Taşıt vergi matrahında düzenleme

Taşıt vergi matrahında düzenleme

access_time28 Kasım 2013 12:31
Maliye Bakanlığı, taşıt araçlarında vergi matrahı düzenlemesinde değişikliğe gitti
Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki II sayılı listedeki motorlu araçların ÖTV mükelleflerince ilk iktisap kapsamındaki teslimlerinde hesaplanacak ÖTV matrahı, teslim işleminin karşılığını teşkil eden bedel olacak. Bu bedelden, mükellefin düzenlediği faturada ayrıca gösterdiği ticari teamüllere uygun iskonto düşülebilecek. Ancak, II sayılı listedeki mallardan alınacak vergi, mükellefin bu malı alış bedeli ile her halükarda bu malların imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan KDV matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacak.
Maliye Bakanlığı, taşıt araçlarında vergi matrahı düzenlemesinde değişikliğe gitti. Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki II sayılı listedeki motorlu araçların ÖTV mükelleflerince ilk iktisap kapsamındaki teslimlerinde hesaplanacak ÖTV matrahı, teslim işleminin karşılığını teşkil eden bedel olacak. Bu bedelden, mükellefin düzenlediği faturada ayrıca gösterdiği ticari teamüllere uygun iskonto düşülebilecek. Ancak, II sayılı listedeki mallardan alınacak vergi, mükellefin bu malı alış bedeli ile her halükarda bu malların imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan KDV matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacak.
Maliye Bakanlığı’nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri No: 14’te Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile taşıt araçlarında vergi matrahı düzenlemesinde değişikliğe gidildi. Tebliğe göre 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 11. maddesinin 3 numaralı fıkrasına göre, Kanuna ekli 2 sayılı listedeki binek otomobil, minibüs, midibüs ve otobüs gibi 10 veya daha fazla kişiyi taşımaya yer alan araçlarında arasında yer aldığı mallar için verginin matrahı, bunların ilk iktisabında hesaplanacak ÖTV hariç katma değer vergisi (KDV) matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettirildi.
Teslim ve hizmet işlemlerinde matrah bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet veya değerler toplamını ifade ettiğinin vurgulandığı Tebliğ'de, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 24. maddesinde belirtilen unsurlar matraha dahil edilirken, mükellefin düzenlediği fatura veya benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun iskontoların ise matrahtan indirilebildiği belirtildi.

TİCARİ TEAMÜLLERE UYGUN İSKONTO DÜŞÜLEBİLECEK
Buna göre bu hükümler uyarınca, Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki II sayılı listedeki araçların ÖTV mükelleflerince ilk iktisap kapsamındaki teslimlerinde hesaplanacak ÖTV matrahı, teslim işleminin karşılığını teşkil eden bedel olup, bu bedelden, mükellefin düzenlediği faturada ayrıca gösterdiği ticari teamüllere uygun iskonto düşülebilecek. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12. maddesinin 6487 sayılı Kanunun 28. maddesi ile değişik (1) numaralı fıkrası uyarınca, II sayılı listedeki mallardan alınacak vergi, mükellefin bu malı alış bedeli ile her halükarda bu malların imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan KDV matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacak.
Buna göre, söz konusu mallar için, mükellefin bu malı satış bedeli ve alış bedeli ile mal ithal edilmiş ise ithalatta hesaplanan KDV matrahı, yurt içinde imal edilmiş ise imalatçının satış bedeli üzerinden hesaplanacak vergi tutarlarından en fazla olan tutar ÖTV olarak beyan edilip ödenecek. İthalatçı veya imalatçı firma ile ÖTV mükellefi arasında birden fazla safhanın bulunup bulunmaması belirlenen esaslar doğrultusunda ÖTV matrahının tespitini etkilemeyecek.
Mükellefin malı alıcıya teslim ettiği tarihe kadar, bu malı mükellefe teslim eden tarafından iskonto yapılmış olması halinde, alış bedelinin yüzde 10’unu geçmemek üzere yapılan iskonto tutarı indirilmek suretiyle mükellefin alış bedeli hesaplanabilecek. Ancak bu indirimler sonrası kalan tutar da malın imalatçısının satış bedelinden veya ithalatta hesaplanan KDV matrahından düşük olamayacak.

MÜKELLEFİN ALIŞ BEDELİ OLARAK, FATURA ÜZERİNDE GÖSTERİLEN TUTAR ESAS ALINACAK
Öte yandan, mükellefin alış bedeli olarak, bu malı mükellefe satanın düzenlediği fatura ve benzeri vesika üzerinde gösterilen tutar esas alınacak. Alış bedeli üzerinden yapılacak indirimlerin matrahın tespitinde dikkate alınabilmesi için Vergi Usul Kanunu hükümleri kapsamında belgelendirilmesi gerekecek.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)