Sürücüsüz otomobil için 25 milyarlık yatırım şart!

Sürücüsüz otomobil için 25 milyarlık yatırım şart!

access_time17 Haziran 2016 10:50
Türkiye’nin 25 milyar liralık fiber altyapı yatırımını gerçekleştirmeden sürücüsüz otomobili hayata geçirmesinin mümkün olmadığı belirtildi
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel, başta sürücüsüz otomobil olmak üzere Türkiye'nin 5G teknolojisine geçebilmesi için 25 milyar lira harcayıp 5 yılda 270 bin kilometre fiber kablo döşemesi gerektiğini söyledi.

Süel'in verdiği bilgiye göre, bugüne kadar ülke genelinde 270 bin kilometre uzunluğunda fiber kablo döşendi. Ancak teknolojideki hızlı gelişmeye ayak uydurabilmek, 4.5G'den tam olarak yararlanabilmek ve 5G teknolojisine adım atabilmek için Türkiye'nin 5 yıl içinde en az 270 bin kilometre daha fiber kablo döşemesi gerekiyor. Bunun için diğer GSM operatörleriyle belediye ve yatırımcılara ortak yatırım çağrısı yapan Süel, aksi halde Türkiye'nin teknolojide hızla geriye düşeceği uyarısında bulundu.

Hasan Süel, Ankara'da gazetecilere düzenlediği iftar yemeğinde sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Süel, Türkiye'nin fiber altyapı konusunda ciddi eksiklikleri bulunduğunu, GSM ve internet alanında teknolojik ilerlemelerin yakalanabilmesi, kalite ve hızın arttırılabilmesi için Türkiye'nin hızla bakır kablodan fiber kabloya geçmesi gerektiğini söyledi.

Bunun için dünyada 100'den fazla ülkede başlayan Ulusal Genişbant Politikası'nın Türkiye'de de hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Süel, fiberin artık bir memleket meselesi olduğunu, bu alandaki her yüzde 10'luk artışın ekonomik kalkınmayı yüzde 1.5 yükselttiğini ifade etti.

ORTAK YATIRIM ÇAĞRISI

Hasan Süel'in verdiği bilgilere göre, Türkiye'de internet ve GSM hizmetleri eski teknoloji altyapısı olan bakır kablolar ile yeni teknoloji ürünü fiber kabloların birlikte kullanımıyla sağlanıyor. Süel, 25 milyar liralık harcama anlamına gelen bu devasa yatırımın GSM operatörlerinin katılımı ve kamu-özel sektör işbirliği modeliyle gerçekleştirilmesi halinde tüketiciye maliyetinin düşeceğini, hizmetlerin daha ucuz verilebileceğini söyledi. Süel, başta GSM operatörleri ve belediyeler olmak üzere bu alana yatırım yapacak her kesime ortak yatırım çağrısında bulundu.

Hasan Süel

MALİYETLER YÜKSELİYOR İNTERNET PAHALANABİLİR

Hasan Süel, ev ve işyerlerine hizmet veren tüm şirketlerin interneti tek yerleşik operatörden toptan satın aldığını, daha sonra uyguladığı cazip paketlerle vatandaşa ucuz internet sunmaya çalıştığını anlattı. Toptan fiyatların belirlendiği tarihten bu yana kullanımların yüzde 200 arttığına dikkat çeken Süel, bunun Vodafone dahil tüm şirketlerin maliyetini artırdığını, fiyatlarda indirime gidilmemesi halinde biçok şirketin internet sunumundan çekileceğini belirtti. Süel, böyle bir durumda rekabet ortamının yok olacağını, vatandaşın daha pahalı, daha yavaş, daha düşük kapasiteli internete mahkum olacağını söyledi. (Erdoğan SÜZER / SÖZCÜ)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)