gibi alternatif kaynakları da kullanılabiliyor. Otomobillerin tüm parçalarını öğrenciler kendileri üretiyor. Maratonun ilk etabı aslında öğrencileri en zorlayan kısmı. Nitekim araçların teknik olarak testten geçmeleri şart. Zaten parkurda süren maratondan belki de daha fazla heyecan ve stres öğrenci garajlarında yaşanıyor. En hafif aracı elde etmek için olabildiğince sade tasarımlar tercih ediliyor. Ama hafiflik için yine de en yaygın formül, diyete sokulmuş genç kadın pilotlar!
Fransızlar ambargo koydu
Tüm bu hummalı çalışma, maratonun önemini ve heyecanını sergilese de nihayetinde herkesin gözü parkurda. Bu yıl prototip benzinli araç kategorisinde galip gelen birçok defa olduğu gibi Fransa adına yarışan Microjoule-La Joliverie takımı. Bir litre yakıtla 2980 kilometre yol gitti. Yani Edirne’den Erzurum’a gidip gelebildi.
Keremcem üçüncü oldu
Sanatçı ve dizi oyuncusu Keremcem ise Shell FuelSave Yılın Sürücüsü olmak için diğer ülkelerden ünlü yüzlerle bu yıl Türkiye adına maratona katıldı. Ünlülerin yarışının amacı ise tamamen verimlilik üzerine kurulu. Şehir Konsepti araç kullanarak yarışa katılan Keremcem, üçüncü oldu.
Türkiye’den katılan takımlar
Ankara Üniversitesi: Hİdroket Takımı ‘Pars’ isimli aracıyla prototip hidrojen kategorisinde yarıştı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışlarda 2’ncilik, iki kez 3’üncülük ve en iyi tasarım ödülleri kazandı.
Boğaziçi Üniversitesi: BUHAR Takımı Hidrojen kategorisinde yarıştı. 1 litre benzine eşdeğer hidrojenle 1396 km yol kat ederek Türkiye’nin en verimli aracı ünvanını elinden bırakmayan BUHAR, 2011’de 1kWh enerji ile 156.6 km yol aldı.
Celal Bayar Üniversitesi: EcoMagnesia takımı “Tarzan” isimli aracıyla akü beslemeli elektrikli araç kategorisinde mücadele etti. 206.82 km/kWh derecesiyle 36 takımın katıldığı kategorisinde 20’nci sirada yer aldı.
Hacettepe Üniversitesi: Optİmus takımı ‘Hudro’ isimli aracıyla prototip hidrojen kategorisinde katıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi: Facilis takımı İTÜ Makine Mühendisliği öğrencilerinin yeni ulaşım çözümleri bulmak amacıyla kurduğu kurduğu , güneş panelleri de içeren elektrikli araç ‘Zahar’ ile yarıştı.
Marmara Üniversitesi: Hydro Marmara takımı ‘Hydrop Evulation’ ile prototip hidrojen kategorisinde katıldı. Takım, hidrojen enerjisinin günlük yaşamda yaygınlaştırılmasını hedefliyor.
ODTÜ: Hy-Tech Racing Takımı ‘Hezarfen’ ile şehir konsepti hidrojen kategorisinde maratonda bulundu.
Şişli Terakki Lisesi: TEAM Terakkİ 8 kez Shell Eco-marathon’a katıldı. Prototip kategorisinde 1 litre yakıt ile 492 km ve 1 kW/saat elektrik ile 103 km gibi sonuçları bulunuyor. Bu yıl ‘Terakki Electric 2013’ ile katıldı
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)