Plaka sorgusunun kalkması alım satımı zorlaştırdı

Plaka sorgusunun kalkması alım satımı zorlaştırdı

access_time22 Nisan 2016 10:22
e-Devlet'te 'plaka sorgulaması'nın kaldırılması araç alım satımını zorlaştırdı
e-Devlet'te 'plaka sorgulaması'nın kaldırılması araç alım satımını zorlaştırdı


e-Devlet kapısı olan 'www.turkiye.gov.tr' sitesindeki 'araç sorgulama' menüsünden plaka numarası ile yapılan araç sorgulama uygulamasına son verilmesi, 2. el araç alım satımı işiyle uğraşan ticaret erbabı açısından sıkıntıya yol açtı. 

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, alım satımı yapılacak araca ilişkin sorgulamayı artık yapamadıklarını belirterek, aracın banka kredisi, üzerindeki hak kısıtlamaları, çalıntı olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılamadığı için sektörde faaliyet gösteren esnafın ciddi sorun yaşadığını bildirdi. 
   
Tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkânı veren www.turkiye.gov.tr adresli sitenin sıklıkla kullanılan uygulamalarından birini de 'araç sorgulama' menüsü oluşturuyordu. Araç sorgulama ve plaka sorgulama ikinci el araç alacak vatandaşların aktif olarak kullandığı uygulamalardan biri. Vatandaşlar almak istedikleri araçların kayda geçen tüm işlemlerini buradan öğrenebiliyordu. 

Bir dizi başka hizmete de erişimin sağlandığı söz konusu e-Devlet kapısı üzerinden artık plaka numarası ile bir başkasına ait aracın sorgulaması yapılamayacak. Daha önce herhangi bir plakaya ilişkin sorgulama yapılabilirken, artık kişi yalnızca kendine ait araca ilişkin sorgulama yapabilecek. Menüye girildiğinde 'İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle sunulmakta olan bu hizmet, Emniyet Genel Müdürlüğü talimatı ile Anayasa ve diğer mevzuatta düzenlenen kişisel verilerin korunması kapsamında e-Devlet Kapısı’na giriş yapan gerçek kişinin yalnızca kendisine ait araç ve sürücü belge bilgisi sorgulama işlemleri yapabileceği şekilde yeniden düzenlenmiştir' uyarısı çıkıyor. Bu değişikliğe, 50 milyon dolayındaki vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları üzerine gidildiği tahmin ediliyor. 

Yılda yaklaşık 5 milyon aracın alınıp satıldığı ikinci el otomotiv sektörünü temsil eden MASFED'in yanı sıra, Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ve Ankara’da faaliyete geçen Avrupa’nın en büyük otomotiv AVM'si Otonomi'nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, bu değişikliğin kendilerini zorda bıraktığını 
bildirdi. 

Araç bilgilerinin, en azından sektörde ticari faaliyet gösteren kişilere açık hale getirilmesini isteyen Erkoç, şunları söyledi: 

“Vatandaşın satmak için getirdiği aracın üzerinde banka kredisi mi var, başka haklar var mı, başkalarının alacağı var mı, araç aranıyor mu, çalıntı mı? Bu bilgiler bizim için çok önemli. Biz bu sorgulamayı yapıyoruz, neticesinde banka borcu varsa vatandaşla kredisini kapatmaya gidiyoruz ya da herhangi bir başkasının alacağı hakkı varsa 
kaparo veriyoruz, ondan sonra notere gidiyoruz. Şimdi e- Devletten bunu göremediğimiz zaman sıkıntı yaşayacağız. Bütün MASFED dernek il başkanlarımızın bu konuda ciddi sorun yaşadıkları yönünde tepkisi var. 

Araçları sorgulayamadığımızdan dolayı noter, araçta herhangi bir hak var mı, alacak vs. var mı, bunları aracı getirdiğiniz zaman görebiliyor. Fakat Türkiye Motorlu Araç Federasyonu olarak ve derneklerimizin de bunu görmesi gerekiyor. Bizim mesleğimiz bu. Kandırılmamamız, aldanmamamız için bu bilgileri görmemiz gerekiyor."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)