Trafik lambaları 4 renge çıkabilir

Trafik lambaları 4 renge çıkabilir

access_time23 Şubat 2023 09:34
Araştırmacılara göre otonom araçlar için trafik lambalarına yeni bir renk eklenebilir. Araştırmacılar, lambalara beyaz ışığın eklenmesinin otonom araçların zamandan ve yakıttan tasarruf etmelerine olanak tanıyabileceği görüşünde.

Yeni bir araştırma, sürücüsüz araçlar için trafik lambalarına yeni bir renk eklenebileceğini gösteriyor.

ABD'deki Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü simülasyonlar, 4. ışığın insan sürücülerin yolda neler olup bittiğine dair daha iyi fikir edinmelerini sağlayacağını gösterdi.

Bulgulara göre lambalara beyaz ışığın eklenmesi, otonom araçların trafik akışına uyum sağlayarak zamandan ve yakıttan tasarruf etmelerine olanak tanıyabilir.

Araştırma ekibinden Ali Hajbabaie, "Beyaz faz' diye adlandırdığımız bu konsept, otonom araçların bilgi işlem gücünden yararlanıyor" dedi.

Diğer bir deyişle, kendi kendine hareket eden araçlar trafik lambalarındaki beyaz ışığı kablosuz iletişim kurarak algılayacak.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, otonom araçlar belirli bir mesafe içinde birbirleriyle ve kavşaklardaki trafik ışıklarıyla iletişim halinde olacak. Bu da trafik akışının daha verimli şekilde koordine edilmesini sağlayacak.

Öte yandan yeni ışık, insan sürücüler ve yolcular için, kavşaktan geçen sürücüsüz araçları takip etmeleri gerektiği anlamına gelecek.

Hajbabaie önerdikleri bu yeni ışığın insanlar için işlevini şöyle açıkladı:

"Kırmızı ışıklar yine dur anlamına gelecek. Yeşil ışıklar da geç anlamına gelecek. Beyaz ışıklar ise insan sürücülere sadece önlerindeki aracı takip etmelerini söyleyecek."

Ekip, etrafta otonom araç yoksa, geleneksel kırmızı-sarı-yeşil ışıkların trafiği kontrole devam edeceğini söylüyor.

Simülasyondan elde edilen bulgular, IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Makalede ışığın mutlaka beyaz olması gerekmediği de vurgulandı. Buna göre araştırmacılar, beyazı evrensel bir renk olarak gördükleri için tercih etti.

Araştırmacılar, kavşaklardaki otonom araç sayısı yüzde 30'un üzerine çıktığında bu tür iyileştirmelerin daha önemli hale geleceğini belirtiyor.

Trafiğe 160 bin taşıtın kaydı yapıldı

 

Tesla, Almanya'daki planlarından geri adım attı

 

Koç batarya hücresi üretimi için Ford ve LG ile anlaştı

 

AB'de yeni araç kayıtlarında artış

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)