Trafik magandasına erteleme yok

Trafik magandasına erteleme yok

access_time10 Ekim 2022 17:50
Yeni infaz düzenlemesiyle artık suçlu cezasını çekecek. Özellikle 2 yılın altında ertelemeye gidilen suçlar cezasız kalmayacak. İşlenen suçun oranına göre hapis cezası olacak. Denetimli serbestlik için de belli süre hapis yatma şartı aranacak.

Cezasızlık algısının önüne, orantılı infaz formülü ile geçilecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “Yeni düzenlemede dünya örneklerine de bakıyoruz. İnfaz sistemimizi cezasızlık algısını hem ortadan kaldıracak hem de daha nitelikli suçların işlenmesini önleyecek şekilde yeniden dizayn etme ihtiyacı da çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” demişti.

Hüküm açıklanacak, ceza kesilecek

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre halen hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilmeyip uzlaştırmaya gidiliyor, yargılama sonucunda hükmün açıklanması geri bırakılabiliyor ya da denetimli serbestlikten faydalanma gibi seçenekler uygulanıyor. Yeni düzenlemede, kamuoyunda geniş eleştirilere neden olan “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” konusunda herhangi bir düzenlemeye gidilmeyecek. Hüküm açıklanacak, cezası da hemen verilecek.

Denetimli serbestliğe hapis yatma şartı

Buna göre, 2 yılın altındaki bazı suçlar erteleme kapsamından çıkarılacak. 2 yılın altında ertelemeye giden “trafik magandalığı, hırsızlık ve dolandırıcılık” gibi suçlarda artık suçlu cezasız kalmayacak. Yeni infaz hesaplaması ile suçlu belli bir süre hapis yatacak. Bu süre ise işlenen suçun oranına göre belirlenecek. Cezanın paraya çevrilmesi söz konusu olmayacak. Denetimli serbestliğe ayrılabilmek için de belli bir süre hapis yatma zorunluluğu getirilecek. 2 yılın altında hapis cezası alan kişi belirlenecek oran çerçevesinde hapis yattıktan sonra denetimli serbestlikle koşullu salıverilecek.

Hollanda modeli inceleniyor

Adalet Bakanlığı, yeni infaz düzenlemesi için Hollanda örneğini de inceliyor. Bakanlık Hollanda'da olduğu gibi 6 aydan veya 1 yıldan az ceza alanların, cezasının tamamını veya bir kısmını hapiste geçirdiği formül üzerinde duruyor. Yeni düzenlemeyle toplum vicdanını yaralayan suçlarda cezasızlık algısı ortadan kaldırılmış olacak.

Elektrikli araç piyasası ısınıyor, pil yarışını Çin kazanıyor

 

BMW'nin satışları üçüncü çeyrekte düştü

 

Otomotivde eylül ayı ihracatı 2.76 milyar dolar

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)