Tasarımda 'Asfalt Adam' dönemi

Tasarımda 'Asfalt Adam' dönemi

access_time02 Aralık 2013 02:48
Dünyada "Kore mafyası" ya da "Asya'nın İtalyanları" diye adlandırılan Güney Koreli otomotiv tasarımcıları birçok ünlü markanın modellerine imza atıyor
Dünya otomotiv sektöründe önemli yer tutan Güney Kore, son dönemde otomobil tasarımlarıyla da dikkat çekmeye başladı. Otomotiv dünyasında son döneme Koreli şirketler ve tasarımcılar damgasını vurmaya başladı. Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine Güney Koreli tasarımcılarla ilgili izlenimleri şöyle Koreli Hyundai ve Kia’nın dünyada çok hızlı yükselişinin dışında ‘Asyanın İtalyanları’ ve ‘Kore mafyası’ olarak adlandırılan Koreli tasarımcısılar da dünya otomotivine yön vermeye başladı. Bugün Amerikan General Motors’tan İngiliz Bentley’e, Mercedes’ten Toyota’ya kadar bir çok markanın tasarımında Koreliler yer almaya başladı. Tasarımda İtalyanların dünya çapındaki imajına benzer bir etkiyi kısa sürede almaya başlayan Koreliler, hemen hemen tüm markaların bünyesine girmeye başladı.

ASFALT ADAM ETKİSİ
Peki Güney Kore, otomobil tasarımı konusunda neden ‘Asya’nın İtalyası’ veya ‘Kore mafyası’ olarak anılmaya başlandı. Öncelikli olarak Sangyup Lee, Jinwon Kim ve Jay Jongwon Kim adındaki üç Koreli tasarımcı, Hyundai, Kia ve hatta Toyota’daki çalışmalarıyla Avrupa ve ABD’deki otomobil üreticilerinin dikkatini çekti. Bir diğer etkenin ise 1990’lı yılarda Güney Korelileri etkileyen ‘Asphalt Man’ yani Asfalt Adam dizisi olduğu ileri sürülüyor. Bu dizinin başrol oyuncusu olan Lee Byung-hun, Asfalt Adam’da bir otomobil tasarımcısını canlandırıyor.

CAMARO’DA KORE ETKİSİ
O dönemde bu dizinin etkisinde kalanlar ise otomobil tasarımcısı olmaya yönelmiş   durumda. Bentley’nin dış tasarımını yapan Sangyup Lee bunlardan biri. Sangyup Lee yaklaşık dört sene önce Koreli, Rus ve Brezilyalı’lardan oluşan bir takımla yeni Camaro modelini tasarladı. Daha sonra Volkswagen ekibine katılan Lee’nin son durağı Bentley oldu. Camaro takımında yer alan bir diğer isim ise Güney Koreli Steve Kim. Kore Mafyası’nın oluşmasında öne çıkan teorilerden bir diğeri de 2002 yılında Daewoo’nun kapanmasına dayanıyor. Yaklaşık 50 Koreli tasarımcının işsiz kalması General Motors’u harekete geçirdi ve işsiz tasarımcılar şirketin ABD’deki tasarım stüdyolarında çalışmaya başladı.

ÖNE ÇIKAN KORELİ TASARIMCILAR
· Bugün dünyanın en çok satan otomobil markası olan Japon Toyota da, yeni SUV modeli olan FJ-Cruiser’ın tasarımını Koreli tasarımcı Jinwon Kim’e bıraktı.
· Mercedes-Benz’in en önemli modellerinden biri olan CLS’in tasarımcısı Hubert Lee ise ABD doğumlu, ancak gençliğini Seul’de geçirdi.
· Alman Opel’de Kore rüzgarı esmeye başlıyor. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan konsept otomobil Monza’nın tasarımını Jay Jongwon Kim  yaptı.
· Klasik arabaların başında gelen Shelby Cobras ve Ford Mustang’in perfomans serileri Kore Savaşı gazisi John Chun tarafından tasarlandı. Chun daha sonra Hyundai’ye danışmanlık vermeye devam etti.
· Kore Mafyası’nın en önemli üyelerinden birisi Christine Park. Park, General Motors’un Michigan’daki tasarım stüdyosunda çalışıyor. Geçen yıl Cadillac XTS’nin iç tasarımlarını yapan Park, şimdi Cadillac’ın dış tasarımları üzerine çalışmalarını gerçekleştiriyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

access_time15 Şubat 2016 16:32

Geçen hafta yapılan indirimlerden sonra, motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı

Ehliyet alacaklar dikkat!

Ehliyet alacaklar dikkat!

access_time10 Şubat 2016 13:52

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden alınan sağlık raporunun ücretsiz olduğunu vurguladı. Zekâ testi uygulanacak durumları açıkladı

VW 67 bin Caddy'yi geri çağırıyor

VW 67 bin Caddy'yi geri çağırıyor

access_time27 Ocak 2016 14:09

Volkswagen teknik bir hatadan dolayı Almanya genelinde 67 bin adet Caddy model ticari aracı geri çağırdı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)