Rüzgar babayiğitlerden yana

Rüzgar babayiğitlerden yana

access_time20 Kasım 2017 05:38
Yerli otomobil için 5 babayiğidin başlattığı çalışma, tam da dünya otomotiv devlerinin elektrikli otomobil yatırımlarına hız verdiği bir döneme denk geldi. Volkswagen, Toyota ve Daimler, geçtiğimiz hafta içinde yatırım kararlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve “5 babayiğit”ten oluşan “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu” ilk toplantılarını yapmaya başlarken, bu çalışma, tam da dünya devlerinin birbiri ardına elektrikli ve akıllı otomobiller için yatırımlarını açıkladığı bir döneme denk geldi. Elektrikli olacağı belirtilen yeni otomobil, böylelikle, “zamanı ve teknolojiyi yakalayan” bir girişim olacak.

Tesla’nın “elektrikli kamyon” projesini tanıtmasından birkaç gün önce; Daimler, Volkswagen Grubu ve Toyota, elektrikli araçların yanı sıra bu yeni nesil araçlarda kullanılacak teknolojilerin geliştirilmesi, üretilmesi amacıyla ardı ardına yatırım yapacaklarını duyurdu. Daha önce “elektrikli araçlar serisi” piyasaya süreceğini belirten Volkswagen AG, gelecek 5 yıl içerisinde 40 milyar dolardan fazla harcama yapacağını açıkladı. VW, sadece Çin’de 2025 yılına kadar tamamen elektrikli ve dışarıdan şarj edilebilir hibrit araçların geliştirilip üretilmesine yönelik 12 milyar dolarak yakın harcama yapmayı planlıyor. Şirket 3 yıl içinde alternatif enerjili 15 model piyasaya sunmayı planladığını, 2025 yılından sonra da 25 model daha lanse edeceğini açıklarken, 5 yıl içinde de elektrikli robot taksilere hazırlık amacıyla teknolojiler geliştireceğini de vurguladı.

Çevresel faktörler

Üretim miktarları açısından dünyanın en büyük şirketi olarak kabul edilen Toyota ise, elektrikli araçlara yönelik yatırımlarını Asya pazarlarına yönelik artırma kararı aldığını bildirdi.

Toyota Motor şirketi, çevresel kısıtlamalar nedeniyle, 2020 yılından başlayarak özellikle Çin ve Hindistan pazarlarında elektrikli araç modellerini piyasaya sunmaya başlayacağını açıkladı. Toyota, Çin’de piyasaya sunmak için kendi elektrikli araçlarını geliştirmeye başladığını duyururken, yerel ortaklarıyla da elektrikliler geliştirmeyi düşündüğünü kaydetti. Japon üretici, bununla birlikte Hindistan pazarı için Suzuki’den elektrikli araçlar alabileceğini de duyurdu.

Toyota ve VW gibi, diğer büyük üreticiler de, benzinli araçlar konusunda ciddi kısıtlamalar getiren ve elektrikli araç teknolojilerinde ciddi ilerleme kaydeden Çin’e yatırımda yarışıyor. Nitekim amaç, Çin gibi büyük ölçekli bir pazarda geliştirilen elektrikli araç teknolojilerinin, giderek ucuz hale getirebilmek. Daimler AG, geçen hafta yaptığı açıklamada Çin’deki ilk elektrikli aracını 2019’da üretmeye başlayacağını duyururken, Ford ise Çinli ortağıyla 754 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirmişti.

General Motors ise, elektrikli araçlarında maliyet düşürme çalışmalarını sürdürdüğünü, böylelikle 2026’dan itibaren yılda 1 milyon elektrikli satmayı planladığını yine geçen hafta duyurmuştu.

İngiltere ise, Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra ekonomisine hız vermek amacıyla “sürücüsüz ve elektrikli araç teknolojileri”ne 1 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını belirtmişti. (Milliyet / Levent Köprülü)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)