Rusya'dan doğan açık nasıl kapandı

Rusya'dan doğan açık nasıl kapandı

access_time25 Ocak 2016 06:34
Geçen yıl 21 milyar doların üzerinde ihracat yapan otomotiv sanayi, Rusya’dan doğan açığını ABD pazarıyla kapattı
Neredeyse 10 yıldır üst üste Türkiye’nin ihracat şampiyonluğunu kaptırmayan otomotiv endüstrisi, yeni alternatif pazarlara yönelmenin meyvelerini de topluyor. Geçen yılı 21 milyar 156 milyon dolarlık ihracatla kapatan otomotiv sanayi, İran ve ABD’nin de etkisiyle 2016’da 23 milyar doları hedefliyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2015’te euro/dolar paritesinden kaynaklanan 3 milyar dolar kayıp yaşanmasına rağmen, Türk otomotiv endüstrisinin başarılı bir yıl geçirdiğini söyledi. Türk otomotiv endüstrisinin geçen yıl dünyanın 200 ülkesine ihracat yaptığını hatırlatan Sabuncu, “Parite kaybı yaşanmasaydı, otomotiv ihracatı, yüzde 8 artışla 24 milyar doların üzerine çıkacaktı” dedi. 

Hedefler büyük

Geçen yıl Amerika’ya yapılan otomotiv ihracatının yüzde 65 artış kaydettiğini ve 780 milyon dolara ulaştığını kaydeden Sabuncu, “Rusya pazarında kaybettiklerimizi burada yeniden kazandık. Gözümüz yeni dünyada. Bu yıl da çifte haneli büyüme bekliyoruz” diye konuştu. 

Rusya’nın, Türk otomotiv endüstrisi açısından son yıllarda hedef pazar olduğunu belirten Sabuncu, bu ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve Türkiye ile yaşanan uçak krizi nedeniyle yeni pazarlara odaklandıklarını hatırlattı. Sabuncu “Komşumuz İran’ın küresel anlamda yaşadığı kısıtlamalar sona erdi. Bu ülkede de otomotiv endüstrisinde gidilecek çok yol var. Bu ülkeye ihracatta beklentimiz büyük. Tahran’a sektörel ticaret heyeti göndererek önümüzü daha iyi göreceğiz. Burada temsilcilik açıp, endüstrimize destek olacağız” ifadesini kullandı.

2016 yılı için sektörün 23 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunun altını çizen Sabuncu, yeni pazar olarak Amerika’nın da büyük fırsatlar sunduğunu, özellikle buraya ticari araç ihracatıyla başlayan faaliyetlerin hızla geliştiğini anlattı. Sabuncu, Meksika, Cidde, Şangay, Frankfurt, Wolfsburg gibi şehirlerde düzenlenecek önemli fuarlara da milli düzeyde katılımla fırsat arayacaklarını sözlerine ekledi. (Milliyet / Levent Köprülü)
 
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)