Türkiye Polonya kapışması

Türkiye Polonya kapışması

access_time08 Nisan 2013 09:41
Ekonomi Bakanı Çağlayan açıkladı, VW hafif ticari araç üretimi için Türkiye bir adım önde...
VW’nin üreteceği yeni hafif ticari araç için Türkiye’yi düşündüğünü söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Şu anda Polonya ile Türkiye arasında karar vermeye çalışıyorlar. Hürriyet Gazetesinden Aslan Batur'un haberine göre Avrupa’dan birileri araya engel koymaya çalışıyor. Ama tartışmasız öndeyiz. Mayısta sonuç bekliyoruz” dedi.YENİ bir hafif ticari modeli üretmek için Avrupa’da fabrika yatırımı yapmaya hazırlanan Volkswagen, Türkiye ile Polonya arasında kaldı. Hükümetin yoğun baskılarının ardından yatırım sinyali vermeye başlayan Volkswagen, yakın zamanda yatırımla ilgili kararını açıklayacak. Volkswagen’in üreteceği yeni hafif ticari araç için Türkiye’yi düşündüğünü söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Şu anda Polonya ile Türkiye arasında karar vermeye çalışıyorlar. Biraz arada kaldılar. Onlara verilen rakamlarda, üzerimize alakası olmayan lojistik maliyetler yüklemişler. Avrupa’dan birileri araya engel koymaya çalışıyor. Ama tartışmasız öndeyiz. Mayıs’ta ssonuç bekliyoruz” dedi.
TAMAMEN YENİ BİR MODEL
Almanların karar alma sürecinin uzun sürdüğünü, yatırım konusunda tamamen yeni bir ticari modelin gündemde olduğunu anlatan Zafer Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onlara Ortadoğu’da neden zayıf olduklarını, bizim kendilerine katkı sağlayacağımızı tekrar tekrar ifade ettim. Yatırıma gelmemek için kıvırıyorsunuz. Halk kıvırdığınızı anlarsa otomobil satamazsınız diye de uyardım. Şimdi üretecekleri yeni hafif ticari araç için Türkiye’yi düşünüyorlar. Önümüzdeki ay göreceğiz.”
50 MİLYAR EURO’LUK YATIRIM
2012 yılında yakaladığı yüksek kârlılığın ardından yatırımlarını artırma kararı alan Volkswagen, 50.2 milyar euroluk yatırım kararının ardından, bu plana 10 yeni fabrika daha eklendi. 10 fabrikanın 7’isinin Çin’e yapılacağını, birinin de yeni SUV üretimi için ABD’de kurulacağını söyleyen Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn, geriye kalan 2 fabrika için adres göstermekten kaçınması akıllara Türkiye’yi getirmişti. 
VW, ilk sinyali isimsiz verdi
TÜRKİYE’de hükümetin yatırıma gelmesi için bastırdığı Volkswagen, geçtiğimiz ay 7’si Çin, 1’i ABD’de olmak üzere 10 yeni fabrika kuracağını açıklamış, VW CEO’su Winterkorn’un 33 milyar Euro yatırımla Avrupa Bölgesi’nde kurulacak 2 yeni fabrika için ülke ismi vermemesi, “Biri Türkiye de mi” sorularını beraberinde getirmişti. Winterkorn, “Önümüzdeki 3 yılda, 400 bin işçimizin bulunduğu Avrupa bölgesine 33 milyar Euro yatırım yapacağız” açıklamasını yapmıştı. 
Polonya’ya giden pişman oluyor
TÜRKİYE’nin Polonya ile yaşadığı rekabet ilk değil. Daha öncede Amerikan General Motors (GM), 2000 yılında Türkiye’de fabrikasını kapattıktan sonra Astra Sedan üretimi için Türkiye yerine Polonya’yı seçmişti. Ancak eski GM Başkanı Rick Wagoner, bu üretimden çok pişman olduklarını itiraf ederek, “Türkiye’deki fabrikamızı kapattığımız için üzgünüz. Türkiye’nin yıldızı parlıyor. Kendi aramızda ‘Neden Türkiye yerine Polonya’da üretim kararı aldık’ sorusunu bizde çok tartıştık. Bu hatayı arkadaşlara sordum” yorumunu yapmıştı. O dönem hafif ticari araçla Türkiye’de üretime döneceklerinin sinyalini de veren Wagoner, 2012’de Tofaş fabrikasında Opel’in ticari aracı Kombo’yu üretmeye başladı.
VOLKSWAGEN Binek Araç, The Beetle model ailesine dizel seçeneğini de ekledi. 1.6 TDI 105 PS dizel motora sahip The Beetle Design, çift kavramalı şanzıman DSG ile birlikte 33 bin 500 Euro fiyatla ve sabit kur avantajıyla satın alınabiliyor. Şık ve sportif çizgileriyle dikkat çeken The Beetle, 1.6 lt hacimli yeni TDI motoruyla 105 PS güç üretirken, 1.500-2.500 d/dk aralığında 250 Nm tork sağlıyor. 178 km/s maksimum hıza sahip The Beetle 1.6 TDI 105 PS Design DSG, 100 km’de ortalama 4.7 lt yakıt tüketimi ve km’de 124 g CO2 emisyonu değerlerine sahip. Sadece Design donanım seviyesinde satın alınabilen dizel The Beetle’da, 17” Rotor alüminyum alaşımlı jantlar, yüzde 65 karartılmış arka ve arka yan camlar ile yağmur/far sensörü, kararan iç dikiz aynası, turbo basıncı, yağ sıcaklığı ve kronometre gibi özelliklerin yer aldığı ek gösterge paneli, 3 renkli ambiyans aydınlatması ve 6’lı CD değiştirici standart olarak sunuluyor. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

access_time10 Mayıs 2024 11:21

ODMD verilerine göre, Türkiye'de "tam elektrikli" otomobil satış sayısı, yılın ilk 4 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 273 artışla 20 bin 255 oldu.

 Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

access_time09 Mayıs 2024 14:37

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. ...

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

Nissan kârını yüzde 92 artırdı

access_time09 Mayıs 2024 12:58

Nissan'ın mart ayına kadar olan mali yıl kârı %92 artışla 426,6 milyar yene (2,7 milyar dolar) yükseldi

 Ağır ticari araç pazarında daralma

Ağır ticari araç pazarında daralma

access_time09 Mayıs 2024 12:21

2024 yılı Nisan ayı ağır ticari araç pazarı 2024 yılı Nisan ayına göre %26 azalarak 2.795 adet oldu.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)