Petroldeki düşüş umutlandırdı

Petroldeki düşüş umutlandırdı

access_time05 Ocak 2014 13:12
Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta 106 dolara kadar geri çekilip aşağı yönlü bir grafik izledi
Avrupa’daki petrol fiyatlarını baskılayan gelişmeler arasında, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol akışının başlaması da yer alıyor.

RAHATLACAK MI?

Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi, artan kur karşısında Türkiye’nin elini bir miktar da olsa rahatlatır. Doğalgaz kontratları da petrol fiyatlarına endeksli olduğu için, yalnızca akaryakıt değil, doğalgaz piyasasına da yansımaları olur. Petrol fiyatlarının düşmesinin bazı nedenleri şöyle:
1) Petrol stokları genellikle yılsonuna doğru düşüş gösterir. Ancak başta Teksas olmak üzere ABD’de üretilen kaya petrolü miktarının artması, stokların geçtiğimiz yılların ortalamasının üstüne çıkmasını sağladı.  Öte yandan Kanada’dan yeni petrol hatlarının da devreye girecek olması, petrol fiyatlarını aşağı doğru baskıladı.  
2) ABD ekonomisinden gelen toparlanma sinyalleri ile doların yükselmesi, petrol fiyatlarının düşmesinde etkili bir diğer neden oldu. ABD’den gelen mali toparlanma sinyallerinin emtia fiyatlarını yükselttiği kaydedilirken, bu düşüşün nedenlerinden birinin FED tarafından uygulanan tahvil alımı programı olduğu
vurgulanıyor. Diğer bir argüman ise güçlü doların, petrol fiyatlarında düşüşe neden olduğu.
3) Yeni ham petrol kaynaklarının devreye gireceği beklentisi de petrol fiyatlarını aşağı doğru baskılıyor. Libya’daki bir petrol sahasından, dünya petrol piyasalarına günlük 300 bin varil petrol enjekte edilebileceği belirtiliyor. Ancak Libya’daki istikrarsızlık, üretimin hala eski ortalamalarının çok altında kalmasına neden oluyor. Libya’daki birçok enerji tesisinin 2011’den bu yana tam kapasiteye ulaşamadığı kaydediliyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Togg'da zırh detayı

Togg'da zırh detayı

access_time30 Nisan 2024 11:48

Togg'a yüksek güçteki silahlara karşı koruma sağlayan BR4 seviyesi zırhlama işlemi uygulanıyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)