Sürücüye cezaya belediyeler sırada

Sürücüye cezaya belediyeler sırada

access_time10 Eylül 2016 13:04
2015'te Ordu'nun pilot il seçilmesiyle başlayan, kesilen trafik cezalarından belediyeye aktarılacak paydan ödeme yapılmasını öngören sistemin belediyeleri nasıl bir 'ceza kesme yarışı'na soktuğunu Sözcü'den Murat Muratoğlu yazdı

2015'te Ordu'nun pilot il seçilmesiyle başlayan, kesilen trafik cezalarından belediyeye aktarılacak paydan ödeme yapılmasını öngören sistemin belediyeleri nasıl bir 'ceza kesme yarışı'na soktuğunu Sözcü'den Murat Muratoğlu yazdı. İşte Murat Muratoğlu'nun Sözcü'de yer alan o yazısı:

Her daim duble yollarıyla övünen iktidar, insanları araba kullanmaktan soğutup lanet eder hale getirdi. Kahrolası İstanbul trafiğinden bahsetmiyorum, kurulan tuzaklarla söğüşlenen şoförleri dile getiriyorum.
Şöyle ki; Türkiye'deki belediyelerin çoğu borca batık olunca birilerinin aklına cin bir fikir geldi. Dümeni yollara kırıp milleti yolalım! Devamlı olarak yolduklarından fikir özünde pek yaratıcı değildi ama görünen o ki yürüttükleri mantık işe yaradı!
Nasıl yolacaklardı? Devletin benzinde kullandığı mantığı uygulayarak… Vatandaşın çoğu çulsuz… Düz mantıkla gidersek; Arabası olanın çulu da vardır! O zaman hedef kitle, arabası olanlardır.
Bundan beş buçuk yıl kadar önce hangi akla hizmetse artık 13 Şubat 2011 tarihinde Trafik Kanunu'na “belediyenin kendi kuracağı elektronik sistemden yararlanılarak kesilecek trafik cezalarının yüzde 30'u belediyeye hizmet kullanma bedeli olarak ödenir” mealinde bir madde eklendi.

120 bin araçlık Ordu'da 468 bin ceza!

Nitekim 18 Kasım 2015'ten ilk pilot il olarak seçilen Ordu Büyükşehir Belediyesi kolları sıvadı, şirketin biriyle anlaştı, kurulum bedeli olarak sistemden kesilen trafik cezalarından belediyeye aktarılacak paydan ödeme yapılacağı şeklinde bir planlama yaptı. Başladı ceza yağdırmaya…
Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre, Ordu'da 120 bin civarı araç var. Oysa 10 ayda 468 bin araca ceza kesildi. Bu arada en düşük ceza yaklaşık 200 lira… 413 liraya kadar da çıkıyor. Her Ordulu cezalardan birkaç kez nasibini alırken, yolu Ordu'ya düşen de haracını ödedi, öyle geçti.
Parayı gören belediye sıraya girdi. Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) denilen trafik infaz kurumu Ordu'nun ardından Tekirdağ Çorlu, Uşak'ın Banaz, Çorum'un Osmancık ilçeleri ile Gaziantep, Kayseri, Edirne ve Bilecik'te kuruldu. Diğerleri de kurdu, kuruyor.

Ha tuzaklamışsın ha dolandırmışsın

Nihayet Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki 10 ay sonra duruma uyandı. Bakan Özhaseki; Şehir içi ve şehirlerarası yollarda hız limitinin vatandaşa kurulan tuzakla bir anda hızı 40'a 50'ye düşürülüp hile kurulup, ceza yazıldığını açıkladı. Bu kontrol değil, dolandırmak!
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda belediyelerin cezalardaki yüzde 30 payının yüzde 5'e indirilmesini öngören madde tam onaylanacakken AKP'nin atağı ile ödenecek tutar, yatırım maliyetine ulaştıktan sonra yüzde 15 olarak kabul edildi. Deli para…
Cezaların şirket ve belediyeler arasında pay edildiği sistemde böylesi ballı kazancı kaçırmak istemeyen bütün belediyeler yakında amcaoğlu, dayı, komşu, kayınço ile beraber elektronik denetlemeyi kurarlar. Başlarlar paraları saymaya…
Bakanlar bakmaya devam eder, hatta Başbakan gelir, O da en önden bakar, hep beraber bu talanı seyrederiz. (Murat Muratoğlu / Sözcü)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)