TGA, TGB, TGC plakaları neden çıktı?

TGA, TGB, TGC plakaları neden çıktı?

access_time05 Ocak 2018 15:33
İkiz plakanın önüne geçmek için emniyet harekete geçti ve ihbarda bulunan mal sahiplerinin plakalarını değiştirmeye başladı

BURAK TAŞÇI - OTOMOBİL SAYFASI

İstanbul’da ticari taksilerde yenilikler devam ediyor. BiTaksi, iTaksi, kameralı güvenlik sistemleri derken plakalara dikkat eden İstanbullular yeni plakalarla karşılaşmaya başladı.

17 bin 395 adet taksi plakasının olduğu İstanbul’da TGA, TGB, TGC… kodlu plakalar piyasaya sürülmeye başlandı. İstanbul’da ticari taksilerde alışkın olduğumuz plaka harf gruplarının dışında farklı harfler görününce göz aşinalığı yerini sorgulamaya bıraktı.

İstanbul’da uygulanan plaka tahdidin neticesinde yeni plaka üretilmiyor. TGA, TGB, TGC… gibi plakalar ise genellikle ticari taksilerde kullanılan ikiz plakaların önüne geçmek için emniyet tarafından başvurulan bir yöntem oldu.

Esas taksi plakası sahibinin haberi olmadan, ikizi üretilen plakalar aynı marka ve model otomobillere takılarak İstanbul’un iki ayrı yakasında çalıştırıldığı bir gerçek. 

Bu durumdan şüphelenip emniyete başvuran gerçek plaka sahiplerinin mevcut plakalarını trafik şube müdürlüğü alıyor ve yerine TGA, TGB, TGC… harf grubuna sahip yeni plakalar veriyor. Yani plaka sayısında değişiklik olmuyor ancak ikiz olduğundan şüphelenilen plakalar böylece piyasadan siliniyor ve emniyetin kamera sistemlerine yakalanıyor.

TAKSİ PLAKASI ESKİ DEĞERİNİ KAYBETTİ

Taksi plakaları yaklaşık 5 yıldır değer kazanmıyor tabiri caizse yerinde sayıyor. Uber ve diğer korsan taşımacılık uygulamalarının artması taksici esnafının kazançlarını tırpanlamaya başladı. Ayrıca akaryakıt fiyatları, yedek parça, bakım masraflarının aşırı yükselmesi esnafı zor durumda bırakıyor. Bununla birlikte trafik sigortasının aşırı yüksek olması ve deneyimli çalıştırılacak şoför bulunamaması piyasanın en önemli sorunları arasında yer alıyor. ÖTV'den sadece bir kez yararlanan taksiciler araçlarını değiştirmek istediklerinde yaklaşık olarak 80 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda kalacaklar. Aldıkları araçları taksiden çıkardıklarında ise galeriler tarafından 15-20 bin lira gibi fiyatlara ancak satabiliyorlar.

PLAKA YERİNE MEVDUAT FAİZİ DAHA MAKUL

Şu anda İstanbul’da taksi plakaları yaklaşık 1.6 milyon liradan el değiştiriyor ve 7 bin 500 liraya kiralanıyor. Hiçbir zahmet göstermeden elinde 1.6 milyon lirası olan kişiler yıllardır değerlenmeyen taksi plakası almak yerine riski sıfır olan yüksek mevduat faizinden kazanç sağlamanın peşine düştü.

Mevduat faizleri ise net olarak yıllık yüzde 11 civarında seyrediyor. Başka bir deyişle 1.6 milyon lira bankaya konduğunda yaklaşık olarak aylık 17 bin lira faiz geliri elde edilebiliyor. Yıllık ise yaklaşık 205 bin lira faiz geliri oluşuyor. Ticari taksiyi plaka sahibi çalıştırsa bile aylık geliri yaklaşık olarak 13 bin lira oluyor. Bu tutardan vergi, araç bakımı, trafik sigortası ve kaza olması halinde ortaya çıkan masrafları düşünce taksi plakası almanın cazip olmadığı ortaya çıkıyor. Ayrıca ticari taksilerin 5 yılda bir araç değiştirme zorunluluğu maliyetine de katlanılmak durumunda. Bu nedenle de taksi plakasına para bağlama modası ortadan kalktı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Togg'da zırh detayı

Togg'da zırh detayı

access_time30 Nisan 2024 11:48

Togg'a yüksek güçteki silahlara karşı koruma sağlayan BR4 seviyesi zırhlama işlemi uygulanıyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (2)

  • ahmet yılmaz05 Ocak 2018 16:07kaçırdıkları vergiler içinde bir gün haber yapsanız da onuda görsek

    (%66,67) (%33,33)
  • Metin babaoglu05 Ocak 2018 15:50Faiz haramdir............

    (%85,71) (%14,29)